Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pontons Zaandam na maanden vertraging open voor asielzoekers

Pontons Zaandam na maanden vertraging open voor asielzoekers

ZAANDAM (ANP) - De opvangpontons aan de Gerrit Bolkade in Zaandam mogen na maanden vertraging in gebruik worden genomen. De gemeente Zaanstad laat weten "groen licht" te hebben gegeven aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om mensen naar de locatie met plek voor zo'n duizend asielzoekers te brengen. Het COA laat weten dat nog woensdag de eerste mensen er zullen arriveren.

Daarna zullen asielzoekers in groepen van twintig tot vijftig mensen de komende tijd "zorgvuldig instromen" in Zaandam, aldus een COA-woordvoerder.

Aanvankelijk was het plan dat de locatie eind 2023 in gebruik genomen zou worden, maar dat werd steeds uitgesteld. Sinds de pontons eind augustus in Zaandam lagen, was het wachten op onder meer vergunningen, aansluiting van stroom en goedkeuring door de gemeente van de veiligheid en brandveiligheid. "Inmiddels heeft het COA voldaan aan de voorwaarden om de locatie veilig en verantwoord in gebruik te nemen", aldus de gemeente Zaanstad.

Veel spanning

Het gereedmaken van de locatie gebeurde volgens burgemeester Jan Hamming met veel spanning en discussie rondom het thema asielopvang. COA-bestuurder Milo Schoenmaker wijst in een persbericht op de "lange aanloop", maar zegt nu blij te zijn te kunnen starten met de opvang in Zaanstad, die "de druk op de opvang in de rest van het land, met name in Ter Apel" zal verminderen. "Niettemin blijft de noodzaak voor het realiseren van structurele opvang groot."

Ook de COA-woordvoerder van de locatie in Zaandam benadrukt dit. De drijvende torens zijn verbouwd, maar blijven noodopvanglocaties, en dat "is niet ideaal". Structurele opvanglocaties zijn "veel prettiger voor bewoners, omwonenden, COA-medewerkers en vrijwilligers en veel goedkoper. Dus voor de hele samenleving is het beter."

Het is de bedoeling dat de torens op de pontons vijf jaar plek bieden voor opvang, met een eventuele verlenging van twee jaar.

Meer uit Binnenland

Vraag naar goedkope arbeid moet omlaag, adviseren ambtenaren

DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).

7 minuten geleden
Kabinet bekijkt signalen VS over inkoopkansen Oekraïne welwillend

DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.

21 minuten geleden
Nederland vraagt in Brussel opnieuw om mestuitzondering

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).

59 minuten geleden
Cultuur en media toegankelijker voor mensen met beperking

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.

1 uur geleden
Extinction Rebellion vecht gebiedsverbod Schiphol aan bij rechter

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.

1 uur geleden
Privacywaakhond wil betere registratie van algoritmes en AI

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.

1 uur geleden
RIVM en inspectie zetten vraagtekens bij onderzoek Chemours

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.

2 uur geleden