Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Praat met me: Middelburgs project vraagt aandacht voor eenzaamheid

Praat met me: Middelburgs project vraagt aandacht voor eenzaamheid

MIDDELBURG - Middelburger Dennis van Akkeren maakt onder de naam Deep Kreativ de mooiste films, foto’s en campagnes voor allerlei opdrachtgevers. Maar hij werkt, op vrijwillige basis, ook aan het project ‘Praat met me’, waarmee hij aandacht vraagt voor onze ouderen en nog wat specifieker: voor de aandacht die we hen zouden moeten geven.

 Van Akkeren: “met dit project probeer ik als fotograaf en filmmaker meer aandacht te vragen voor ouderen. Het project ben ik twee jaar geleden gestart omdat ik graag iets wilde doen tegen eenzaamheid onder ouderen. Het idee was om in Hof ’t Seijs een tentoonstelling te houden met deze beelden, zodat bezoekers daar naartoe zouden komen en met de ouderen zouden praten over hun verhalen en de onderwerpen die hun bezighouden. Toen kwamen ineens de coronamaatregelen en was het hele plan niet meer te realiseren. Nu, twee jaar later zijn inmiddels al enkele ouderen overleden, maar het onderwerp eenzaamheid is alleen maar meer onderdeel geworden van de samenleving door de lockdowns. 

Ik wil graag de beelden die ik heb gemaakt en nu heb verwerkt tot film naar buiten brengen om meer bewustzijn te creëren en mensen aan te zetten om ook wat meer voor ouderen te doen. Dat kan al door eens een praatje te maken met een oudere uit je straat of vragen of je even een boodschap kan doen of kan helpen met de computer. Ik hoop dat er meer verbondenheid ontstaat tussen de oude en nieuwe generatie, want onze ouderen mogen niet vergeten worden. De wijsheid en levenservaring die zij hebben is enorm waardevol en nodig in de tijd van nu.”

Als voorbeeld noemt van Akkeren mevrouw van Drimmelen. “Zij is 91 jaar is geworden. De stress van opgesloten zijn in het tehuis tijdens de eerste lockdown is haar teveel geworden. Ze was een vrouw voor wie vrijheid heel veel betekende. Ze is echt niet de enige die er zo heeft bijgezeten. Vele ouderen zitten nog steeds opgesloten of zijn nog steeds beperkt door coronaregels en zijn daardoor eenzaam.”

Samenwerking met Galerie T
Van Akkeren heeft nog veel plannen met zijn project. Hij wil het graag uitbouwen. Hij lanceerde recent de website www.praatmetme.nu, en krijgt van Galerie T aan de Vismarkt in Middelburg de mogelijkheid om vanaf april de foto’s van het project te exposeren in de Galerie. De eigenaars, moeder en dochter Lia en Ilja Hector, zijn namelijk erg enthousiast over het project. Van Akkeren raakt op zijn beurt weer geïnspireerd door het werk van de dames, bijvoorbeeld door het concept van Middelburg Rozenstad, waar Lia Hector in het verleden de aanjager van was. Van Akkeren: “de komende tijd zal ik bij mensen rode rozen op gaan spelden. De rode roos wil ik graag als symbool stellen voor ‘liefde voor eenzaamheid’. Door de rode roos te dragen geef je aan dat je eenzaamheid kent of liefde hebt voor mensen die eenzaam zijn en daarmee worstelen. Samen maken we eenzaamheid herkenbaar en helpen we het de wereld uit! Laat zien dat je eenzaamheid omarmt en draag de rode roos als symbool. Doe jij mee? Je kunt natuurlijk ook je eigen rode roos knutselen en opspelden bij jezelf of bij ouderen!”

Meer uit Middelburg

Vier je identiteit tussen de kunstwerken in de Vleeshal in Middelburg

MIDDELBURG - Op 8 december organiseert Vleeshal 'Queer Cheer', een queer-feest ten midden van de solotentoonstelling 'Freddie' van Freddie Mercado. Speciaal voor Paarse Vrijdag, een actiedag van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), kunnen bezoekers dansen tussen de kunstwerken van Mercado. Mercado zoekt binnen zijn werk de grenzen op tussen identiteit en gender en daarmee is dit de perfecte setting voor dit bijzondere feest.

9 uur geleden
Kerstmarkt Grote Kerk Veere

VEERE - Nog één week voordat de Grote Kerk in Veere weer omgetoverd wordt tot een kerstparadijs. Op 9 en 10 december vindt de jaarlijkse kerstmarkt van Veere plaats. 

10 uur geleden
Onwelwordingen bij restaurant Middelburg

MIDDELBURG - Bij een fastfoodrestaurant in Middelburg zijn donderdagmiddag meerdere personen onwel geworden. De brandweer werd opgeroepen om metingen te doen.

10 uur geleden
De lichtjes gaan aan! Inwoners Nieuw-en St.Joosland brengen dorp in Kerstsferen

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Op 6 december gaan de lichtjes aan! Van de kerstboom op het pleintje bij ''t Dorpsuus' in Nieuw- en Sint Joosland. Twee dorpsbewoners opperden het idee tijdens de Dorpstafel.

1 dag geleden
Warmtenet Dauwendaele gaat niet door

MIDDELBURG - Er komt geen warmtenet in de Middelburgse wijk Dauwendaele. Het onderzoek om industriële warmte die over is te gebruiken voor het verwarmen van 900 huizen is afgerond. De conclusie is dat de aanleg van dit warmtenet veel te duur is. Voor aansluiting op het warmtenet kan geen aantrekkelijk aanbod worden gedaan aan de huurders en huiseigenaren.

1 dag geleden
Tractor en auto in botsing bij Vrouwenpolder

VROUWENPOLDER - Bij een aanrijding op de Parallelweg tussen Vrouwenpolder en De Banjaard is donderdagochtend materiële schade ontstaan. Na onderzoek bleek er niemand gewond te zijn geraakt.

1 dag geleden
IJsbaan opent vandaag in Middelburg

MIDDELBURG - Vanmiddag om 14.00 uur is het zover: dan kunnen schaatsliefhebbers weer terecht op de ijsbaan die vanaf vrijdag werd opgebouwd voor het stadhuis aan de Markt in Middelburg.

2 dagen geleden