Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Praat mee over meedoen in de Borselse samenleving

Praat mee over meedoen in de Borselse samenleving

HEINKENSZAND - Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Mensen met én zonder beperking: allen horen gelijke kansen en mogelijkheden te krijgen. De gemeente Borsele zet zich hiervoor actief in. “We zijn al goed op weg”, vertelt de Borselse wethouder Marga van der Plasse enthousiast. “Maar het kan zeker beter. Daarom roepen we de hulp van onze inwoners in. Iedereen doet mee!”De gemeente Borsele nodigt haar inwoners uit om mee te denken en praten over de toegankelijkheid van de gemeente. “Toegankelijkheid betekent dat ieder mens, met of zonder beperking, toegang heeft tot dezelfde plekken en diensten”, legt Van der Plasse uit. “Zo moet een slechtziende bijvoorbeeld websites kunnen beluisteren en moet iemand in een rolstoel gewoon met de bus kunnen reizen.”

Door middel van persoonlijke gesprekken wil de gemeente ontdekken wat ze anders of beter kan doen op het gebied van toegankelijkheid. “We vinden het belangrijk om niet óver inwoners met een beperking te praten, maar mét ze in gesprek te gaan en te luisteren naar hun inbreng”, gaat Van der Plasse verder. “Er zijn ongetwijfeld zaken waar we als gemeente nog onvoldoende oog voor hebben. Denk bijvoorbeeld aan een stoep die mensen met een rollator moeilijk kunnen betreden of ingewikkeld taalgebruik op websites en in brieven. Als we in de toekomst een straat herinrichten, denken we dan automatisch aan inwoners die minder mobiel zijn? Door middel van gesprekken hopen we deze zaken in kaart te brengen. Zo bouwen we samen aan een Borsele zonder drempels. Een Borsele waar iedereen, met of zonder beperking, zich thuis kan voelen en mee kan doen.” 

De gemeente wil zich inzetten voor het VN-verdrag van de rechten van de mens met een beperking. Dit verdrag heeft als doel dat de wereld toegankelijk en inclusief wordt voor iedereen. Om dit doel te behalen, moet de samenleving fysieke en figuurlijke drempels wegnemen. Voor gemeenten betekent dit dat zij zich inspannen zodat inwoners met een handicap zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kunnen leven. Niet alleen inwoners met een beperking of chronische ziekte, maar ook familieleden, zorgverleners en belangenbehartigers worden gevraagd hun input te geven. 

Wie in de gemeente Borsele woont en wil meepraten kan contact opnemen via [email protected] of tel. 0113-238383. Dan zal de gemeente in overleg een afspraak plannen voor een gesprek. Meer informatie is te vinden op www.borsele.nl/iedereendoetmee.

Meer uit Beveland

Najaarsnota Provincie Zeeland: extra geld voor erfgoed, mobiliteit, landelijk gebied en innovatie

MIDDELBURG - Twee miljoen euro extra voor de instandhouding van Zeeuws erfgoed, ruim een miljoen voor de uitvoering van milieutaken, een kleine miljoen euro extra voor een uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en veel geld naar innovatie op het gebied van onder meer economie en landbouw. Dat is in een notendop de najaarsnota van de Provincie Zeeland, waarbij Zeeland nadrukkelijk naar het Rijk kijkt om zaken voor elkaar te krijgen.

22 uur geleden
Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

1 dag geleden
Goes voorziet zwarte cijfers voor 2024, maar rode voor jaren daarna

GOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.

1 dag geleden
Studenten van Scalda presenteren 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst' in Amsterdam

In een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: ‘Zeeuwse ICTcontexten van de toekomst’. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen.

2 dagen geleden
Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

2 dagen geleden
Noord-Beveland lanceert project Eindeloos Gezond

KAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.

3 dagen geleden
Koninklijke Visio houdt zaterdag open dag in Goes

GOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.

3 dagen geleden