Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Praat met senioren over pinpasfraude’

‘Praat met senioren over pinpasfraude’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit achtste deel vertelt Wilma over haar werk bij de politie.

Hoe maak ik Zeeland veilig?
“Dat doe ik als rechercheur bij het cyberteam van politie Zeeland. Ik bekijk alle aangiftes over digitale criminaliteit, alles wat via de computer gaat. Waar het vroeger 1 op 1 ging, gaat alles nu vooral via internet. Welke zaken we in behandeling nemen, is mede afhankelijk van de regels van het Openbare Ministerie en opsporingsindicatie. Zo selecteren we zaken die we kunnen oppakken. In Zeeland zijn we hierin vrij vooruitstrevend. Helaas is de algemene gedachtegang: ‘Ik doe geen aangifte, want ze doen er niks mee’. Hier in Zeeland dus zeker wel! Het kost alleen iets meer tijd dan vroeger. Toen kon je iemand in theorie herkennen aan de manier van inbreken en bleven ze dichter bij huis. Met het digitale zijn een hoop grenzen vervaagd.”

Waarom doe ik dit werk?
“Ik ben erin gerold. Vroeger via een jeugdbanenplan ben ik bij de politie gekomen. Dat was spannend! Toen deed ik administratief werk. Na het plan werkte ik even in het bedrijfsleven, maar dat was niks voor mij. Toen ging ik in Goes bij de politie werken. Vandaaruit heb ik mezelf verder ontwikkeld. Ik had daar meer dan genoeg motivatie voor. Het cyberteam werd gecreëerd en ze vroegen me of ik daarvan onderdeel wilde zijn. Nieuw en uitdagend, dat leek me wel wat! De motivatie is voor mij de energie die ik krijg van de mensen helpen. Zeker als ik de verhalen en emotie erachter hoor in het contact wat ik heb met slachtoffers.”

Wat kunnen mensen doen tegen pinpasfraude?
“Sommige mensen durven geen aangifte te doen uit schaamte. Mijn tip is: doe dat wel! Je bent er niet alleen in en we helpen graag. De criminelen zijn listig en leggen druk door te zeggen dat iets snel moet, omdat anders het geld weg is. Terwijl zij dat zelf gaan doen! Verschrikkelijk natuurlijk. Belangrijk om te weten is: de echte bank zal nóóit om je pincode vragen. Pinpas versturen hoeft ook nóóit. Twijfel je? Hang op, zoek zelf het juiste nummer op van je bank en bel. Let ook goed op met wat je zegt. Tijdens een gesprek ontfutselen criminelen informatie, die ze later gebruiken waardoor het lijkt of ze veel van je weten. Dat wekt vertrouwen. Trap daar niet in!”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland?
“Ga in gesprek met ouders of opa en oma die onder de groep van senioren vallen. Senioren zijn het vaakst slachtoffer van dit soort fraude. Als je rond een pinautomaat iemand rond ziet hangen die zich verdacht gedraagt, die lang en soms met meerdere passen staat te pinnen of zijn gezicht helemaal onzichtbaar maakt, laat het ons weten! Zie je dit soort personen vertrekken in een voertuig? Schrijf het kentekennummer op en geef dat aan ons door. Daar zijn we erg blij mee!”

Meer informatie: zeelandveilig.nl.

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Aalscholvereiland als ongerepte natuur

Een maand geleden waren we figuurlijk geland op het schijnbaar onbewoonde eilandje in de Oostvest. Hoewel het eilandje geen kliffen heeft, maar juist makkelijk toegankelijk is voor rustzoekende dieren, eindigde die aflevering wel met een cliffhanger: wie zijn behalve vier schildpadden nog meer de vaste bewoners van dit eilandje? In maart, toen ik dit onderwerp uitkoos, zaten er steevast zo'n tien, twaalf aalscholvers op de in het water hangende takken, al of niet met gespreide vleugels. Nu is dat aantal veel lager; dat zal met het broedseizoen te maken hebben. Ze zijn nu vermoedelijk vooral druk op de Middelplaten in het Veerse Meer, waar een teruglopend aantal aalscholvers broedt.

12 uur geleden
Eén lichtgewonde bij kop-staartbotsing op de Deltaweg (N256)

WILHELMINADORP- Bij een incident op de Deltaweg (N256) tussen Goes en Wilhelminadorp is zaterdagmiddag één persoon lichtgewond geraakt. Vlakbij de verkeerslichten op de kruising bij de Langeweg vond een kop-staartbotsing plaats. De lichtgewonde werd ter plaatse behandeld en hoefde niet naar het ziekenhuis over te worden gebracht. 

13 uur geleden
Profibike Goes: Nieuwe winkel met bekend gezicht

GOES - Heel goed bereikbaar, direct naast een afrit van de A58 bij Goes kun je sinds een jaar terecht bij Profibike. Raoul de Regt is de vestigingsmanager van deze fietsenwinkel en ziet veel bekenden als klant de winkel binnenstappen.

1 dag geleden
Hennepkwekerij met 173 planten ontdekt in Buys Ballotstraat Goes

GOES - In een woning aan de Buys Ballotstraat in Goes heeft de politie donderdagmiddag een hennepkwekerij met 173 planten aangetroffen.

1 dag geleden
Landelijke pinstoring zorgt voor lange rijen en drukte

BEVELAND - Door een landelijke pinstoring is er een flinke drukte ontstaan in supermarkten en andere winkels. Rond 18.00 uur kwamen er duizenden meldingen binnen op AlleStoringen.nl. 

2 dagen geleden
Groene wimpel en zes blauwe vlaggen voor Noord-Beveland

WISSENKERKE - Ook dit jaar doet Noord-Beveland het goed tijdens de uitreiking van de Blauwe Vlag. Binnen de gemeente ontvangen vijf jachthavens de Blauwe Vlag, waarvan een met de Groene Wimpel. Ook het Banjaardstrand bij Kamperland krijgt een Blauwe Vlag. 

2 dagen geleden
Hevige regenval veroorzaakt wateroverlast in Borssele

BORSSELE - Vanuit verschillende plaatsen in Zeeland komen meldingen binnen van wateroverlast door de langdurige regenval. Onder meer in Borssele is de brandweer in actie gekomen.

2 dagen geleden