Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiebonden willen geen waarnemers bij preventief fouilleren

Politiebonden willen geen waarnemers bij preventief fouilleren

AMSTERDAM (ANP) - De politiebonden willen dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema terugkomt op het besluit om waarnemers te laten meekijken bij het preventief fouilleren in Amsterdam. De bonden spreken van wantrouwen richting de Amsterdamse politie en sluiten acties niet uit als Halsema geen gehoor geeft aan hun oproep.

"Politiemensen voelen zich door de politieke angst voor etnisch profileren onrecht aangedaan. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders horen uit te gaan van het vakmanschap van agenten, totdat het tegendeel bewezen is", aldus de vier politievakbonden.

De Amsterdamse politie gaat vanaf september weer experimenteren met gerichte wapencontroles in vijf verschillende buurten. Het gaat om de Dapperbuurt, Bijlmer-Centrum, de Burgwallen-Nieuwe Zijde, Geuzenveld en de Waterlandpleinbuurt in Noord.

Lange politieke strijd

In een reactie benadrukt Halsema dat de lokale driehoek een groot vertrouwen heeft in het vakmanschap van de politie. "Er is enkel waardering voor de agenten die dagelijks hun persoonlijke veiligheid in de waagschaal stellen om de veiligheid van onze stad te vergroten. Daarover kan geen enkel misverstand bestaan."

Tegelijkertijd is het volgens de burgemeester belangrijk dat burgers (tijdelijk) kunnen waarnemen hoe zorgvuldig de politie opereert tijdens de wapencontroles. Halsema onderstreept dat de beslissing om waarnemers toe te laten bij de proef de uitkomst is van een lange politieke strijd binnen het Amsterdamse gemeentebestuur. De gemeenteraad had verschillende zorgen, waaronder het risico dat de controles gedaan zouden worden op basis van etniciteit. Op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad is besloten naast raadsleden ook burgers toe te laten tot het waarnemerschap.

Meer uit Binnenland

Prognose: personeelstekort zorg loopt nog veel verder op

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

8 uur geleden
De Jonge gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.

8 uur geleden
Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.

11 uur geleden
Koning bij VN: we rusten pas als water bovenaan agenda staat

NEW YORK (ANP) - Water moet als onderwerp hoog op internationale agenda‘s prijken, omdat er nu te weinig aandacht is voor waterproblematiek, zegt koning Willem-Alexander bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. "Tot die tijd zullen wij niet rusten."

13 uur geleden
Dassenwerkgroep: actie tegen dassenburcht bij spoor te laat

BOXMEER (ANP) - ProRail zou een zerotolerancebeleid moeten hanteren als het gaat om dassen die langs het spoor leven. Dat zegt Friso Derikx, voorzitter van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant. "Dassen worden getolereerd en kleine holen kunnen niet veel kwaad, maar zodra het burchten worden ontstaan er problemen."

13 uur geleden
ProRail: op 40 locaties dassen bij en onder spoor, meer in opkomst

UTRECHT (ANP) - Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

16 uur geleden
Man opgepakt voor betrokkenheid bij ongeluk waarbij gezin omkwam

ZEVENBERGSCHEN HOEK (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een 33-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk op de A59 bij Sprang-Capelle. Bij dat ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en een man en een vrouw van 46 jaar oud.

16 uur geleden