Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was maandag een grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel fors lager na het verschijnen van de kwartaalcijfers. De post- en pakketbezorger deed weliswaar goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Maar het bedrijf denkt dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging door analisten van de Belgische bank KBC.

PostNL zakte bijna 6 procent in de lijst met middelgrote fondsen. Het bedrijf leverde in het eerste kwartaal van dit jaar 108 miljoen pakketten af. Ook nam de omzet van de postactiviteiten flink toe door het stemmen per post tijdens de verkiezingen en de uitnodigingen voor een coronavaccinatie. Van de brutowinst van 130 miljoen euro denkt PostNL dat 42 miljoen euro gerelateerd is aan de coronacrisis. Als de situatie normaliseert zal deze winst volgens het bedrijf niet terugkeren.

Toch was PostNL niet de sterkste daler in de MidKap. Biotechnoloog Galapagos (min 6,2 procent) ging nog harder onderuit. Waarschijnlijk gaat het hier om een verlate reactie op het kwartaalbericht dat vorige week naar buiten kwam. Het aantal verhandelde aandelen lag ruimschoots boven het gemiddelde in de afgelopen tien dagen. Vrijdag werden de kwartaalresultaten en de herziening van de pijplijn met potentiële medicijnen van het bedrijf nog goed ontvangen.

Vaccins

Het algehele beurssentiment was gemengd. Vooral de technologiebedrijven die vrijdag juist een stevig herstel lieten zien werden van de hand gedaan. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,9 procent lager op 711,91 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 1058,45 punten. Frankfurt steeg 0,1 procent, Londen en Parijs eindigden min of meer vlak.

In Londen daalde AstraZeneca licht. De Europese Unie, die de Brits-Zweedse farmaceut ervan beschuldigt bestelde vaccins niet op tijd te leveren, heeft de contracten met het bedrijf niet verlengd. BioNTech steeg daarentegen dik 8 procent in Frankfurt. Brussel heeft een nieuw contract gesloten voor de levering van 1,8 miljard coronavaccins van de Duitse farmaceut en zijn partner Pfizer in de komende twee jaar. Ook sloot BioNTech een Chinees samenwerkingsverband en het bedrijf kwam met resultaten naar buiten.

NatWest

Daarnaast verloor NatWest, voorheen bekend als Royal Bank of Scotland (RBS), in de Britse hoofdstad circa 1,5 procent na een bericht dat de Britse overheid weer een deel van haar aandelen in de bank gaat verkopen. Het concern moest tijdens de financiële crisis in 2008 door Groot-Brittannië worden gered en is sindsdien voor het grootste deel in handen van de staat.

De euro was 1,2169 dollar waard, tegen 1,2054 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 64,64 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 68,00 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Volvo bouwt fabriek voor elektrische auto's in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Zweedse autobedrijf Volvo Cars gaat een fabriek voor elektrische auto's bouwen in Slowakije. Daarmee is een investering gemoeid van 1,2 miljard euro, aldus Volvo. Er moeten jaarlijks 250.000 elektrische auto's van de band gaan rollen. De fabriek komt in de buurt van de stad Košice, in het oosten van Slowakije.

57 minuten geleden
Claim van honderden miljoenen in de maak tegen banken

UTRECHT (AFN) - Nederlandse banken hangt mogelijk een strop van honderden miljoenen euro's boven het hoofd vanwege rond 2008 verkochte 'foute' leningen. Massaschade-expert Adriaan de Gier wil namens gedupeerden compensatie afdwingen en werkt aan grote claims.

58 minuten geleden
Airbus krijgt miljardenorders van Chinese maatschappijen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft voor meer dan 37 miljard dollar (zo'n 35 miljard euro) aan orders ontvangen van vier Chinese luchtvaartmaatschappijen. In totaal bestelden China Southern Airlines, China Eastern Airlines, Air China en Shenzhen Airlines bijna driehonderd toestellen van de A320neo-serie bij Airbus.

1 uur geleden
DNB biedt excuses aan voor historische rol bij slavernij

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) biedt excuses aan voor de betrokkenheid (van bestuurders) bij het slavernijverleden in de negentiende eeuw. President Klaas Knot zei dat bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam. Eerder dit jaar brachten historici onderzoeksresultaten naar buiten waaruit bleek dat DNB op verschillende manieren betrokken was bij slavernij.

1 uur geleden
Ondernemers kregen al 8 miljard euro TVL-steun uitgekeerd

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers kregen gedurende de coronacrisis bij elkaar zo'n 8 miljard euro aan tegemoetkoming in de vaste lasten uitgekeerd. De zogeheten TVL-regeling eindigde formeel op 30 juni. Sinds het begin van de crisis zijn er ruim 419.000 voorschotten verleend aan meer dan 151.500 ondernemers. Het bedrag kan nog oplopen tot 10 miljard euro als alle subsidies definitief zijn vastgesteld, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

2 uur geleden
Belgische fabrikant: geen salmonella-chocolade over de toonbank

WIEZE (ANP/BELGA) - Geen van de met salmonella besmette chocolade uit een Belgische fabriek is bij consumenten terechtgekomen. Zij lopen dus niet het gevaar ziek te worden, zegt fabrikant Barry Callebaut na eigen onderzoek. Dat geldt ook voor de besmette chocolade die naar Nederland was geëxporteerd.

2 uur geleden
Reisbedrijf Sunweb voert ook na half augustus alle vakanties uit

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisatie Sunweb voert ook na half augustus alle vakanties uit. Dat geldt voor de vakanties van alle merken van de Sunweb Group, dus Sunweb, Eliza was here, GOGO en Primavera. Eerder had Sunweb gezegd dat alle vakanties die voor 7 juli tot en met 14 augustus op de planning staan doorgaan, ondanks de vluchtbeperkingen op luchthaven Schiphol.

2 uur geleden