Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie waarschuwt ook in Vlissingen voor cybercriminaliteit

Politie waarschuwt ook in Vlissingen voor cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit is in de politie eenheid Zeeland-West-Brabant in een paar maanden tijd met 45 procent toegenomen. Dat stelt teamchef Lisette van Os namens de politie. “En waarschijnlijk is dit het topje van de ijsberg, want veel mensen doen vanwege schaamte geen aangifte.

In de eerste drie maanden van 2021 is er in dit district voor 3,2 miljoen euro aan aangiftes binnengekomen. “De meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit is bankfraude. Criminelen die bijvoorbeeld een e-mail sturen met de mededeling dat je bankpas geblokkeerd is en dat je hem kan deblokkeren door op een link te klikken.” In de eerste drie maanden zijn er voor 438.000 euro aan aangiftes binnengekomen van dit soort fraude. De politie waarschuwt dan ook iedereen om hier niet in te trappen. “Een bank zal je nooit per e-mail of telefonisch vragen om op zo’n link te klikken”, stelt Lisette van Os. Een vorm van cybercrime die iedereen inmiddels ook wel kent, is de vriend/vriendin of familielid die via een Whatsapp-berichtje vraagt om geld omdat hij of zij in nood zit. “In het district Zeeland-West-Brabant is in de eerste drie maanden van dit jaar voor 437.000 euro afgetroggeld door dit soort oplichtingspraktijken”, vertelt Van Os. Zij hoopt dat mensen die dit overkomt dan ook aangifte komen doen bij de politie. “Wij hebben een gespecialiseerd cybercrimeteam dat dag en nacht met dit soort zaken bezig is. Het overkomt heel veel mensen en het kan echt lonen om hiervan aangifte te doen.”

Andere vormen van cybercriminaliteit zijn nog Marktplaatsfraude, factuurfraude, datingfraude en helpdeskfraude. “Deze vorm van criminaliteit is één van onze vier prioriteiten. Door de coronacrisis en de avondklok zijn veel inbrekers op zoek gegaan naar een andere manier om aan geld te komen. Cybercriminaliteit groeit dan ook enorm.” Volgens Lisette van Os kan het iedereen overkomen en is het logisch dat mensen hierin trappen. “Het gemene is vaak dat ze toch op je gevoel inspelen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Deze criminelen zijn zo geslepen, maar als je toch geld hebt overgemaakt is het wel belangrijk om het bij ons te melden”, besluit Lisette van Os. 

Meer uit Vlissingen

Wie wipt de meeste tegels?

MIDDELBURG - Zeeuwse gemeenten dagen elkaar uit om stenen te wippen en deze in te ruilen voor bloemen, planten en bomen. De actie is onderdeel van de landelijke campagne NK Tegelwippen.

12 uur geleden
Jongensdroom Jaimy Quite gaat in vervulling

VLISSINGEN - Het is een jongensdroom die in vervulling gaat. De uit Vlissingen afkomstige Jaimy Quite drumt sinds enkele maanden bij metalband Highway Chile, de band waar hij als tiener zo tegenop keek. Vrijdag 31 maart speelt Quite met Highway Chile in De Spot in Middelburg tijdens een benefietavond ‘Rock voor de Molukken’. 

13 uur geleden
Panorama Walcheren hoopt op vaste plek in Machinefabriek

VLISSINGEN - Het Panorama Walcheren kent momenteel een zwervend bestaan. Een deel van de reusachtige schilderijen staat momenteel opgesteld in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel. “Die gaan ze mogelijk in september verbouwen en dan moeten we eruit,” vertelt Leo Groenleer, coördinator van Panorama Walcheren.

1 dag geleden
Politie zoekt man voor leksteken autobanden in Vlissingen

VLISSINGEN - De politie onderzoekt een reeks vernielingen aan auto’s in Vlissingen. Ze is hiervoor een man in lichte kleding op het spoor.

1 dag geleden
'Als je in Vlissingen opgroeit, heb je een streepje voor'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

1 dag geleden
Vlissingse Turn Vereniging haalt goud in Breda

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag werd door een aantal turnsters van de Vlissingse Turn Vereniging in een reeks van turnwedstrijden de laatste kwalificatiewedstrijd geturnd in Breda.

2 dagen geleden
Dronken automobilist rijdt tegen geparkeerde auto aan

VLISSINGEN - De politie heeft zaterdag het rijbewijs van een automobilist ingevorderd nadat hij onder de invloed van alcohol tegen een geparkeerde auto was gereden. De man had ruim 8 keer zo veel op dan wettelijk is toegestaan.

3 dagen geleden