Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politiebonden willen geen waarnemers bij preventief fouilleren

Politiebonden willen geen waarnemers bij preventief fouilleren

AMSTERDAM (ANP) - De politiebonden willen dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema terugkomt op het besluit om waarnemers te laten meekijken bij het preventief fouilleren in Amsterdam. De bonden spreken van wantrouwen richting de Amsterdamse politie en sluiten acties niet uit als Halsema geen gehoor geeft aan hun oproep.

"Politiemensen voelen zich door de politieke angst voor etnisch profileren onrecht aangedaan. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders horen uit te gaan van het vakmanschap van agenten, totdat het tegendeel bewezen is", aldus de vier politievakbonden.

De Amsterdamse politie gaat vanaf september weer experimenteren met gerichte wapencontroles in vijf verschillende buurten. Het gaat om de Dapperbuurt, Bijlmer-Centrum, de Burgwallen-Nieuwe Zijde, Geuzenveld en de Waterlandpleinbuurt in Noord.

Lange politieke strijd

In een reactie benadrukt Halsema dat de lokale driehoek een groot vertrouwen heeft in het vakmanschap van de politie. "Er is enkel waardering voor de agenten die dagelijks hun persoonlijke veiligheid in de waagschaal stellen om de veiligheid van onze stad te vergroten. Daarover kan geen enkel misverstand bestaan."

Tegelijkertijd is het volgens de burgemeester belangrijk dat burgers (tijdelijk) kunnen waarnemen hoe zorgvuldig de politie opereert tijdens de wapencontroles. Halsema onderstreept dat de beslissing om waarnemers toe te laten bij de proef de uitkomst is van een lange politieke strijd binnen het Amsterdamse gemeentebestuur. De gemeenteraad had verschillende zorgen, waaronder het risico dat de controles gedaan zouden worden op basis van etniciteit. Op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad is besloten naast raadsleden ook burgers toe te laten tot het waarnemerschap.

Meer uit Binnenland

Wereldpers: 'Trump-fluisteraar' Rutte gaat NAVO-chef worden

DEN HAAG (ANP) - Dat het NAVO-leiderschap Mark Rutte nauwelijks meer kan ontgaan, is wereldwijd 'breaking news'. Van Duitsland tot de Verenigde Staten wordt bericht dat de laatste rivaal van de Nederlander zich heeft teruggetrokken. Zijn ervaringen met de Amerikaanse oud-president Donald Trump worden herhaaldelijk genoemd.

44 minuten geleden
Halsema: zou elegant zijn als Bosma slavernij-excuses herhaalt

AMSTERDAM (ANP) - Het zou "buitengewoon elegant" zijn als Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma de opvatting van het parlement over excuses voor het slavernijverleden nog eens zou herhalen. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag in een commissievergadering van de gemeenteraad.

48 minuten geleden
Na aantreden Rutte twee Nederlanders aan roer NAVO

BRUSSEL (ANP) - Als Mark Rutte 1 oktober aantreedt als secretaris-generaal van de NAVO, treft hij in de leiding van het bondgenootschap een landgenoot. De Nederlandse admiraal Rob Bauer is nog tot eind dit jaar de belangrijkste militair adviseur van de alliantie.

1 uur geleden
Douane vindt in Rotterdam 150 kilo cocaïne in lege container

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag 150 kilo cocaïne gevonden in een lege container in de Waalhaven in Rotterdam. De drugs hebben een waarde van zo'n 11 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

1 uur geleden
Verzekeraars schorten overeenkomst met Co-Med op

DEN HAAG (ANP) - De zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Ze gaan een alternatief zoeken voor de patiënten die er zijn ingeschreven, aldus CZ. "Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts", aldus de verzekeraar. Over het aantal ingeschrevenen bij de praktijken in kwestie doet het aantal van ruim 50.000 de ronde.

1 uur geleden
Rutte bedankt Roemeense president voor steun

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft donderdag telefonisch contact gehad met de Roemeense president Klaus Iohannis om hem te bedanken voor zijn steun voor Ruttes kandidatuur voor secretaris-generaal van de NAVO. Dat laat een woordvoerder van de premier weten.

1 uur geleden
Onderzoek in Tilburg naar mensensmokkel Moldaviërs

DEN HAAG (ANP) - De opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft donderdag een huis in Tilburg doorzocht, omdat de bewoner wordt verdacht van mensensmokkel van Moldavische mannen. De bewoner haalt mogelijk Moldaviërs illegaal naar Nederland om ze vervolgens zonder werkvergunning in diens klusbedrijf te laten werken, meldt de Arbeidsinspectie.

2 uur geleden