Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie waarschuwt voor oplichterstruc

Politie waarschuwt voor oplichterstruc

Zeeland-West-Brabant - “Goedemiddag, u spreekt met Jan de Vries van de politie. Hij belt om u te waarschuwen. Er zijn namelijk inbrekers actief bij u in de buurt. Heeft u geld of sieraden in huis? Hij kan helpen uw waardevolle spullen in veiligheid te brengen.” Dit is iets wat de politie nooit doet! Ten eerste bellen ze mensen niet op over dit soort zaken. Bovendien bieden ze nooit aan te helpen met het veilig bewaren van waardevolle spullen. De politie wil oudere mensen dan ook waarschuwen voor deze oplichterstruc die ze de laatste tijd vaker zien voorkomen.

Ook roept de politie jongere mensen op om met hun ouders, opa’s en oma’s, of andere familieleden en bekenden in gesprek te gaan om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze gemene dieventruc. Werkt u in de zorg en heeft u contact met oudere mensen? Ook dan stellen zij het erg op prijs als u deze dievenmethode bespreekt om te voorkomen dat meer mensen het slachtoffer worden.

Wisselend smoesje, zelfde bedoeling: hen bestelen
De laatste tijd zien ze meer van dit soort ‘babbeltrucs’. Het verhaal dat de oplichters ophangen is steeds net een beetje anders, maar komt op hetzelfde neer: ze bellen mensen op en doen zich voor als politiemedewerker. Ze informeren hen bijvoorbeeld over een inbraak of over inbrekers. In nagenoeg alle gevallen willen ze uiteindelijk weten of hun ‘slachtoffer’ geld, goud of sieraden in huis heeft. En natuurlijk wil de zogenaamde behulpzame politieagent dan wel helpen om die kostbaarheden veilig te stellen.Trap hier niet in! De politie belt hen niet op om te vertellen dat er in hun woonomgeving inbrekers actief zijn. Ook neemt de politie geen geld of waardevolle spullen in bewaring. Zij sturen dus nooit een politiemedewerker naar hun huis om zulke spullen op te halen. Schrik niet als degene die hen belt dingen over hen weet, zoals hun adres of hun meisjesnaam. Oplichters en dieven hebben zo hun methodes om deze informatie te achterhalen.

Wat kunt u doen?
Om te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van (babbel)trucs als deze, kunnen ze het waarschuwingsbericht delen. Krijgen ze een oplichter aan de lijn met een soortgelijk verhaal? Hang dan meteen op. Hebben ze niet meteen door dat het om oplichting gaat en wil de beller een afspraak met hen maken om hun kostbaarheden op te halen? Dan moeten ze direct contact opnemen met de politie via 112! Hebben ze de oplichter nog aan de lijn, vraag dan een partner, een huisgenoot of een buur om de politie met een andere telefoon direct te waarschuwen. Oplichters werken zelden alleen. Vaak stuurt degene die hen aan de lijn heeft zijn ‘collega’ naar hen toe om hun spullen op te halen. Slim als ze zijn, geven ze hen een code, of een uniek nummer, dat alleen degene die aan de deur komt weet. Op deze manier proberen ze hun vertrouwen te winnen of schijnveiligheid te creëren. Lukt het hen niet om de politie op tijd te waarschuwen, dan moeten ze zeker niet de deur openen! En ze moeten in geen geval hun spulletjes meegeven!

Meer uit Beveland

Gert leeft zelfstandiger dankzij zorgrobot Tessa

WEMELDINGE - In het gezellige appartement van Gert (25) staat een kleine zorgrobot op zijn nachtkastje. Gert woont in een woongroep voor begeleid wonen van zorgorganisatie Eleos en krijgt minder zorgverleners over de vloer dankzij tinybot Tessa. "Daardoor kan ik zelfstandiger leven", vertelt Gert.

8 uur geleden
GGD Zeeland: 'Succesvolle start coronaprikcampagne'

GOES - Maandag is de landelijke vaccinatiecampagne met de coronaprik van start gegaan. GGD Zeeland is tevreden over de opkomst in de regio.

13 uur geleden
Ruim duizend vacatures voor verduurzamen mobiliteit in Zeeland

GOES - Om de klimaatambities van het kabinet te realiseren zijn veel extra arbeidskrachten nodig. 'Het aantal openstaande vacatures in Zeeland voor beroepen die bijdragen aan de verduurzaming van mobiliteit bedraagt momenteel bijna 1.100', laten uitkeringsinstantie UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) weten na onderzoek. 'Er is nu al een structureel tekort aan deze vakmensen. Voor de mobiliteit is er veel vraag naar technisch personeel, logistiek personeel en ICT-ers.'

16 uur geleden
Weekendweerbericht: Nazomerweer komt zondag ten einde

GOES - Het fraaie nazomerweer komt zondag ten einde. 'Zaterdag belooft nog een warme en zonnige dag te worden, met maxima van 22 tot 25 graden', meldt weerbureau Weeronline vrijdag. 'Zondag is het ook nog warm, met 20 tot 23 graden, maar dan neemt de bewolking toe en stijgt vanuit het zuiden de kans op buien. Dit vormt het begin van een wisselvalligere en frissere periode.'

17 uur geleden
Innovatie in energietransitie: Smokkelhoek en Choorhoek op waterstof?

BIEZELINGE - Kunnen de bedrijventerrein Smokkelhoek en Choorhoek in de gemeente Kapelle worden aangesloten op waterstof, zodat er geen gas meer nodig is? Binnen drie maanden moet een haalbaarheidsonderzoek van netbeheerder Stedin en gemeente Kapelle hierop antwoord geven. De samenwerkende partijen zijn positief. "We hebben alle vertrouwen in een goede uitkomst", zegt Angela Hulst, manager innovatie, bij Stedin. Het is voor het eerst in Zeeland dat wordt bekeken of een bedrijventerrein kan overgaan van gas op waterstof voor de energievoorziening.

19 uur geleden
Gemeentepenning voor 'mooie mensen' Nel en Kees De Wild uit Kats

GEERSDIJK - Kees de Wild en Nel de Wild-Eikenhout uit Kats hebben woensdagavond in dorpshuis Het Drenthehuis in Geersdijk een gemeentepenning ontvangen uit handen van burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland. Ze kregen de onderscheiding voor hun jarenlange en onbegrensde inzet voor ouderen die gebruikmaken van de Eurobus.

1 dag geleden
Borselse 'buiging' voor brandweerkampioenen

's-GRAVENPOLDER - De brandweerploeg van 's-Gravenpolder is dit weekeinde Nederlands Kampioen geworden bij de brandweerwedstrijden in de categorie '112'. Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft de brandweerlieden voor deze prestatie het Borselse chapeaubeeldje uitgereikt.

2 dagen geleden