Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie vraagt hulp publiek om oplichters te pakken

Politie vraagt hulp publiek om oplichters te pakken

De politie in Zeeland onderzoekt zo’n honderd cyberdelicten. ‘Dit jaar zijn al ruim 250 Zeeuwen getroffen’, meldt de politie. Ze heeft 3 cybercriminelen aangehouden en zicht op tientallen verdachten. De politie vraagt de hulp van het publiek bij de herkenning van vijf daders. Dinsdagavond besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht hieraan aandacht.

In mei startte het cyberteam van de Zeeuwse politie met onderzoek toen steeds meer aangiften en meldingen bij de politie binnenkwamen. ‘We ontdekten al snel dat er een verband was, onder andere door dezelfde werkwijze en dezelfde daders.’Een vaak ouder slachtoffer wordt door een zogenaamde ‘medewerker van de bank’ gebeld. Het slachtoffer ziet een nummer op de telefoon dat afkomstig lijkt van de bank, maar dat niet is. Dit heet spoofing. De ‘bankmedewerker’ vertelt dat er een groot bedrag van de rekening van het slachtoffer klaar staat om overgemaakt te worden naar het buitenland. ‘Dit is niet waar, maar het beoogde slachtoffer schrikt hevig en laat zich natuurlijk graag “helpen”. Het slachtoffer wordt onder druk gezet om zo snel mogelijk iets te doen. Hierop volgt een gesprek van vaak uren, waarbij het slachtoffer op een vaak listige manier om de pincode wordt gevraagd. De slachtoffers worden zo lang aan de lijn gehouden dat ze geen contact kunnen opnemen met de fraudeafdeling van de bank, familieleden of de politie. Vaak verschijnt er iemand aan de deur om de bankpas op te halen. Kort daarna wordt er gepind.’
Nieuwe werkwijzen

Hierna verandert de werkwijze van de criminelen, aldus de politie. Ze vragen nieuwe slachtoffers het computerprogramma Anydesk of Teamviewer te installeren. ‘De daders nemen daarmee op afstand de computer over, ook het internetbankieren. De laatste tijd krijgen nieuwe slachtoffers eerst een mail uit naam van DHL of Post.nl met het verzoek om op een link te klikken, omdat er nog verzendkosten betaald moeten worden. Zodra een slachtoffer dat doet, moeten naast persoonlijke gegevens ook zaken van de bankrekening worden ingevuld. Hierna volgt een telefoontje van een “bankmedewerker”.’ Doordat het slachtoffer via de link van DHL of Post.nl al eerder gegevens van zijn of haar bankrekeningnummer heeft ingevuld, weet deze ‘bankmedewerker’ de inloggegevens.

Verontrustend

De politie ziet dat het aantal babbeltrucs rondom bankhelpdeskfraude sterk toeneemt. ‘Zo deden 50 Zeeuwen in 2020 aangifte bij de politie. In 2021 (tot 1 november) deden 254 Zeeuwse slachtoffers aangifte. De totale buit bij deze feiten in 2021 is bijna twee miljoen euro.’

Vaak is er sprake van een dadergroep, waarbij meerdere rollen vervuld worden. ‘De slachtoffers zijn vaak 70 jaar of ouder. De verdeling van man en vrouw is ongeveer gelijk.’ Uit politieonderzoeken komen lijsten naar voren waarin persoons- en bankgegevens staan. ‘Deze zijn via internet of sociale media te koop. Criminelen gebruiken deze lijsten om hun slachtoffers uit te zoeken.’

