Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politieke partijen duurder uit voor verkiezingsfolders

Politieke partijen duurder uit voor verkiezingsfolders

DEN HAAG (ANP/RTR) - Politieke partijen zijn dit jaar duurder uit voor folders voor de gemeenteraadsverkiezingen. Door de hogere prijzen voor onder meer energie, grondstoffen zoals papierpulp en duurdere drukplaten is de prijs van papier de afgelopen tijd fors toegenomen, laten drukkerijen en brancheorganisatie Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) in aanloop naar de verkiezingen weten. De meeste folders zijn wel voor de Russische inval in Oekraïne gedrukt. Daarmee zijn verdere prijsstijgingen niet meer aan de orde voor deze folders.

Volgens KVGO was de prijs van papier tot een paar weken terug tussen de ongeveer 30 tot 70 procent hoger dan een jaar terug vanwege "de onrustige situatie" op de papiermarkt. De prijsstijging is volgens directeur Bram ter Beek overigens "sterk afhankelijk" van de situatie van de drukker en of deze bijvoorbeeld genoeg papier op voorraad heeft.

Het aanbod van papier is in Europa sinds vorig jaar afgenomen, vertelt Wouter Haan, directeur van onlinedrukkerij Reclamewereld uit Groningen. Zo sloot de Zweeds-Finse bosbouwonderneming Stora Enso enkele fabrieken in Zweden en Finland in 2020 omdat er vanwege de pandemie minder vraag was, meldde zakenkrant Financial Times al. Ook staken duizenden werknemers van de fabrieken van Finse houtverwerker UPM-Kymmene al enige tijd vanwege stukgelopen cao-onderhandelingen.

Papierprijsstijging

Reclamewereld heeft de prijzen verhoogd. "We kunnen niet anders dan de prijzen met de papierprijsstijging mee verhogen", aldus Haan. De kosten voor papier vormen ongeveer een derde van die prijs. Volgens Haan kostten zo’n 200 posters voorafgaand aan de inval in Oekraïne rond de 50 euro, gemiddeld 15 procent meer dan vorig jaar.

De Limburgse Drukkerij De Hees laat desgevraagd weten dat sommige drukkerijen nu ook dagprijzen voor papier hanteren, een fenomeen dat niet normaal is in de drukkerijwereld, zegt mede-eigenaar Jurgen Houben. De drukkerij merkt daarnaast dat politieke partijen in de regio Limburg meer adverteren in lokale kranten, dan folders bestellen.

Verkiezingsdrukwerk

Ondanks de gestegen prijzen merkt Reclamewereld een stijging van 50 procent in het verkiezingsdrukwerk ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. Ook de KVOG merkt dat drukwerk belangrijk blijft bij verkiezingen, zeker in de aanloop naar de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. "Winkelcentra en markten lopen weer, dus politici kunnen hun flyers weer kwijt", aldus Ter Beek.

Politieke partijen schroefden de laatste weken ook online hun uitgaven op. Het gaat hierbij om uitgaven van landelijke partijen, kandidaat-raadsleden en regionale afdelingen en partijen. De uitgaven zijn nog lang niet zo hoog als tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Meer uit Financieel

Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI in kopgroep van AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML, Besi en ASMI stonden vrijdag in de kopgroep van de AEX-index op het Damrak, die vrijwel onveranderd bleef. De chipbedrijven profiteerden onder meer van omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipfabrikant, een belangrijke afnemer van chipmachines van ASML, zag de omzet in mei met ruim 19 procent stijgen ten opzichte van een maand eerder.

4 minuten geleden
ING: Nederlanders betalen stap voor stap minder voor energie

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders betalen maandelijks langzaam maar zeker steeds minder voor hun energie. Volgens een analyse van transactiedata door ING gaat het gemiddelde voorschotbedrag dat huishoudens elke maand kwijt zijn stap voor stap wat omlaag. Inmiddels ligt dit bedrag 30 euro onder de piek, blijkt uit de berekeningen.

12 minuten geleden
Platenlabel UMG wil hoger inkomen Drake via nieuw streamingmodel

AMSTERDAM (ANP) - Artiesten als Drake en Taylor Swift zouden binnenkort weleens fors meer kunnen gaan verdienen aan hun muziek via streamingdiensten. Hun platenmaatschappij Universal Music Group (UMG) praat volgens bronnen van persbureau Bloomberg met streamingplatform SoundCloud voor een andere verdeling van de beloning voor hun artiesten.

32 minuten geleden
Amerikaanse tak cryptobeurs Binance komt niet meer aan dollars

PALO ALTO (ANP) - De Amerikaanse dochteronderneming van cryptobeurs Binance zegt problemen te hebben met banken. Daardoor is het voor klanten binnenkort niet meer mogelijk om tegoeden in dollars aan te houden bij Binance.US. Klanten hebben tot dinsdag de tijd dit geld van hun accounts op het handelsplatform te halen.

40 minuten geleden
AEX koerst af op hoger begin door hoop rentepauze in VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. De hoop dat de Federal Reserve volgende week de rente niet verder gaat verhogen, is weer toegenomen na nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo bleek dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober 2021. De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt daarmee te verslechteren en de Fed zou daardoor een pauze kunnen inlassen met de renteverhogingen.

1 uur geleden
Nieuwe baas centrale bank van onder inflatie zuchtend Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe baas voor de centrale bank van het land aangesteld. Hafize Gaye Erkan wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank. Ze heeft als belangrijkste taak het rentebeleid te normaliseren in Turkije, dat kampt met een torenhoge inflatie.

1 uur geleden
Aziatische beurzen stijgen na zwakke Chinese inflatiecijfers

SHANGHAI (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag overwegend omhoog. Beleggers verwerkten de zwakker dan verwachte Chinese inflatiecijfers, die wijzen op een verdere verzwakking van het economische herstel in het land. De hoop dat China spoedig met meer steunmaatregelen zal komen om de economie aan te jagen namen daardoor echter toe. Grote Chinese banken zouden de spaarrentes al hebben verlaagd om de bestedingen aan te jagen en beleggers hopen dat Chinese centrale bank binnenkort de officiële rentetarieven ook gaat verlagen om de economie te stimuleren.

2 uur geleden