Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiechef Jannine van den Berg stopt bij Landelijke Eenheid

Politiechef Jannine van den Berg stopt bij Landelijke Eenheid

DRIEBERGEN (ANP) - Politiechef Jannine van den Berg verlaat eind dit jaar de Landelijke Eenheid, waar ze sinds 2016 de baas was. In een persbericht van de politie noemt de hoogste baas van de Landelijke Eenheid haar vertrek na bijna zes jaar een natuurlijk moment, maar ze wil ook plaatsmaken voor een nieuwe politiechef. Haar opvolger zal aan de slag moeten met de nieuwe positie en opdracht van de eenheid binnen het politiebestel. Een commissie onder leiding van Bernt Schneiders komt eind dit jaar met een rapport hierover.

Verschillende onderzoeken legden de afgelopen jaren problemen bloot bij de Landelijke Eenheid. Van den Berg: "We hebben als eenheidsleiding veel verbeterstappen gezet, maar soms loop ik ook als eenheidschef tegen de grenzen van de mogelijkheden aan. Zo heb ik wel de verantwoordelijkheid om problemen op te lossen, maar niet altijd het mandaat. Verder vergt de landelijke eenheid maatwerk. De huidige kaders maken dat nu niet altijd mogelijk."

Voordat de commissie Schneiders met een rapport komt over de toekomst van de Landelijke Eenheid, verschijnen dit jaar nog enkele onderzoeken. De Inspectie Justitie en Veiligheid komt met een rapport over mogelijke misstanden bij de dienst CTER, waar politiemedewerkers informatie over contraterrorisme, extremisme en radicalisering verzamelen. Ook komt er een rapport over de afdeling Afgeschermde Operaties (AO), onderdeel van de Dienst Specialistische Operaties (DSO).

Successen

Een speciale commissie doet onderzoek naar het overlijden van een undercoveragent van de afdeling AO en de werkomstandigheden binnen de afdeling. De agent pleegde in april dit jaar zelfmoord tijdens een undercoveroperatie in Zevenbergschen Hoek.

"Ik verwacht dat de uitkomsten van deze onderzoeken onderschrijven dat er fundamentele verbeteringen nodig zijn om de werkzaamheden in de toekomst aan te kunnen. Mijn opvolger kan hiermee dan aan de slag", zegt Van den Berg. Als successen van de afgelopen periode noemt ze de aanhouding van Ridouan Taghi in Dubai en het kraken van de geheime chatdienst EncroChat. De Landelijke Eenheid had ook een belangrijke rol in de wereldwijde operatie Trojan Shield van de Amerikaanse politiedienst FBI, waarbij criminelen argeloos gebruikmaakten van cryptotelefoons die door de politie zelf waren gedistribueerd.

Meer uit Binnenland

Nationaal Hitteplan gaat woensdag weer in

BILTHOVEN (ANP) - Het Nationaal Hitteplan gaat vanaf woensdag weer in en geldt voor alle provincies. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De komende dagen wordt het warm en is de kans op een hittegolf groot. Daarom blijft het plan waarschijnlijk actief tot na het weekend.

7 minuten geleden
GGD: begrip voor zorgen van horeca over het vinden van personeel

UTRECHT (ANP) - Koepelorganisatie GGD GHOR zegt het dilemma van de horeca om personeel te vinden en vast te houden te begrijpen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt dinsdag in het AD van "oneerlijke concurrentie", omdat de GGD personeel kan werven met hogere uurlonen. De sector vreest mensen kwijt te raken. Een woordvoerder van de GGD zegt tegen het ANP dat de organisatie zelf ook te maken heeft met de krapte op de arbeidsmarkt.

30 minuten geleden
Nationale herdenking einde WOII voor het eerst 's avonds

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Herdenking 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag wordt maandag voor het eerst in de vroege avonduren gehouden. Reden daarvoor is dat de stichting die de herdenking organiseert denkt dat op dat tijdstip veel meer mensen in de gelegenheid zijn de herdenking bij te wonen of op televisie te volgen. In de coronajaren is gebleken dat het bereik via televisie groot is, terwijl de aandacht voor de herdenking overdag in de jaren voor corona juist terugliep. De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit.

54 minuten geleden
Televizier introduceert nieuwe prijs op Ring-Gala

HILVERSUM (ANP) - Het Gouden Televizier-Ring Gala gaat deels op de schop. De categorieën voor beste presentator en presentatrice worden samengevoegd tot één prijs en er wordt tijdens de komende editie een nieuwe award, de Televizier-Ster Impact, in het leven geroepen. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Onderzoek naar gynaecoloog levert geen 'nieuwe' kinderen op

DEN BOSCH (ANP) - Uit onderzoek naar een oud-gynaecoloog van het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch die zijn eigen sperma bij kunstmatige inseminatie gebruikte zonder de wensouders hierover te informeren, zijn geen andere kinderen van deze arts naar voren gekomen dan het ene dat al bekend was. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), de opvolger van het Carolus. De arts overleed in mei van dit jaar, maar werkte nog wel aan het onderzoek mee.

2 uur geleden
Demonstratie bij homomonument na mishandeling door Uber-chauffeur

AMSTERDAM (ANP) - Bij het homomonument in Amsterdam wordt woensdag een demonstratie georganiseerd. Aanleiding is de mishandeling van een vrouw in de nacht van vrijdag op zaterdag nadat zij Pride Amsterdam had bezocht. Ze zou samen met een andere vrouw in een taxi van Uber naar huis zijn gereden. Zodra de chauffeur "door had dat de twee vrouwen bij elkaar hoorden", zou de sfeer omgeslagen zijn, aldus een vriend van het slachtoffer. De politie bevestigt dat er een incident is geweest.

2 uur geleden
Nederland bijna terug op niveau voor zomergolf van coronavirus

BILTHOVEN (ANP) - Voor de vierde week op rij daalt het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Nederland. In de afgelopen zeven dagen zijn ongeveer 15.000 positieve testuitslagen geregistreerd. Dat is het laagste aantal in acht of negen weken tijd. Daarmee is Nederland bijna terug op het niveau voor de zomergolf begon.

8 uur geleden