Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Biden praat met bedrijven in VS over impact oorlog

President Biden praat met bedrijven in VS over impact oorlog

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat maandag praten met topbestuurders uit het bedrijfsleven in de Verenigde Staten over de economische impact van de oorlog in Oekraïne. Dat zei woordvoerder Jen Psaki van het Witte Huis. Vanwege de oorlog en de zware economische sancties tegen Rusland hebben veel grote Amerikaanse bedrijven al gezegd afscheid te nemen van het land.

Volgens het Witte Huis zal Biden een bijeenkomst bijwonen van de Business Roundtable, een groep van topmensen van Amerikaanse bedrijven. Veel grote concerns als Boeing, McDonald's, Ford Motor, Apple, Harley-Davidson, Coca-Cola, Burger King, ExxonMobil en American Express stoppen met activiteiten in Rusland, net zoals grote banken als Goldman Sachs en JPMorgan Chase.

De oorlog heeft ook gevolgen voor de Amerikaanse economie, bijvoorbeeld door de sterk stijgende prijzen voor brandstof, voedsel en grondstoffen. Daarvan hebben ook bedrijven last. De inflatie in de VS ligt nu op het hoogste niveau in ruim veertig jaar. De populariteit van Biden kan geraakt worden door een sterk stijgende inflatie.

Biden sprak vrijdag met de Chinese president Xi Jinping over de oorlog. De VS willen dat China geen economische steun verleent aan Rusland om zo de oorlog door te kunnen zetten. Washington zelf heeft ook onder meer een importverbod opgelegd op Russische fossiele brandstoffen zoals olie en gas.

Meer uit Financieel

Omzet auto- en motorbranche minder hard gestegen

DEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

29 minuten geleden
1 op 4 mensen geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

AMSTERDAM (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

29 minuten geleden
Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

6 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

8 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

8 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

12 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

14 uur geleden