Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

Ook binnen het Kamergebouw leidt de verkiezingsuitslag tot grote verschuivingen. Verliezers als VVD, CDA en D66 zullen kantoorruimte moeten afstaan aan winnaars als PVV, NSC, GroenLinks-PvdA en BBB.

De oude Kamer komt op dinsdag 5 december voor het laatst bijeen. De Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven brengt dan verslag uit over het verloop van de verkiezingen, de uitslag en de toelating van de nieuwe Kamerleden.

Nieuwe voorzitter

Als laatste taak voor zij afscheid nemen, stellen de huidige Kamerleden een profielschets op van de nieuwe voorzitter. Dat is gelijk ook een van de eerste zaken waar de nieuwe Kamer, die op woensdag 6 december wordt geïnstalleerd, zich over buigt.

Bij hun beëdiging beloven de nieuwe leden dat zij eerlijk gekozen zijn, dat zij goed en eerlijk hun werk als volksvertegenwoordiger zullen doen en dat zij zich aan het Statuut van het Koninkrijk en de Grondwet zullen houden. Ook beloven zij trouw aan de koning.

Bergkamp

Op de eerste dag bepalen de nieuwe leden ook wanneer de nieuwe Kamervoorzitter gekozen wordt. Doorgaans gebeurt dat binnen een week. Ieder lid kan zich kandidaat stellen. Wie het wordt, bepaalt de Kamer in een schriftelijke, anonieme stemming.

Huidig Kamervoorzitter Vera Bergkamp vertrekt. Zij was niet meer verkiesbaar voor haar partij D66. Haar taken worden tijdelijk waargenomen door eerste ondervoorzitter Roelien Kamminga, die als Kamerlid is herkozen.

Debat

De nieuwe Kamer debatteert waarschijnlijk in de week van 11 december over de verkiezingsuitslag en over het eindverslag van de verkenning. Bij dat debat zit verkenner Ronald Plasterk in vak K, waar doorgaans de afvaardiging vanuit het kabinet zit.

De lijsttrekkers voeren het woord als fractievoorzitter, ook als zij nog zitting hebben in het demissionaire kabinet. Het gaat om VVD-leider Dilan Yeşilgöz en D66-leider Rob Jetten. Ook andere demissionaire bewindslieden zijn gekozen als Kamerlid, waardoor ze tijdelijk een dubbelrol hebben: D66'er Hans Vijlbrief en VVD'ers Eric van der Burg, Christianne van der Wal, Mariëlle Paul en Aukje de Vries.

Meer uit Politiek

Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

10 uur geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

2 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

2 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

3 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

3 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

3 dagen geleden