Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politieke partijen duurder uit voor verkiezingsfolders

Politieke partijen duurder uit voor verkiezingsfolders

DEN HAAG (ANP/RTR) - Politieke partijen zijn dit jaar duurder uit voor folders voor de gemeenteraadsverkiezingen. Door de hogere prijzen voor onder meer energie, grondstoffen zoals papierpulp en duurdere drukplaten is de prijs van papier de afgelopen tijd fors toegenomen, laten drukkerijen en brancheorganisatie Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) in aanloop naar de verkiezingen weten. De meeste folders zijn wel voor de Russische inval in Oekraïne gedrukt. Daarmee zijn verdere prijsstijgingen niet meer aan de orde voor deze folders.

Volgens KVGO was de prijs van papier tot een paar weken terug tussen de ongeveer 30 tot 70 procent hoger dan een jaar terug vanwege "de onrustige situatie" op de papiermarkt. De prijsstijging is volgens directeur Bram ter Beek overigens "sterk afhankelijk" van de situatie van de drukker en of deze bijvoorbeeld genoeg papier op voorraad heeft.

Het aanbod van papier is in Europa sinds vorig jaar afgenomen, vertelt Wouter Haan, directeur van onlinedrukkerij Reclamewereld uit Groningen. Zo sloot de Zweeds-Finse bosbouwonderneming Stora Enso enkele fabrieken in Zweden en Finland in 2020 omdat er vanwege de pandemie minder vraag was, meldde zakenkrant Financial Times al. Ook staken duizenden werknemers van de fabrieken van Finse houtverwerker UPM-Kymmene al enige tijd vanwege stukgelopen cao-onderhandelingen.

Papierprijsstijging

Reclamewereld heeft de prijzen verhoogd. "We kunnen niet anders dan de prijzen met de papierprijsstijging mee verhogen", aldus Haan. De kosten voor papier vormen ongeveer een derde van die prijs. Volgens Haan kostten zo’n 200 posters voorafgaand aan de inval in Oekraïne rond de 50 euro, gemiddeld 15 procent meer dan vorig jaar.

De Limburgse Drukkerij De Hees laat desgevraagd weten dat sommige drukkerijen nu ook dagprijzen voor papier hanteren, een fenomeen dat niet normaal is in de drukkerijwereld, zegt mede-eigenaar Jurgen Houben. De drukkerij merkt daarnaast dat politieke partijen in de regio Limburg meer adverteren in lokale kranten, dan folders bestellen.

Verkiezingsdrukwerk

Ondanks de gestegen prijzen merkt Reclamewereld een stijging van 50 procent in het verkiezingsdrukwerk ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. Ook de KVOG merkt dat drukwerk belangrijk blijft bij verkiezingen, zeker in de aanloop naar de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. "Winkelcentra en markten lopen weer, dus politici kunnen hun flyers weer kwijt", aldus Ter Beek.

Politieke partijen schroefden de laatste weken ook online hun uitgaven op. Het gaat hierbij om uitgaven van landelijke partijen, kandidaat-raadsleden en regionale afdelingen en partijen. De uitgaven zijn nog lang niet zo hoog als tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Meer uit Financieel

Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF beboet om wissen kartel-appjes

BRUSSEL (ANP) - Smaak- en geurstoffenfabrikant IFF moet de Europese Commissie een boete betalen van een kleine 16 miljoen euro. Het Amerikaanse bedrijf hinderde onderzoek naar verboden prijsafspraken door een Whatsapp-gesprek met een concurrent te wissen. Het is voor het eerst dat de commissie een boete oplegt voor het verdonkeremanen van appjes.

1 uur geleden
Recordbod van Arabisch olieconcern voor Europees chemiebedrijf

LEVERKUSEN (ANP) - Het staatsolieconcern Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) van de Verenigde Arabische Emiraten verhoogt zijn overnamebod voor het Duitse chemiebedrijf Covestro naar 11,7 miljard euro. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om de grootste mogelijke overname van een Europees bedrijf door een Midden-Oosterse partij.

2 uur geleden
Apple voegt apps van Chinese e-retailers toe aan Vision Pro

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple gaat apps van de twee grootste e-retailers van China toevoegen aan het app-assortiment van de mixed-realitybril Vision Pro. Het gaat om Taobao van Alibaba en JD.com, waar techconcern Tencent een groot belang in heeft.

3 uur geleden
Brussel: Apple schendt regels met App Store, miljardenboete dreigt

BRUSSEL (ANP) - Apple schendt met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen, constateert de Europese Commissie. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het Amerikaanse bedrijf. Het is voor het eerst dat de commissie deze maatregel van de nieuwe Europese wet voor 'internetpoortwachters' neemt.

5 uur geleden
Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geëxporteerd dan voorspeld.

5 uur geleden
Vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - De vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven van Nederlanders. Het aantal aansluitingen daalde in het eerste kwartaal met 0,8 procent naar 4,23 miljoen, volgens de recentste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook belden mensen bijna 5 procent minder via de vaste lijn. In totaal ging het nog wel om 1,16 miljard minuten.

5 uur geleden
Prosus bij dalers in licht lagere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Prosus behoorde maandag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Brazilië en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

5 uur geleden