Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiechef hekelt fake news over 'dode' bij rellen Rotterdam

Politiechef hekelt fake news over 'dode' bij rellen Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke heeft geen goed woord over voor de berichten die vrijdag en zaterdag de ronde deden over een dodelijk slachtoffer bij de rellen in Rotterdam.

Enkele mensen raakten vrijdag gewond door politiekogels, maar doden vielen er niet. "Je ziet dat ze zo ver gaan, fake news brengen, om weer nieuwe dingen aan te wakkeren. Op andere plaatsen weer demonstraties te laten beginnen", zei Westerbeke bij WNL op Zondag, over de verspreiders van de verhalen. "Het klopt gewoon echt niet."

Ook minister van Justitie Ferd Grapperhaus zat in de uitzending. Volgens de bewindsman waren de onlusten van zaterdagavond in onder meer Urk en het Limburgse Stein niet zo ernstig als vrijdag in Rotterdam, maar waren het wel weer ernstige gebeurtenissen. Hij sprak enkele burgemeesters van de getroffen plaatsen, en prees hen om hun voorbereidingen. "Het was duidelijk dat er een en ander aan zat te komen."

Geweld tegen hulpverleners

"Er was gewoon weer geweld tegen hulpverleners. Tegen politie, maar ook tegen ambulancemedewerkers en de brandweer. Het gooien van explosieven. Cobra's zijn gewoon explosieven. Het wordt vuurwerk genoemd, maar het is levensgevaarlijk spul."

Maar zo erg als in Rotterdam, werd het zaterdagavond niet. "Dat was echt....daar is een demonstratie als dekmantel gebruikt voor georganiseerd geweld van verschillende groepen." Grapperhaus sprak zaterdag met Rotterdamse brandweerlieden die vrijdagavond aan het werk waren en die zeiden nog nooit zoiets te hebben meegemaakt.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

7 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

7 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

8 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

8 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

9 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

9 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

9 uur geleden