Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pompeo: veiligheidswet Hongkong kan ook Amerikanen treffen

Pompeo: veiligheidswet Hongkong kan ook Amerikanen treffen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zeggen zich grote zorgen te maken over de nieuwe Chinese veiligheidswet die van kracht is geworden in Hongkong. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo stelde dat de "draconische" wetgeving ook Amerikanen zou kunnen treffen.

Pompeo zei dat zijn regering vreest voor de veiligheid van iedereen in Hongkong, onder wie Amerikanen. "Artikel 38 van de wet lijkt ook betrekking te hebben op overtredingen die zijn gepleegd buiten Hongkong door mensen die geen inwoner zijn van Hongkong. Daar vallen waarschijnlijk ook Amerikanen onder."

De minister zei dat China de afspraken negeert die het over Hongkong heeft gemaakt met het Verenigd Koninkrijk. Dat droeg de kroonkolonie in 1997 over aan de communistische volksrepubliek. Dat beloofde toen nog een halve eeuw de speciale status van het gebied te garanderen.

"Het vrije Hongkong was een van de meest stabiele, welvarende en dynamische steden in de wereld", zei Pompeo. "Nu wordt het de zoveelste door communisten gerunde stad waar mensen zijn overgeleverd aan de grillen van de partij-elite. Het is triest", aldus de minister, die stelde dat nu al mensen worden opgepakt omdat ze hun mening geven.

Meer uit Buitenland

Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

22 minuten geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeƫvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

1 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

2 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

2 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiƫle vervanger van Joe Biden.

3 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

3 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

4 uur geleden