Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Praktijkondersteuner kan kind sneller helpen

Praktijkondersteuner kan kind sneller helpen

MIDDELBURG/DOMBURG - De proef met de inzet van praktijkondersteuners bij huisartsenpraktijken om kinderen en jongeren tot achttien jaar met psychische problemen te helpen, werpt zijn vruchten af. “Door er eerder bij te zijn, kun je klachten sneller stabiliseren en is doorverwijzing naar dure, specialistische zorg in veel gevallen te voorkomen”, legt de Vlissingse zorgwethouder Albert Vader uit. De proef begon bij vier Walcherse huisartsenpraktijken. Dit jaar doen er twintig mee en voor 2020 is het de bedoeling deze werkwijze voor heel Zeeland mogelijk te maken.

In 2017 en 2018 heeft de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie (ZHCO) de proef uitgevoerd in samenwerking met de drie Walcherse gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere en vier huisartsenpraktijken. Deze huisartsen namen een praktijkondersteuner (POH-er) in dienst die jeugdigen met psychische of psychosociale problemen en hun ouders vroegtijdig ondersteunt.

Voorkomen
‘Het belangrijkste resultaat is dat bij de meeste patiënten doorverwijzing naar de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is voorkomen’, staat in een nota van de gemeente Vlissingen over de proef. ‘Van de honderdtien casussen zijn er slechts veertien doorverwezen naar de specialistische GGZ. Van het totaal zijn 102 casussen volledig afgesloten, waarbij het kind zonder hulp zelf verder kon. Acht casussen zijn nog in behandeling.’

Weerbaarheidstraining

De kinderen en jongeren zijn bijvoorbeeld geholpen met assertiviteits- en weerbaarheidstrainingen of beeldende therapie. ‘Na een aantal behandelgesprekken kan een groot deel van de doelgroep zelf verder, waarmee we doorverwijzing naar specialistische GGZ voorkomen en deze jeugdigen geen stempel “GGZ” krijgen. Voor ouders blijft de zorg bij de vertrouwde huisarts dichtbij en drempelverlagend.’

Samenwerking

Om de kinderen en jongeren te bereiken legt de POH-er ook contacten met jeugdartsen, het onderwijs en bijvoorbeeld sportverenigingen. Medewerkers in het onderwijs leren van de praktijkondersteuner signalen vroeger te herkennen en te melden.
Wel bestaat het risico dat niet alle scholen direct deelnemen aan de samenwerking met de POH-er jeugd. ‘In de pilot-fase is veel tijd besteed aan de samenwerking met de scholen. De ervaring leert dat het enige tijd kost om de samenwerking te versterken.’

Effecten

Als duurdere, specialistische jeugdhulp minder vaak nodig is om een kind te helpen, gaan ook de kosten voor de gemeenten omlaag. “We verwachten hiervan in 2020 de eerste effecten te kunnen zien”, aldus Vader. De gemeenten betalen voor de inzet van de praktijkondersteuners mee aan de werving, het overleg en de samenwerking met het onderwijs. De zorgverzekeraar betaalt de feitelijke behandeluren.

Wens

Vader is blij met de resultaten van de proef en zegt dat deze uitkomsten aansluiten bij onderzoeken elders in het land. Steeds meer gemeenten gaan over tot het ondersteunen van de inzet van POH-ers bij huisartsen. “Dit is een langgekoesterde wens van mij, omdat je er met de inzet van een praktijkondersteuner veel eerder bij bent als het niet helemaal goed gaat met een kind.”

Meer uit Middelburg

Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

15 uur geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

18 uur geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

19 uur geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

2 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

3 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

3 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden