Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

Ook binnen het Kamergebouw leidt de verkiezingsuitslag tot grote verschuivingen. Verliezers als VVD, CDA en D66 zullen kantoorruimte moeten afstaan aan winnaars als PVV, NSC, GroenLinks-PvdA en BBB.

De oude Kamer komt op dinsdag 5 december voor het laatst bijeen. De Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven brengt dan verslag uit over het verloop van de verkiezingen, de uitslag en de toelating van de nieuwe Kamerleden.

Nieuwe voorzitter

Als laatste taak voor zij afscheid nemen, stellen de huidige Kamerleden een profielschets op van de nieuwe voorzitter. Dat is gelijk ook een van de eerste zaken waar de nieuwe Kamer, die op woensdag 6 december wordt geïnstalleerd, zich over buigt.

Bij hun beëdiging beloven de nieuwe leden dat zij eerlijk gekozen zijn, dat zij goed en eerlijk hun werk als volksvertegenwoordiger zullen doen en dat zij zich aan het Statuut van het Koninkrijk en de Grondwet zullen houden. Ook beloven zij trouw aan de koning.

Bergkamp

Op de eerste dag bepalen de nieuwe leden ook wanneer de nieuwe Kamervoorzitter gekozen wordt. Doorgaans gebeurt dat binnen een week. Ieder lid kan zich kandidaat stellen. Wie het wordt, bepaalt de Kamer in een schriftelijke, anonieme stemming.

Huidig Kamervoorzitter Vera Bergkamp vertrekt. Zij was niet meer verkiesbaar voor haar partij D66. Haar taken worden tijdelijk waargenomen door eerste ondervoorzitter Roelien Kamminga, die als Kamerlid is herkozen.

Debat

De nieuwe Kamer debatteert waarschijnlijk in de week van 11 december over de verkiezingsuitslag en over het eindverslag van de verkenning. Bij dat debat zit verkenner Ronald Plasterk in vak K, waar doorgaans de afvaardiging vanuit het kabinet zit.

De lijsttrekkers voeren het woord als fractievoorzitter, ook als zij nog zitting hebben in het demissionaire kabinet. Het gaat om VVD-leider Dilan Yeşilgöz en D66-leider Rob Jetten. Ook andere demissionaire bewindslieden zijn gekozen als Kamerlid, waardoor ze tijdelijk een dubbelrol hebben: D66'er Hans Vijlbrief en VVD'ers Eric van der Burg, Christianne van der Wal, Mariëlle Paul en Aukje de Vries.

Meer uit Politiek

Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

23 minuten geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

39 minuten geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

1 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

2 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

5 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

5 uur geleden
Dijk (SP) wil dat PVV, VVD, NSC en BBB het nog een keer proberen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die aanvankelijk met elkaar aan de formatietafel zaten, moeten nog een keer proberen tot een kabinet te komen, vindt SP-leider Jimmy Dijk. PVV, VVD, NSC en BBB moeten "eruit proberen te komen", vindt de socialistische voorman. Daar mogen ze wat hem betreft best de tijd voor nemen, zolang de Kamer maar "niet geblokkeerd wordt" en ruimte krijgt om problemen op te lossen.

7 uur geleden