Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie waarschuwt ook in Vlissingen voor cybercriminaliteit

Politie waarschuwt ook in Vlissingen voor cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit is in de politie eenheid Zeeland-West-Brabant in een paar maanden tijd met 45 procent toegenomen. Dat stelt teamchef Lisette van Os namens de politie. “En waarschijnlijk is dit het topje van de ijsberg, want veel mensen doen vanwege schaamte geen aangifte.

In de eerste drie maanden van 2021 is er in dit district voor 3,2 miljoen euro aan aangiftes binnengekomen. “De meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit is bankfraude. Criminelen die bijvoorbeeld een e-mail sturen met de mededeling dat je bankpas geblokkeerd is en dat je hem kan deblokkeren door op een link te klikken.” In de eerste drie maanden zijn er voor 438.000 euro aan aangiftes binnengekomen van dit soort fraude. De politie waarschuwt dan ook iedereen om hier niet in te trappen. “Een bank zal je nooit per e-mail of telefonisch vragen om op zo’n link te klikken”, stelt Lisette van Os. Een vorm van cybercrime die iedereen inmiddels ook wel kent, is de vriend/vriendin of familielid die via een Whatsapp-berichtje vraagt om geld omdat hij of zij in nood zit. “In het district Zeeland-West-Brabant is in de eerste drie maanden van dit jaar voor 437.000 euro afgetroggeld door dit soort oplichtingspraktijken”, vertelt Van Os. Zij hoopt dat mensen die dit overkomt dan ook aangifte komen doen bij de politie. “Wij hebben een gespecialiseerd cybercrimeteam dat dag en nacht met dit soort zaken bezig is. Het overkomt heel veel mensen en het kan echt lonen om hiervan aangifte te doen.”

Andere vormen van cybercriminaliteit zijn nog Marktplaatsfraude, factuurfraude, datingfraude en helpdeskfraude. “Deze vorm van criminaliteit is één van onze vier prioriteiten. Door de coronacrisis en de avondklok zijn veel inbrekers op zoek gegaan naar een andere manier om aan geld te komen. Cybercriminaliteit groeit dan ook enorm.” Volgens Lisette van Os kan het iedereen overkomen en is het logisch dat mensen hierin trappen. “Het gemene is vaak dat ze toch op je gevoel inspelen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Deze criminelen zijn zo geslepen, maar als je toch geld hebt overgemaakt is het wel belangrijk om het bij ons te melden”, besluit Lisette van Os. 

Meer uit Vlissingen

Dani Ploeger exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger is exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt haar raam ter beschikking aan kunstenaars uit protest tegen het verschraalde kunstklimaat in Vlissingen.

19 uur geleden
Vooruitgang in compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'

VLISSINGEN - Vorige week donderdag presenteerde uitvoeringsregisseur Siebe Riedstra de achtste voortgangsrapportage van het compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'. De eerste helft van 2024 heeft diverse mijlpalen opgeleverd die de regionale ontwikkeling verder stimuleren.

1 dag geleden
Dorpsraad Souburg wil vinger in de pap bij bouw nieuwe kerncentrales

OOST-SOUBURG - De Dorpsraad Souburg wil betrokken worden bij de plannen voor nieuwbouw van mogelijk twee tot vier nieuwe kerncentrales in Vlissingen-Oost. Omdat de kerncentrales deels op het grondgebied van de gemeente Vlissingen worden gebouwd wil de dorpsraad, net als de gemeente Borsele, ook bij de inspraak betrokken worden. 

4 dagen geleden
Connexxion blijft komende twee jaar openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen

MIDDELBURG - Connexxion blijft de komende twee jaar het openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen, na een recent besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland om de concessie van het vervoersbedrijf te verlengen. De huidige concessie, die op 15 december 2024 zou aflopen, wordt nu verlengd tot en met 12 december 2026.

4 dagen geleden
Verdwijnt de bus nu echt uit Oost-Souburg?

OOST-SOUBURG - Als het aan de plannen van de provincie Zeeland ligt zal Oost-Souburg het in de toekomst zonder lijn 57 moeten stellen. De reden dat de provincie lijn 57 uit het vervoersplan heeft geschrapt is omdat er te weinig gebruik van de busverbinding wordt gemaakt. Zowel de Partij Souburg-Ritthem als de Dorpsraad Souburg hebben bezwaar aangetekend tegen de voornemen van de provincie.

4 dagen geleden
Vanaf morgen is de kermis in de stad

VLISSINGEN - De jaarlijkse kermis wordt dit jaar gehouden van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 juli. Net als vorig jaar worden de attracties weer opgesteld in de binnenstad, op en rondom het Bellamypark. "We willen graag dat dit evenement met de tijd meegaat, veel mensen aanspreekt en dat het ook blijft passen in onze stad. Om die reden is ervoor gekozen om de Kermis dit jaar weer te organiseren op en rondom het Bellamypark", schrijft de gemeente op haar website.

5 dagen geleden
BTZ-terrein gesloten door burgemeester vanwege drugshandel

VLISSINGEN - Burgemeester Bas van den Tillaar heeft besloten het terrein van Bulk Terminal Zeeland (BTZ) voor twaalf maanden te sluiten. Dit besluit volgt na een langdurig politieonderzoek, waaruit blijkt dat het BTZ-terrein vermoedelijk al lange tijd onderdeel uitmaakt van een georganiseerde, internationale drugshandel. De sluiting gaat in op woensdag 24 juli 2024.

5 dagen geleden