Aanhoudingen

Het onderzoeksteam hield de afgelopen maanden drie verdachten aan en kreeg zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten. Zo werd op 21 mei een 73-jarige vrouw uit Goes gebeld door een ‘bakmedewerker’. Haar bankpas werd opgehaald en er werd bijna 9.000 euro van haar bankrekening gepind in Bergen op Zoom. Uit het onderzoek is onder andere een kenteken naar voren gekomen wat door het cyberteam verder is onderzocht. In deze zaak zijn een vrouw (21) en man (22) uit Bergen op Zoom aangehouden. Het onderzoek loopt nogen nieuwe aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Op 31 augustus kreeg een 78-jarige vrouw uit Middelburg een sms-bericht dat zij nog geld terug zou krijgen. ‘Zij dacht dat het telefoonnummer klopte en betrouwbaar was. Zij heeft op de link geklikt en de stappen opgevolgd. Omdat zij het achteraf niet vertrouwde, belde zij haar bank, die op dat moment geen vreemde dingen constateerde. De volgende dag werd zij gebeld door een ‘bankmedewerker’ die vertelde dat ze een fraudemelding hadden gekregen op de bankrekening van het slachtoffer. Ook bij dit slachtoffer zijn de criminelen op een listige manier aan de benodigde gegevens gekomen en is de bankpas opgehaald. Met de bankpas zijn voor ruim 2.000 euro aan goederen aangeschaft. Uit het onderzoek bleek de pinner een 21-jarige Rotterdammer. Die is 13 oktober aangehouden en is in afwachting van de zitting op 19 januari.’ Het onderzoek loopt nog en nieuwe aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Soortgelijke zaken leverden de namen van nog eens zes verdachten op. ‘Die worden binnenkort aangehouden en verhoord. Ook heeft de politie een herkenning op een pinner die in negen zaken zijn slag sloeg. Deze verdachte is zonder vaste woon of verblijfplaats en staat gesignaleerd om aangehouden te worden.

Opsporingsberichten

Recent toonde de politie via het regionale opsporingsprogramma Bureau Rijnmond beelden van drie zaken, waarvan de slachtoffers wonen in Heinkenszand, Oostburg en Oost-Souburg. De politie is verder nog op zoek naar de identiteit van drie onbekende pinners. Dinsdag 30 november toont de politie in Opsporing Verzocht beelden van twee mannen en een vrouw, die tien inwoners uit Zeeland hebben opgelicht.

Verdachte 1

Zo toont de politie onder ‘verdachte 1’ de oplichter van een mevrouw van 81 jaar oud uit Wolphaartsdijk, bij wie de oplichter op 7 juli haar bankpas kwam halen, nadat ze eerst door een ‘bankmedewerker’ was gebeld. In Bergen op Zoom en Hoogerheide werd daarna door deze man vijf keer met haar bankpas gepind. Tien dagen later werd na een telefoontje ’s avonds bij een vrouw (76) uit Wissenkerke de bankpas opgehaald. Diezelfde man pinde meerdere keren in Bergen op Zoom. De buit was bijna 7.000 euro. Diezelfde man ziet de politie op 23 juli met een bankpas van een vrouw uit Middelburg voor 2.700 euro aan tegoedkaarten kopen bij een winkel aan de Pottenbakkerssingel in Middelburg. Verder werd bij twee pinautomaten nog eens ruim 3.000 euro opgenomen. Tot slot wist deze man op 28 juli een bankpas te ontfutselen van een vrouw uit Kapelle. Nadien bleek dat bij een geldautomaat in Kapelle 5000 euro van haar rekening was gepind.

Verdachte 9

De oplichter ‘verdachte 9’ wist zeker drie keer toe te slaan. Hij wist op 26 augustus de pas van een vrouw (83) uit Goes te bemachtigen. Twee uur later werd door hem in Heinkenszand 5.000 euro van haar rekening gehaald. Op 31 augustus werd een vrouw uit Bruinisse gebeld door een nepbankmedewerker. Diezelfde avond werd door een brildragende man 5.000 euro van haar rekening gepind bij een geldautomaat in Kortgene. Diezelfde man had op 2 september de beschikking over de bankpas van een man uit Krabbendijke. In diezelfde plaats werd voor bijna 6.000 euro opgenomen bij een geldautomaat. De politie wil natuurlijk het liefst de naam weten, maar ook tips met plekken waar hij vaker komt, of mogelijk verblijft zijn zeer welkom!

Verdachte 20

Tot slot de beelden van een vrouw al ‘verdachte 20’. Op 12 augustus gaf een man uit Nieuw- en Sint Joosland zijn pincode en bankpas af aan een koerier. Diezelfde avond werd bijna 2.000 euro opgenomen bij een geldautomaat in Bergen op Zoom en bij een casino. De dag daarna gaf een slachtoffer uit Hengstdijk haar pinpas aan een koerier. Vrijwel onmiddellijk hierna kocht dezelfde vrouw cadeaubonnen bij een winkel in Hulst en kort erna in Axel. Daarna werd nog twee keer gepind bij een geldautomaat in Terneuzen. In totaal werd bijna 6.000 euro afgeschreven. Nog diezelfde middag was dezelfde vrouw actief op Walcheren. Eerst werd een slachtoffer uit Nieuw en Sint Joosland verleid om haar bankpas af te geven. Daarna werd met deze pas bij een geldautomaat in Arnemuiden 10.000 euro gepind.

