Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL onderuit na resultaten, AEX-index licht lager

PostNL onderuit na resultaten, AEX-index licht lager

AMSTERDAM (ANP) - PostNL ging maandag onderuit op de Amsterdamse beurs, na publicatie van de jaarcijfers. Topvrouw Herna Verhagen stelde dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk zullen blijven en verklaarde "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren. Ook pleit Verhagen voor een aanpassing van de postwet zodat het bedrijf minder vaak per week post hoeft te bezorgen.

Het aandeel PostNL zakte meer dan 4 procent. De post- en pakketbezorger waarschuwde in januari al dat er vorig jaar minder pakketten zijn bezorgd dan verwacht en stelde toen de winstverwachting over 2023 naar beneden bij.

De AEX-index begon licht lager aan de nieuwe week. Beleggers deden het rustig aan na de sterke opmars van vorige week, die werd veroorzaakt door het optimisme rond kunstmatige intelligentie (AI). Zo lieten vooral tech- en chipbedrijven afgelopen week flinke koerswinsten zien dankzij de beter dan verwachte resultaten van AI-chipbedrijf Nvidia.

Prosus

De hoofdindex op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 853,32 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 899,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent.

Techinvesteerder Prosus was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 1 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een min van 0,9 procent. Chiptoeleverancier Besi toonde herstel na het zware verlies van vrijdag en ging op kop met een plus van bijna 2 procent. Branchegenoot ASMI, die dinsdag nog met cijfers komt, won 0,7 procent.

Arcadis

In de MidKap steeg Arcadis 0,8 procent. De Amerikaanse investeringsbank Jefferies verhoogde het koersdoel voor het advies- en ingenieursbureau en handhaafde het koopadvies. Galapagos zette de daling voort met een verlies van 0,9 procent. De biotechnoloog raakte vrijdag al 8 procent kwijt na presentatie van de jaarcijfers.

Het Belgische vastgoedbedrijf Retail Estates kwam ook met cijfers. Het bedrijf, dat onder meer eigenaar is van het winkelcentrum Alexandrium II Megastores in Rotterdam, zag het huurresultaat afgelopen kwartaal stijgen. De bezettingsgraad bleef daarbij stabiel op bijna 98 procent en de waarde van de vastgoedportefeuille passeerde voor het eerst de 2 miljard euro. Het aandeel klom 0,3 procent in Brussel.

De euro was 1,0828 dollar waard, tegen 1,0826 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 75,99 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 81,12 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. "Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen", stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag", voegt hij eraan toe.

28 minuten geleden
Reclameruimte NPO rond EK voetbal zo goed als uitverkocht

HILVERSUM (ANP) - De reclameblokken op de publieke omroep rond het EK voetbal van komende zomer zijn al zo goed als uitverkocht. Dat meldt de Stichting Etherreclame (Ster), die de reclameruimte voor de NPO verkoopt. "Een EK of WK is altijd een zeer interessant podium voor bedrijven. Maar door de nabijheid van het evenement in Duitsland was de inschatting dat die interesse alleen maar sterker zou zijn", laat een woordvoerster weten. Die verwachting is nog eens overtroffen.

1 uur geleden
IEA stelt verwachtingen olievraag 2024 neerwaarts bij

PARIJS (ANP/AFP) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in 2024 minder snel zal groeien dan eerder gedacht. Dat is het gevolg van een verminderde vraag in het eerste kwartaal van dit jaar, veroorzaakt door een zachte winter en een daling van het aantal dieselauto's wereldwijd.

1 uur geleden
Reisorganisatie TUI boekt recordomzet door hogere prijzen

HANNOVER (ANP/RTR) - TUI, de grootste reisorganisatie van Europa, behaalde afgelopen kwartaal een recordomzet. De van oorsprong Duitse touroperator profiteerde ook in het winterseizoen van de aanhoudende sterke vraag naar vakanties en de hogere prijzen. Ondanks de hogere prijzen en de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten is het bedrijf optimistisch over het aanstaande zomerseizoen.

1 uur geleden
Veel meer Visa-passen in Nederland om groter aantal betaalplekken

AMSTERDAM (ANP) - Veel meer Nederlanders hadden vorig jaar een pinpas of creditcard van Visa, meldt het betaalbedrijf. De toegenomen vraag naar de passen komt volgens Visa doordat mensen op meer plekken met een creditcard of de nieuwe pinpas van het bedrijf kunnen betalen.

2 uur geleden
Brussel verwacht lagere economische groei Nederland

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar en volgend jaar minder hard dan gedacht, verwacht de Europese Commissie. Zij rekent nu op 0,8 procent groei in 2024 en 1,5 procent het jaar erop. Nederland presteert daarmee net iets onder het Europees gemiddelde, dat in 2024 uitkomt op 1 procent en in 2025 op 1,6.

2 uur geleden
Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

DEN HAAG (ANP) - Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven en hebben minder vertrouwen in de medemens. Daar komt bovenop dat zij ook achterlopen als het gaat om inkomen en vermogen. De verschillen tussen de jongere en oudere generaties zijn bovendien groter geworden.

3 uur geleden