Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiechef hekelt fake news over 'dode' bij rellen Rotterdam

Politiechef hekelt fake news over 'dode' bij rellen Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke heeft geen goed woord over voor de berichten die vrijdag en zaterdag de ronde deden over een dodelijk slachtoffer bij de rellen in Rotterdam.

Enkele mensen raakten vrijdag gewond door politiekogels, maar doden vielen er niet. "Je ziet dat ze zo ver gaan, fake news brengen, om weer nieuwe dingen aan te wakkeren. Op andere plaatsen weer demonstraties te laten beginnen", zei Westerbeke bij WNL op Zondag, over de verspreiders van de verhalen. "Het klopt gewoon echt niet."

Ook minister van Justitie Ferd Grapperhaus zat in de uitzending. Volgens de bewindsman waren de onlusten van zaterdagavond in onder meer Urk en het Limburgse Stein niet zo ernstig als vrijdag in Rotterdam, maar waren het wel weer ernstige gebeurtenissen. Hij sprak enkele burgemeesters van de getroffen plaatsen, en prees hen om hun voorbereidingen. "Het was duidelijk dat er een en ander aan zat te komen."

Geweld tegen hulpverleners

"Er was gewoon weer geweld tegen hulpverleners. Tegen politie, maar ook tegen ambulancemedewerkers en de brandweer. Het gooien van explosieven. Cobra's zijn gewoon explosieven. Het wordt vuurwerk genoemd, maar het is levensgevaarlijk spul."

Maar zo erg als in Rotterdam, werd het zaterdagavond niet. "Dat was echt....daar is een demonstratie als dekmantel gebruikt voor georganiseerd geweld van verschillende groepen." Grapperhaus sprak zaterdag met Rotterdamse brandweerlieden die vrijdagavond aan het werk waren en die zeiden nog nooit zoiets te hebben meegemaakt.

Meer uit Binnenland

Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen, nu NS de vakbonden niet tegemoet is gekomen voor een nieuwe cao. De vakbonden hebben daarop aangekondigd te zullen actievoeren en dreigen ook met stakingen. "Staken is natuurlijk hun goed recht maar het gaat hier wel om een essentiƫle sector waar vele reizigers gebruik van maken. We hopen dat ze eruit komen voordat het zover komt", aldus Freek Bos, voorzitter van Rover.

10 uur geleden
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

12 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

16 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

17 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

17 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

17 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

18 uur geleden