Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie vraagt hulp publiek om oplichters te pakken

Politie vraagt hulp publiek om oplichters te pakken

De politie in Zeeland onderzoekt zo’n honderd cyberdelicten. ‘Dit jaar zijn al ruim 250 Zeeuwen getroffen’, meldt de politie. Ze heeft 3 cybercriminelen aangehouden en zicht op tientallen verdachten. De politie vraagt de hulp van het publiek bij de herkenning van vijf daders. Dinsdagavond besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht hieraan aandacht.

In mei startte het cyberteam van de Zeeuwse politie met onderzoek toen steeds meer aangiften en meldingen bij de politie binnenkwamen. ‘We ontdekten al snel dat er een verband was, onder andere door dezelfde werkwijze en dezelfde daders.’Een vaak ouder slachtoffer wordt door een zogenaamde ‘medewerker van de bank’ gebeld. Het slachtoffer ziet een nummer op de telefoon dat afkomstig lijkt van de bank, maar dat niet is. Dit heet spoofing. De ‘bankmedewerker’ vertelt dat er een groot bedrag van de rekening van het slachtoffer klaar staat om overgemaakt te worden naar het buitenland. ‘Dit is niet waar, maar het beoogde slachtoffer schrikt hevig en laat zich natuurlijk graag “helpen”. Het slachtoffer wordt onder druk gezet om zo snel mogelijk iets te doen. Hierop volgt een gesprek van vaak uren, waarbij het slachtoffer op een vaak listige manier om de pincode wordt gevraagd. De slachtoffers worden zo lang aan de lijn gehouden dat ze geen contact kunnen opnemen met de fraudeafdeling van de bank, familieleden of de politie. Vaak verschijnt er iemand aan de deur om de bankpas op te halen. Kort daarna wordt er gepind.’
Nieuwe werkwijzen

Hierna verandert de werkwijze van de criminelen, aldus de politie. Ze vragen nieuwe slachtoffers het computerprogramma Anydesk of Teamviewer te installeren. ‘De daders nemen daarmee op afstand de computer over, ook het internetbankieren. De laatste tijd krijgen nieuwe slachtoffers eerst een mail uit naam van DHL of Post.nl met het verzoek om op een link te klikken, omdat er nog verzendkosten betaald moeten worden. Zodra een slachtoffer dat doet, moeten naast persoonlijke gegevens ook zaken van de bankrekening worden ingevuld. Hierna volgt een telefoontje van een “bankmedewerker”.’ Doordat het slachtoffer via de link van DHL of Post.nl al eerder gegevens van zijn of haar bankrekeningnummer heeft ingevuld, weet deze ‘bankmedewerker’ de inloggegevens.

Verontrustend

De politie ziet dat het aantal babbeltrucs rondom bankhelpdeskfraude sterk toeneemt. ‘Zo deden 50 Zeeuwen in 2020 aangifte bij de politie. In 2021 (tot 1 november) deden 254 Zeeuwse slachtoffers aangifte. De totale buit bij deze feiten in 2021 is bijna twee miljoen euro.’

Vaak is er sprake van een dadergroep, waarbij meerdere rollen vervuld worden. ‘De slachtoffers zijn vaak 70 jaar of ouder. De verdeling van man en vrouw is ongeveer gelijk.’ Uit politieonderzoeken komen lijsten naar voren waarin persoons- en bankgegevens staan. ‘Deze zijn via internet of sociale media te koop. Criminelen gebruiken deze lijsten om hun slachtoffers uit te zoeken.’

Aanhoudingen

Het onderzoeksteam hield de afgelopen maanden drie verdachten aan en kreeg zicht op tientallen vooralsnog onbekende verdachten. Zo werd op 21 mei een 73-jarige vrouw uit Goes gebeld door een ‘bakmedewerker’. Haar bankpas werd opgehaald en er werd bijna 9.000 euro van haar bankrekening gepind in Bergen op Zoom. Uit het onderzoek is onder andere een kenteken naar voren gekomen wat door het cyberteam verder is onderzocht. In deze zaak zijn een vrouw (21) en man (22) uit Bergen op Zoom aangehouden. Het onderzoek loopt nogen nieuwe aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Op 31 augustus kreeg een 78-jarige vrouw uit Middelburg een sms-bericht dat zij nog geld terug zou krijgen. ‘Zij dacht dat het telefoonnummer klopte en betrouwbaar was. Zij heeft op de link geklikt en de stappen opgevolgd. Omdat zij het achteraf niet vertrouwde, belde zij haar bank, die op dat moment geen vreemde dingen constateerde. De volgende dag werd zij gebeld door een ‘bankmedewerker’ die vertelde dat ze een fraudemelding hadden gekregen op de bankrekening van het slachtoffer. Ook bij dit slachtoffer zijn de criminelen op een listige manier aan de benodigde gegevens gekomen en is de bankpas opgehaald. Met de bankpas zijn voor ruim 2.000 euro aan goederen aangeschaft. Uit het onderzoek bleek de pinner een 21-jarige Rotterdammer. Die is 13 oktober aangehouden en is in afwachting van de zitting op 19 januari.’ Het onderzoek loopt nog en nieuwe aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Soortgelijke zaken leverden de namen van nog eens zes verdachten op. ‘Die worden binnenkort aangehouden en verhoord. Ook heeft de politie een herkenning op een pinner die in negen zaken zijn slag sloeg. Deze verdachte is zonder vaste woon of verblijfplaats en staat gesignaleerd om aangehouden te worden.

