Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Poetin sluit niet uit nog langer te willen regeren

President Poetin sluit niet uit nog langer te willen regeren

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Russische president Poetin sluit niet uit dat hij nog langer aan de macht wil blijven. Hij overweegt zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, mocht dat mogelijk worden door een verandering van de grondwet.

Poetin zei dat in een documentaire van de Russische staatsomroep. Hij is nota bene zelf de grootste pleitbezorger van de ingrijpendste wijziging van de grondwet in de geschiedenis van het nieuwe Rusland. De bevolking mag zich er op 1 juli over uitspreken in een referendum.

Door de drastische aanpassing van de constitutie en een uitzonderingspositie voor Poetin krijgt hij de mogelijkheid om nog zestien jaar, tot 2036, aan de macht te blijven. De 67-jarige Poetin heeft al sinds 1999 de touwtjes in handen in het Kremlin, afwisselend als premier en staatshoofd.

Poetin zegt niet uit te sluiten dat hij zich kandidaat stelt "als de grondwet het mogelijk maakt. We zullen zien". Het zou dan de vijfde keer worden dat hij een gooi doet naar het presidentschap. Hij zegt dat een zoektocht naar een opvolger het risico met zich meebrengt dat het werk van de Russische regering wordt lamgelegd.

Meer uit Buitenland

Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

1 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

1 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

2 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

2 uur geleden
ICC: onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza en Israël intensiveren

DEN HAAG (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van het International Strafhof (ICC) zegt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël en de Gazastrook "te intensiveren". Karim Khan heeft een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden om slachtoffers aan beide kanten te spreken.

3 uur geleden
Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

6 uur geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

6 uur geleden