Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Posbank gaat toch niet helemaal op slot

Posbank gaat toch niet helemaal op slot

ROZENDAAL (ANP) - Natuurgebied de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom gaat toch niet helemaal op slot voor gemotoriseerd verkeer. Dat was wel het voornemen van gebiedsbeheerder Natuurmonumenten, andere natuurorganisaties, bewonersgroepen en de gemeenten Rheden en Rozendaal. Maar de gemeenteraden van beide Gelderse plaatsen vinden die maatregel te ingrijpend.

De raad van Rozendaal stemde dinsdagavond tegen volledige afsluiting. Dat deed de raad van Rheden eerder ook al. Een meerderheid van de raadsleden vindt dat de Posbank bereikbaar moet blijven voor recreatie. Parkeerplaatsen moeten daarom toegankelijk blijven, net als de wegen door het heuvelachtige natuurgebied. In deze eeuw zijn al vaker plannen om de Posbank af te sluiten mislukt.

De Posbank is een zeer geliefde bestemming. Op mooie dagen loopt het verkeer naar de bossen en de heidevelden regelmatig vast. Omwonenden hebben daar veel last van. Ook de natuur lijdt volgens Natuurmonumenten ernstig onder de aanhoudende stroom gemotoriseerd verkeer.

Rheden en Rozendaal moeten nu met anderen gaan werken aan een nieuw plan. Het idee is dat de Posbank in de zomermaanden in weekeinden en op feestdagen wel gedeeltelijk dicht gaat. Een rondje rijden door het gebied is dan niet mogelijk, terwijl er ook een snelheidsbeperking gaat gelden.

Meer uit Binnenland

Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

56 minuten geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

58 minuten geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

1 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

2 uur geleden
Opa: Ofir komt donderdag voor Chanoeka thuis

TEL AVIV (ANP) - Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlands-Israëlische Ofir Engel. Dat stelt zijn opa Jucha Engel dinsdagavond. Ofir Engel werd dinsdag zes dagen na zijn vrijlating door Hamas ontslagen uit het ziekenhuis in Tel Aviv. Hij komt zo is de bedoeling donderdag voor het lichtjesfeest Chanoeka naar huis.

3 uur geleden
Drugslab ontdekt in Roosendaal, twee verdachten aangehouden

ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.

7 uur geleden
Geen asielzoekers naar Geertruidenberg, gemeente ziet af van plan

GEERTRUIDENBERG (ANP) - In de Brabantse gemeente Geertruidenberg komt geen opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeenteraad was tegen het plan. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten om dat te volgen.

7 uur geleden