Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Premier Noordrijn-Westfalen schaart zich achter snelle lockdown

Premier Noordrijn-Westfalen schaart zich achter snelle lockdown

DÜSSELDORF (ANP) - De premier van de dichtbevolkte Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW), Armin Laschet, heeft zich vrijdag achter de leiders geschaard die meteen een strenge lockdown in heel het land willen. Hij vindt dat de huidige stijging van het aantal coronabesmettingen en het aantal sterfgevallen onmiddellijk tot ingrijpende maatregelen dwingt.

Laschet wil naar eigen zeggen het liefst maandag al alle ondernemingen sluiten die geen eerste levensbehoefte dienen. De federale regering zou de getroffen ondernemingen moeten steunen. Het onderwijs is al vrijwel stilgelegd.

De deelstaatpremier wil ook dat mensen die op plekken zijn geweest waar een uitbraak van corona is vastgesteld, preventief in quarantaine gaan. Hij was eerder terughoudend over strenge beperkingen in verband met de economische schade. Pas nog betoogde hij in een krant dat de coronamaatregelen niet vol te houden zijn vanwege de sociale en economische impact.

Nationale maatregelen

Hij wil nu echter dat heel het land tot een strenge lockdown tot zeker 10 januari besluit. Laschet eist nationale maatregelen en het is niet duidelijk wat hij onderneemt als er geen eensgezindheid komt op het beraad van de deelstaten aanstaande zondag. Vrijdag beraden de ministers van Binnenlandse Zaken van de deelstaten zich over de coronamaatregelen.

NRW is een economische motor voor Duitsland en heeft met bijna 18 miljoen mensen de meeste inwoners van alle deelstaten. Circa dertig van de tachtig grootste steden van Duitsland liggen in NRW. De deelstaat grenst aan de Nederlandse provincies Limburg, Gelderland en Overijssel.

De feestdagen lijken met dergelijke maatregelen geschrapt te worden. De minister van Gezondheid, Jens Spahn, wil dat ook. Hij zei vrijdag dat "de kerstdagen geen feest voor het virus mogen worden". De premier van Saksen, Michael Kretschmer wil bovendien dat er "heel duidelijke autoritaire maatregelen van de staat" komen om de beperkingen af te dwingen.

Meer uit Buitenland

Loekasjenko wil in 2025 weer een nieuwe termijn als president

MINSK (ANP/RTR) - Aleksandr Loekasjenko wil in 2025 een nieuwe termijn als president van Belarus. Dat heeft leider volgens staatspersbureau BelTA gezegd nadat hij zijn stem had uitgebracht voor de verkiezingen voor het parlement en de gemeenteraad van Minsk. Loekasjenko is een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en werd vaak de laatste dictator van Europa genoemd.

1 uur geleden
Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

2 uur geleden
Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

8 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

8 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

9 uur geleden
Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

12 uur geleden
Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

13 uur geleden