Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiechef: ongekende en gerichte aanval op mijn mensen

Politiechef: ongekende en gerichte aanval op mijn mensen

ROTTERDAM (ANP) - Bij de ongeregeldheden vrijdagavond in het centrum van Rotterdam hadden relschoppers het volgens de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke bewust voorzien op de politie. Westerbeke had het donderdag tegen de leden van de gemeenteraadscommissie over een "ongekende en gerichte aanval op mijn mensen".

Volgens hem zijn deze ongeregeldheden daarom anders dan eerdere onlusten op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid, waarbij ook winkels werden geplunderd. "Toen waren ze ook uit op spullen. Er is nu veel vernield van ons, maar verder niet. Dat maakt het extra beangstigend." Westerbeke stelde dat "criminelen die heel gericht uit waren op mijn politiemensen" de demonstratie tegen coronamaatregelen kaapten die op de Coolsingel gaande was.

In zo'n twintig minuten groeide de groep van ongeveer honderd aanwezigen uit tot meer dan duizend mensen en werd er zwaar vuurwerk gegooid. "Dit kun je niet als een onverwachte 'flashmob' zien waarbij mensen snel bij elkaar komen. Dit is meer georganiseerd geweest", aldus Westerbeke. Politie en justitie proberen "meer zicht" te krijgen op groepen die bij deze rellen betrokken waren. "Mensen in zwarte kleding. Veel groepen doen het, ook op andere plekken in het land. Wie er allemaal precies achter zitten, daar doen we onderzoek naar."

Aanhoudingen

Hoewel er al best veel mensen zijn aangehouden voor de rellen, vermoedt Westerbeke dat degenen die hierachter zitten nog vrij rondlopen. Vooralsnog werden 49 mensen aangehouden. De Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar zei dat hij verwacht dat er binnenkort nog meer aanhoudingen volgen. De eerste relschoppers zijn woensdag berecht. Drie personen, twee Rotterdammers van 29 en 33 jaar en een 19-jarige man uit Schiedam, zitten voorlopig vast. De 33-jarige man zou een agent met een ijzeren staaf hebben willen slaan en wordt verdacht van een poging tot doodslag. Het OM verdenkt de andere twee van openlijke geweldpleging. Zij zouden voorwerpen naar de politie hebben gegooid.

Politiemensen voelden zich tijdens de rellen zo in het nauw gedreven dat ze hebben geschoten. Vijf mensen raakten gewond door een kogel. De Rijksrecherche onderzoekt nog of de verwondingen door politiekogels komen. Over de ernst van die verwondingen kan Hillenaar niets zeggen. "Ik weet het niet. Wij krijgen daar geen informatie over uit de ziekenhuizen." Bij de rellen raakten ook agenten gewond. Met de politiemensen die gehoorschade opliepen door zwaar vuurwerk, lijkt het goed te komen, maar dat is nog even afwachten, aldus Westerbeke.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Johan__ 3 dagen geleden
Als politie oudere mensen neerknuppelt tijdens een demonstratie moet je niet verbaasd zijn dat het respect tot nul is gedaald. Wellicht zaten er in Rdam ook door de staat aangestuurde Romeos tussen.
bung 87 3 dagen geleden
jammer dat er niet meer zijn geraakt. de politie heeft het volste recht om tuig af te knallen. goed gedaan door de agenten.
Louis53 3 dagen geleden
Gelijk heeft de politie, gewoon neerknallen dat tuig. Dat moesten ze veel meer doen misschien krijgen ze weer wat respect dan

Meer uit Binnenland

Omar L. in hoger beroep: ik ben geen grote boef en onschuldig

SCHIPHOL (ANP) - Omar L. (31), die is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zegt maandag in hoger beroep dat hij onschuldig is. L. staat bij het gerechtshof terecht voor de liquidaties van Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel, waarvan hij volgens het Openbaar Ministerie de opdrachtgever was. L. werd in juni 2019 ook veroordeeld voor drie moordpogingen.

16 minuten geleden
Quarantaine controleren bij voordeur niet te doen voor boa's

BAARN (ANP) - Het aan de voordeur controleren van mensen die in quarantaine zitten is niet te doen voor boa's. Handhaving bij mensen thuis is een taak van de politie, maar die heeft daar net als de boa-organisatie niet voldoende capaciteit voor. Bovendien worden er in de coronacrisis steeds meer handhavingstaken plotsklaps op het bordje van boa's geschoven. De grens is allang bereikt, aldus Richard Gerrits, voorzitter van de boa-vakbond BOA ACP.

34 minuten geleden
Meer geld naar hulp bij digitale zaken in bibliotheken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt de komende jaren 18 miljoen euro extra vrij voor hulp die bibliotheken bieden aan mensen die het lastig vinden de overheid via de digitale kanalen te bereiken. De vraag hiernaar is de laatste tijd toegenomen, onder meer door de CoronaCheck-app die nodig is voor bijvoorbeeld een bezoek aan een café of restaurant.

1 uur geleden
Eerste landelijke strooiactie: 2,5 miljoen kilo zout op de wegen

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat heeft in de nacht van zondag op maandag de eerste landelijke strooiactie van dit seizoen uitgevoerd. In totaal strooiden de wagens 2,5 miljoen kilo zout over de snelwegen. De strooiwagens legden afgelopen nacht bijna 38.000 kilometer af.

3 uur geleden
Scholieren moeten mondkapjes gaan dragen

DEN HAAG (ANP) - Scholen moeten in ieder geval tot 18 december nieuwe coronamaatregelen treffen, zoals dat alle leerlingen mondkapjes moeten gaan dragen wanneer ze bewegen. Vanaf nu moeten scholieren onder de 12 jaar al thuisblijven bij milde klachten. Eerder hoefde dat alleen wanneer ze hoestten of koorts hadden.

6 uur geleden
Noord/Zuidlijn volgens studie groot succes, maar niet overal

AMSTERDAM (ANP) - De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is een groot succes, melden Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam op basis van een vierjarige wetenschappelijke studie. Toch hebben bewoners in sommige buurten een "mindere beleving".

9 uur geleden
Prinses Beatrix terug naar Nederland na werkbezoek Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Prinses Beatrix heeft Curaçao weer verlaten. De prinses stapte zondagavond in het vliegtuig na haar vierdaagse werkbezoek aan het eiland.

11 uur geleden