President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie
KAAPSTAD (ANP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. De voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Ramaphosa behaalde 283 stemmen, zijn tegenstander Julius Malema van de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) kwam uit op 44 stemmen.
Bij de verkiezingen eind mei verloor het ANC voor het eerst in 30 jaar zijn meerderheid. De partij wil daarom nu met een brede regeringscoalitie verder en volgens kopstukken van het ANC werkt een reeks politieke partijen hier aan mee. Ze spreken over een regering van nationale eenheid. Ook de voormalige oppositiepartij DA (Democratische Alliantie), met 87 zetels de tweede partij van het land, stapte vrijdag in de coalitie. De meeste van de achttien partijen in het parlement steunen een regering van nationale eenheid aangevoerd door het ANC, aldus zegslieden van de partij van Ramaphosa.
In een toespraak in het parlement liet Ramaphosa weten het als "een privilege en een genot" te zien dat hij opnieuw president van het land wordt. Hij beschreef de toekomst met zijn nieuwe regering als een tijd van hoop en inclusiviteit. "Verschillende partijen die tegenover elkaar hebben gestaan, hebben besloten om samen te werken om dit resultaat te bereiken en een nieuwe geboorte, een nieuw tijdperk in ons land in te luiden", aldus de president.
De nieuwe en linkse partij MK, geleid door de met het ANC gebrouilleerde ex-president en voormalig ANC-leider Jacob Zuma, en de extreemlinkse EFF doen niet mee aan de coalitie. Ze hebben samen ongeveer een kwart van de stemmen gekregen. EFF-leider Malema hekelde het "verstandshuwelijk" van het ANC met de DA. Die laatste partij gaf eerder aan te willen stoppen met een aantal programma's bedoeld om de positie van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika te verbeteren. De coalitie van Ramaphosa zal zo "de witte macht over de economie consolideren", stelde Malema.
De 71-jarige Ramaphosa is sinds 2018 president. Hij volgde toen Jacob Zuma op die om corruptieschandalen moest aftreden.
Meer uit Buitenland
AVIGNON (ANP/AFP) - De spraakmakende Franse verkrachtingszaak rond Gisèle Pelicot nadert zijn einde. De slotpleidooien zijn vrijdag afgerond en de 51 verdachten krijgen maandag de laatste kans om te spreken. De uitspraak wordt op 19 of 20 december verwacht.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Bestuurders die in België worden betrapt op het gebruik van een mobiele telefoon lopen vanaf vrijdag het risico dat hun rijbewijs meteen wordt ingetrokken, voor vijftien dagen. Die straf gaat ook gelden bij het gebruik van smartwatches en tablets achter het stuur. Dat heeft het parket Oost-Vlaanderen bekendgemaakt.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse topmilitair Lee Jin-woo is aangehouden in het onderzoek naar de militaire noodtoestand in het land, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Hij wordt ervan beschuldigd tijdens de noodtoestand opdracht te hebben gegeven voor de inzet van het leger bij het parlement.
2 uur geledenBAGDAD (ANP/AFP) - De Verenigde Staten willen een heropleving van de terreurbeweging Islamitische Staat voorkomen na de val van het regime in Syrië, waar IS nog beperkt aanwezig is. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat in het Syrische buurland Irak, waar IS ook gebieden controleerde.
2 uur geledenWENEN (ANP/RTR) - Oostenrijk gaat Syrische vluchtelingen een "terugkeerbonus" van 1000 euro aanbieden om weer terug te gaan naar Syrië. De conservatieve regering hoopt Syriërs zo te stimuleren om vrijwillig te vertrekken, nu het regime van Bashar al-Assad omver is geworpen. "Het land heeft zijn burgers nu nodig om te herbouwen", schreef kanselier Karl Nehammer op X.
2 uur geledenPARIJS/BRUSSEL (ANP/AFP) - De nieuwe Franse premier François Bayrou heeft kort na zijn aanstelling vrijdagmiddag gezegd dat zijn taak erg moeilijk is en er "een weg moet worden gevonden om mensen te verenigen in plaats van ze te verdelen". Hij ziet een lange weg voor zich als zesde premier onder president Emmanuel Macron, die in 2017 aan de macht kwam.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Justitie willen alle vormen van seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen strafbaar stellen. Ze willen ook hogere straffen voor kindermisbruik. De ministers hebben hierover vrijdag in Brussel een akkoord bereikt, waarmee ze de onderhandelingen met het Europees Parlement ingaan. Ierland, Spanje, Zweden en Slovenië zijn het niet eens met de tekst van de ministers. Die vinden ze te mager.
4 uur geleden