Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was maandag een grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel fors lager na het verschijnen van de kwartaalcijfers. De post- en pakketbezorger deed weliswaar goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Maar het bedrijf denkt dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging door analisten van de Belgische bank KBC.

PostNL zakte bijna 6 procent in de lijst met middelgrote fondsen. Het bedrijf leverde in het eerste kwartaal van dit jaar 108 miljoen pakketten af. Ook nam de omzet van de postactiviteiten flink toe door het stemmen per post tijdens de verkiezingen en de uitnodigingen voor een coronavaccinatie. Van de brutowinst van 130 miljoen euro denkt PostNL dat 42 miljoen euro gerelateerd is aan de coronacrisis. Als de situatie normaliseert zal deze winst volgens het bedrijf niet terugkeren.

Toch was PostNL niet de sterkste daler in de MidKap. Biotechnoloog Galapagos (min 6,2 procent) ging nog harder onderuit. Waarschijnlijk gaat het hier om een verlate reactie op het kwartaalbericht dat vorige week naar buiten kwam. Het aantal verhandelde aandelen lag ruimschoots boven het gemiddelde in de afgelopen tien dagen. Vrijdag werden de kwartaalresultaten en de herziening van de pijplijn met potentiële medicijnen van het bedrijf nog goed ontvangen.

Vaccins

Het algehele beurssentiment was gemengd. Vooral de technologiebedrijven die vrijdag juist een stevig herstel lieten zien werden van de hand gedaan. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,9 procent lager op 711,91 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 1058,45 punten. Frankfurt steeg 0,1 procent, Londen en Parijs eindigden min of meer vlak.

In Londen daalde AstraZeneca licht. De Europese Unie, die de Brits-Zweedse farmaceut ervan beschuldigt bestelde vaccins niet op tijd te leveren, heeft de contracten met het bedrijf niet verlengd. BioNTech steeg daarentegen dik 8 procent in Frankfurt. Brussel heeft een nieuw contract gesloten voor de levering van 1,8 miljard coronavaccins van de Duitse farmaceut en zijn partner Pfizer in de komende twee jaar. Ook sloot BioNTech een Chinees samenwerkingsverband en het bedrijf kwam met resultaten naar buiten.

NatWest

Daarnaast verloor NatWest, voorheen bekend als Royal Bank of Scotland (RBS), in de Britse hoofdstad circa 1,5 procent na een bericht dat de Britse overheid weer een deel van haar aandelen in de bank gaat verkopen. Het concern moest tijdens de financiële crisis in 2008 door Groot-Brittannië worden gered en is sindsdien voor het grootste deel in handen van de staat.

De euro was 1,2169 dollar waard, tegen 1,2054 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 64,64 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 68,00 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

G7-landen willen armere landen helpen met infrastructuur

CARBIS BAY (ANP) - De G7, de groep van zeven rijke industrielanden, steunt een nieuw wereldwijd plan om armere landen te helpen bij het aanleggen van verschillende soorten infrastructuur. Volgens het Witte Huis gaat het om een poging om het zogeheten Belt and Road-initiatief van China uit te dagen, waarmee de Chinezen al sinds 2013 aan invloed winnen in veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

12 uur geleden
Johnson escaleert conflict Noord-Ierland met dreigement aan EU

CARBIS BAY (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Boris Johnson dreigt een deel van het brexitprotocol op te schorten als de Europese Unie niet wil instemmen met een compromis in het conflict over de naleving van de brexitafspraken rondom Noord-Ierland. Met die boodschap gooide Johnson olie op het vuur in het geschil, dat zomaar kan uitlopen op een internationale handelsoorlog.

13 uur geleden
Flinke verstoring scheepvaart na coronamaatregelen Chinese havens

PEKING (ANP/RTR) - Strenge coronamaatregelen in Zuid-Chinese containerhavens zorgen voor ernstige verstoringen van de scheepvaart. Lokale autoriteiten hebben de werkzaamheden in de haven flink beperkt en daardoor is de grootste achterstand ontstaan sinds ten minste 2019. In de transportwereld wordt al gezegd dat de problemen een grotere strop betekenen dan de dagenlange blokkade van het Suezkanaal afgelopen maart. In hoeverre Nederland hier ook last van krijgt, is nog de vraag.

13 uur geleden
Bijna half miljoen vluchten minder sinds begin virusuitbraak

AMSTERDAM (ANP) - Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan in te dammen, zijn van en naar Nederland bijna een half miljoen vluchten minder uitgevoerd. En waarschijnlijk gaat het ook nog jaren duren voordat het vliegverkeer weer op het niveau van voor de crisis zit, meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol in een rapport over Nederland.

16 uur geleden
'Macron biedt Johnson 'reset' aan van Frans-Britse relatie'

CARBIS BAY (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron heeft naar verluidt aan de Britse premier Boris Johnson aangeboden de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen als Johnson zich aan de brexitafspraken gaat houden die met de Europese Unie zijn gemaakt. "De president vertelde Boris Johnson dat er een reset nodig is van de Frans-Britse relatie", heeft een ingewijde gezegd tegen persbureau Reuters. "Dit kan gebeuren op voorwaarde dat hij zijn woord houdt aan de Europeanen", aldus de bron, die er ook op wees dat Macron in het Engels sprak met Johnson.

17 uur geleden
Vlaamse minister: handel Vlaanderen met VK kreeg klap van brexit

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De handel tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk heeft sinds het van kracht worden van de brexit stevige klappen gekregen. Dat komt naar voren uit cijfers die de Vlaamse minister van Economie Hilde Crevits heeft vrijgegeven. De echte impact van de brexit zal evenwel pas later duidelijk worden, gaf ze daarbij aan.

17 uur geleden
Belgische brouwers exporteerden in coronajaar meer bier in Europa

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Europese export van Belgisch bier ging in coronajaar 2020 opnieuw omhoog, ondanks dat brouwerijen bij de zuiderburen over de gehele linie hun slechtste jaar kenden sinds de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld in de grootste exportmarkt Frankrijk deden Belgische bieren het goed, maar naar het Verenigd Koninkrijk was eveneens sprake van een stijging. Vanwege de brexit sloegen nog heel wat Britse verkopers voor het einde van 2020 een voorraad in. Ook de uitvoer naar Nederland ging licht omhoog.

18 uur geleden