
President Zuid-Korea aangeklaagd voor leiden van opstand
SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Koreaanse aanklagers hebben de geschorste president Yoon Suk-yeol aangeklaagd voor het leiden van een opstand. Er loopt een onderzoek naar hem omdat hij begin december de militaire noodtoestand uitriep.
De aanklacht volgt nadat onderzoekers van het anticorruptiebureau hiertoe hadden geadviseerd. Yoon probeerde met de noodtoestand het parlement buitenspel te zetten, wat wordt gezien als een ongekende maatregel tegen de oppositie. Zuid-Korea gaat sindsdien gebukt onder een politieke crisis.
Yoon werd op 15 januari opgepakt, als eerste zittende Zuid-Koreaanse president ooit, en zit sindsdien vast. Een rechtbank weigerde recent twee verzoeken voor een verlenging van het voorarrest. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap schrijft dat een verdachte volgens de wet moet worden vrijgelaten als die niet binnen de detentieperiode wordt aangeklaagd. Media melden dat nu een nieuwe poging wordt gedaan om Yoon langer vast te houden.
Vervolging
Yoon weigert tot dusver mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek. Zijn advocaten hebben Yoons detentie herhaaldelijk illegaal genoemd en roepen op tot zijn onmiddellijke vrijlating.
De president is immuun voor vervolging voor de meeste strafbare feiten, maar opstand valt daar niet onder. Yoon kan bij een veroordeling een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf krijgen. In Zuid-Korea worden nog maar zelden doodstraffen opgelegd, in 2016 voor het laatst, en ter dood veroordeelden worden in de praktijk niet geëxecuteerd. De laatste executie vond in 1997 plaats.
Er loopt ook een afzettingsproces tegen de president. Het parlement had daarvoor gestemd vanwege de militaire noodtoestand. Met dat besluit werd Yoon ook direct geschorst. Het parlement stuurde later ook Yoons plaatsvervanger, de premier, weg. Minister van Financiën Choi Sang-mok is nu waarnemend president. Het Constitutioneel Hof moet in de eerste helft van dit jaar beslissen of Yoon in zijn functie wordt hersteld of wordt ontslagen.
Meer uit Buitenland
AUSTIN (ANP) - Meer dan 160 mensen worden nog vermist na de recente overstromingen in de Amerikaanse staat Texas, meldt gouverneur Greg Abbott. De tragedie heeft tot nu toe 109 levens geëist.
53 minuten geledenSANAA (ANP/RTR) - Een vrachtschip dat maandag werd aangevallen op de Rode Zee is gezonken, meldt het Britse maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey. Het gaat om het Griekse schip Magic Seas, dat vaart onder de Liberiaanse vlag. Bij beschietingen op een ander schip zijn vier doden gevallen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij later op dinsdag opnieuw een ontmoeting heeft met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Volgens Trump gaan ze het "bijna alleen maar" over Gaza hebben. "We moeten dat oplossen."
6 uur geledenLONDEN (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens een toespraak in het Britse parlement opgeroepen om het internationaal recht en de wereldorde te beschermen. Hij deed dat door "order, order" te roepen, de bekende woorden waarmee de voorzitters van het Britse Lagerhuis de orde in het parlement bewaren.
8 uur geledenTRIPOLI (ANP/AFP) - De Israëlische luchtmacht zegt een luchtaanval te hebben uitgevoerd op Tripoli, een stad in het noorden van Libanon. Daar zou een "belangrijk" lid van de Palestijnse beweging Hamas hebben gezeten, maar Israël zegt niet om wie het gaat.
9 uur geledenMARSEILLE (ANP/RTR) - De internationale luchthaven van het Zuid-Franse Marseille is tijdelijk dicht vanwege een natuurbrand. Volgens Franse media zijn in de buurt ook delen van snelwegen gesloten.
12 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft niet om gesprekken met de Verenigde Staten gevraagd, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd volgens persbureau Tasnim. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat er gesprekken gepland zijn en dat de houding van Iran is veranderd na de Amerikaanse aanvallen op nucleaire installaties in het land.
12 uur geleden