Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiechef Jannine van den Berg stopt bij Landelijke Eenheid

Politiechef Jannine van den Berg stopt bij Landelijke Eenheid

DRIEBERGEN (ANP) - Politiechef Jannine van den Berg verlaat eind dit jaar de Landelijke Eenheid, waar ze sinds 2016 de baas was. In een persbericht van de politie noemt de hoogste baas van de Landelijke Eenheid haar vertrek na bijna zes jaar een natuurlijk moment, maar ze wil ook plaatsmaken voor een nieuwe politiechef. Haar opvolger zal aan de slag moeten met de nieuwe positie en opdracht van de eenheid binnen het politiebestel. Een commissie onder leiding van Bernt Schneiders komt eind dit jaar met een rapport hierover.

Verschillende onderzoeken legden de afgelopen jaren problemen bloot bij de Landelijke Eenheid. Van den Berg: "We hebben als eenheidsleiding veel verbeterstappen gezet, maar soms loop ik ook als eenheidschef tegen de grenzen van de mogelijkheden aan. Zo heb ik wel de verantwoordelijkheid om problemen op te lossen, maar niet altijd het mandaat. Verder vergt de landelijke eenheid maatwerk. De huidige kaders maken dat nu niet altijd mogelijk."

Voordat de commissie Schneiders met een rapport komt over de toekomst van de Landelijke Eenheid, verschijnen dit jaar nog enkele onderzoeken. De Inspectie Justitie en Veiligheid komt met een rapport over mogelijke misstanden bij de dienst CTER, waar politiemedewerkers informatie over contraterrorisme, extremisme en radicalisering verzamelen. Ook komt er een rapport over de afdeling Afgeschermde Operaties (AO), onderdeel van de Dienst Specialistische Operaties (DSO).

Successen

Een speciale commissie doet onderzoek naar het overlijden van een undercoveragent van de afdeling AO en de werkomstandigheden binnen de afdeling. De agent pleegde in april dit jaar zelfmoord tijdens een undercoveroperatie in Zevenbergschen Hoek.

"Ik verwacht dat de uitkomsten van deze onderzoeken onderschrijven dat er fundamentele verbeteringen nodig zijn om de werkzaamheden in de toekomst aan te kunnen. Mijn opvolger kan hiermee dan aan de slag", zegt Van den Berg. Als successen van de afgelopen periode noemt ze de aanhouding van Ridouan Taghi in Dubai en het kraken van de geheime chatdienst EncroChat. De Landelijke Eenheid had ook een belangrijke rol in de wereldwijde operatie Trojan Shield van de Amerikaanse politiedienst FBI, waarbij criminelen argeloos gebruikmaakten van cryptotelefoons die door de politie zelf waren gedistribueerd.

Meer uit Binnenland

Arrestaties bij mogelijk drugslab in Overdinkel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag meerdere mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is mogelijk een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

31 minuten geleden
XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas

ROERMOND (ANP) - Enkele tientallen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg in Roermond. Ze eisten een verbod op schadelijke lozingen in de Maas van industrieterrein Chemelot bij Geleen en handhaving daarvan met grote boetes. Het waterschap is vergunningverlener voor de lozingen vanaf Chemelot.

41 minuten geleden
Man met fetisj hoort OM 4 jaar cel eisen voor kinderporno en ontucht

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft in een zedenzaak een celstraf van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 36-jarige man die zegt een fetisj te hebben voor ondergoed en billen. De man wordt verdacht van het plegen van ontucht met zijn eigen dochter toen zij nog geen anderhalf jaar oud was, door foto's van haar te maken met zijn penis op haar blote billen. "Ik schaam me ervoor dat ik dit heb gedaan", zei de verdachte woensdag in de rechtbank in Rotterdam.

44 minuten geleden
Ontruiming crisisnoodopvang Heumen gaat niet op tijd lukken

HEUMEN (ANP) - De ontruiming van de noodopvang voor achthonderd asielzoekers in de gemeente Heumen bij Nijmegen gaat niet voor vrijdag lukken. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gezegd. De noodopvang heeft vanaf vrijdag 1 december geen natuurvergunning meer. De Stichting Das & Boom wil van de provincie Gelderland weten hoe die gaat handhaven.

1 uur geleden
Yeşilgöz laat verkenner weten niet in kabinet te willen  

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft aan de verkenner laten weten graag een kabinet van PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken, maar wel vanuit de Tweede Kamer. Ze herhaalde tegen verkenner Ronald Plasterk niet in een coalitie te willen stappen, zei ze na afloop van het onderhoud. Haar partij staat wel "helemaal klaar" om te onderhandelen.

1 uur geleden
Halsema: OM kijkt of uitspraak comedian over Wilders strafbaar is

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in de raad in een reactie op een vraag van JA21-raadslid Kevin Kreuger.

1 uur geleden
Amsterdamse wethouder roept moslims op discriminatie te melden

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse wethouder Touria Meliani vraagt Amsterdamse moslims die na de verkiezingsuitslag te maken krijgen met discriminatie daar melding van te maken. "We zeggen tegen al deze mensen die zich gediscrimineerd voelen: maak hier melding van, en als het verder gaat dan dat: doe aangifte", zo zei ze woensdagmiddag tijdens het mondelinge vragenuur in de raad.

1 uur geleden