Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poolse president Duda moet herverkiezing op 12 juli afdwingen

Poolse president Duda moet herverkiezing op 12 juli afdwingen

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Bij de Poolse presidentsverkiezing heeft Andrzej Duda zondag volgens de prognoses niet de absolute meerderheid gekregen die nodig was om direct te worden herkozen. Hij moet die nieuwe termijn van vijf jaar nu zien af te dwingen in de beslissende tweede ronde op 12 juli ten koste van Rafal Trzaskowski, de kandidaat van de oppositie. Duda weet zich gesteund door de conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Duda mocht zich zondag wel verheugen in de grootste aanhang. De exitpolls zien hem uitkomen op 41,8 procent van de stemmen. Trzaskowski, burgemeester van Warschau en representant van de rechts-liberale Burgercoalitie, staat vooralsnog op 30,4 procent. Hij reageerde daarop zondagavond tegenover zijn achterban met de mededeling dat veel Polen verandering willen. "We hebben nog alle kans te winnen".

Om 17.00 uur was de opkomst volgens de Kiesraad bijna 48 procent. In 2015 kwam uiteindelijk 49 procent van de stemgerechtigde Polen opdagen. Ditmaal konden ze wegens de coronacrisis ook schriftelijk stemmen.

Meer uit Buitenland

Media: België overweegt twintig jaar extra voor kernreactoren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo zet volgens Belgische media "de deur open naar twintig jaar langer kernenergie". De volgende regering moet volgens hem overwegen om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 twintig jaar langer open te houden dan voorzien. Hij vindt ook dat moet worden overwogen de oudere kernreactor Tihange 1 langer te benutten.

11 minuten geleden
Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey met acht mensen aan boord. Over het lot van de bemanningsleden is nog niets bekend.

1 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

1 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

2 uur geleden
Israël ontvangt nieuwe lijst met gijzelaars voor vrijlating

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël heeft opnieuw een lijst ontvangen voor vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, melden Israëlische media. Volgens The Times of Israel laat de Palestijnse organisatie Hamas de mensen op de lijst woensdag vrij. De krant baseert zich daarbij op het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

4 uur geleden
99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

7 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

12 uur geleden