Televisieuitzending

De politie hoopt dat er mensen zijn die de twee mannen en een vrouw op de beelden herkennen. De live uitzending van Opsporing Verzocht is dinsdag 30 november, aanvang 21.20 uur op NPO1. Op woensdag 1 december wordt het programma op dezelfde zender rond 13.20 uur herhaald.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Reimerswaal

Memorial 40-45 Kapelle geeft gezicht aan begraven Franse soldaten

KAPELLE - Voor museum Memorial 40-45 Kapelle veranderde de planning van de afgelopen tijd vaak. Naast het niet kunnen ontvangen van bezoekers konden ook grotere evenementen niet doorgaan. Desondanks hebben de vrijwilligers en Andries Looijen, voorzitter van het museum, niet stil gezeten. 

6 uur geleden
Fruitteeltmuseum: ‘Ten opzichte van 2020 was het wél een goed jaar’

KAPELLE - Net als vele andere sectoren hebben de musea al twee jaar te maken met de coronamaatregelen. Zo ook het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Naast een grote daling in bezoekers, liep het de afgelopen jaren ook voor de vele vrijwilligers van het museum anders dan verwacht. 

3 dagen geleden
Woning en bedrijfspand in Yerseke gesloten wegens drugsactiviteiten

YERSEKE - In Yerseke zijn donderdag een woning aan de Marijkelaan en een bedrijfspand aan de Molendijkseweg afgesloten wegens drugsactiviteiten. In het bedrijfspand zijn onder meer vuurwapens gevonden, aldus de gemeente Reimerswaal.

4 dagen geleden
Wordt Kapelse wethouder Annebeth Evertz beste lokale bestuurder van Nederland?

KAPELLE - Wethouder Annebeth Evertz van de gemeente Kapelle vertegenwoordigt Zeeland in de landelijke verkiezing van Beste Lokale Bestuurder 2021. Hiervoor zijn 13 genomineerden in de race: uit elke provincie 1 en 1 vanuit de waterschappen. Op donderdag 3 februari wordt de winnaar bekend gemaakt.

4 dagen geleden
Reimerswaal onderzoekt verbetering dienstverlening

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal wil haar dienstverlening verbeteren. Daarom roept ze inwoners op te laten weten hoe zij de gemeentelijke dienstverlening ervaren. Tot 16 maart laat Reimerswaal dit onderzoeken.‘Wij roepen alle inwoners, (medewerkers van) bedrijven en maatschappelijke organisaties op om de korte vragenlijst in te vullen’, laat de gemeente Reimerswaal weten. ‘Dit is anoniem en duurt niet langer dan 5 minuten.’ Hoe heeft u een aanvraagproces of andere dienst ervaren? Hoe heeft u het liefst contact met de gemeente? Wat vindt u van de toegankelijkheid van het gemeentehuis? Dit soort vragen worden gesteld. De antwoorden helpen de gemeente om te bepalen waarin zij de komende jaren kan verbeteren. Waarnemend burgemeester Petra van Wingerden van de gemeente Reimerswaal laat weten dat de gemeente het belangrijk vindt om inwoners continu te betrekken bij het optimaliseren van de dienstverlening. ‘Dit onderzoek is daarom een eerste uit een reeks. Na deze eerste meting zoomen we in op de onderwerpen die snel verbetering vragen. Daarna worden ook de minder dringende processen opgepakt. De input van inwoners, van jong tot oud, is daarbij steeds van cruciaal belang.’

4 dagen geleden
Petitie voor andere aanpak Zanddijk Yerseke

YERSEKE – De Actiegroep Zanddijk verzamelt handtekeningen om de Zanddijk en Molendijk (N673) tussen Kruiningen en Yerseke op een andere manier aan te pakken dan het plan waar de provincie Zeeland nu voor gaat.

5 dagen geleden
Kapelle in de greep van plaatjes-rage

KAPELLE - In Kapelle en omstreken is een ware plaatjes-rage ontstaan. Er is veel animo voor het stickeralbum over de gemeente Kapelle van Jumbo Van Boven. Omdat de stickers inmiddels op zijn, maar nog niet iedereen zijn album vol heeft, is er nu een ruilactie waardoor iedereen die dat wil alsnog zijn album vol kan krijgen. “De actie is voorbij, maar we zijn nog niet klaar”, zegt supermarkteigenaar René van Boven. 

5 dagen geleden