Opsporingsberichten

Recent toonde de politie via het regionale opsporingsprogramma Bureau Rijnmond beelden van drie zaken, waarvan de slachtoffers wonen in Heinkenszand, Oostburg en Oost-Souburg. De politie is verder nog op zoek naar de identiteit van drie onbekende pinners. Dinsdag 30 november toont de politie in Opsporing Verzocht beelden van twee mannen en een vrouw, die tien inwoners uit Zeeland hebben opgelicht.

Verdachte 1

Zo toont de politie onder ‘verdachte 1’ de oplichter van een mevrouw van 81 jaar oud uit Wolphaartsdijk, bij wie de oplichter op 7 juli haar bankpas kwam halen, nadat ze eerst door een ‘bankmedewerker’ was gebeld. In Bergen op Zoom en Hoogerheide werd daarna door deze man vijf keer met haar bankpas gepind. Tien dagen later werd na een telefoontje ’s avonds bij een vrouw (76) uit Wissenkerke de bankpas opgehaald. Diezelfde man pinde meerdere keren in Bergen op Zoom. De buit was bijna 7.000 euro. Diezelfde man ziet de politie op 23 juli met een bankpas van een vrouw uit Middelburg voor 2.700 euro aan tegoedkaarten kopen bij een winkel aan de Pottenbakkerssingel in Middelburg. Verder werd bij twee pinautomaten nog eens ruim 3.000 euro opgenomen. Tot slot wist deze man op 28 juli een bankpas te ontfutselen van een vrouw uit Kapelle. Nadien bleek dat bij een geldautomaat in Kapelle 5000 euro van haar rekening was gepind.

Verdachte 9

De oplichter ‘verdachte 9’ wist zeker drie keer toe te slaan. Hij wist op 26 augustus de pas van een vrouw (83) uit Goes te bemachtigen. Twee uur later werd door hem in Heinkenszand 5.000 euro van haar rekening gehaald. Op 31 augustus werd een vrouw uit Bruinisse gebeld door een nepbankmedewerker. Diezelfde avond werd door een brildragende man 5.000 euro van haar rekening gepind bij een geldautomaat in Kortgene. Diezelfde man had op 2 september de beschikking over de bankpas van een man uit Krabbendijke. In diezelfde plaats werd voor bijna 6.000 euro opgenomen bij een geldautomaat. De politie wil natuurlijk het liefst de naam weten, maar ook tips met plekken waar hij vaker komt, of mogelijk verblijft zijn zeer welkom!

Verdachte 20

Tot slot de beelden van een vrouw al ‘verdachte 20’. Op 12 augustus gaf een man uit Nieuw- en Sint Joosland zijn pincode en bankpas af aan een koerier. Diezelfde avond werd bijna 2.000 euro opgenomen bij een geldautomaat in Bergen op Zoom en bij een casino. De dag daarna gaf een slachtoffer uit Hengstdijk haar pinpas aan een koerier. Vrijwel onmiddellijk hierna kocht dezelfde vrouw cadeaubonnen bij een winkel in Hulst en kort erna in Axel. Daarna werd nog twee keer gepind bij een geldautomaat in Terneuzen. In totaal werd bijna 6.000 euro afgeschreven. Nog diezelfde middag was dezelfde vrouw actief op Walcheren. Eerst werd een slachtoffer uit Nieuw en Sint Joosland verleid om haar bankpas af te geven. Daarna werd met deze pas bij een geldautomaat in Arnemuiden 10.000 euro gepind.

Televisieuitzending

De politie hoopt dat er mensen zijn die de twee mannen en een vrouw op de beelden herkennen. De live uitzending van Opsporing Verzocht is dinsdag 30 november, aanvang 21.20 uur op NPO1. Op woensdag 1 december wordt het programma op dezelfde zender rond 13.20 uur herhaald.

Meer uit Reimerswaal

Sophyn Greens opent pand in Wemeldinge: 'Met onze pasta's sla je twee vliegen in één klap'

WEMELDINGE – In coronatijd startte Linsie Meijer vanuit haar woning haar eigen onderneming: Sophyn Greens. Als productontwikkelaar wilde Linsie een formule vinden waarbij mensen enerzijds gezonder gaan eten en er anderzijds minder voedsel weggegooid wordt. Al gauw kwam haar voedsellijn Sophini op de markt. Verschillende soorten groenten die niet geschikt zijn voor verkoop in supermarkten worden, samen met meel, tot pasta gemaakt.

2 uur geleden
Wielrenner gewond bij aanrijding met auto in Rilland

RILLAND- Bij een ongeluk op de kruising van de Bathseweg met de Hoofdweg is zondagmorgen een wielrenner gewond geraakt toen hij in botsing kwam met een auto. De wielrenner is met een vacuümmatras naar de ambulance gebracht en vervolgens met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. 

23 uur geleden
Beweegroute geopend bij De Bloesem

KAPELLE - Wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft de nieuwe beweegroute rond sportcentrum De Bloesem in Kapelle geopend. Hier kan iedereen, jong en oud, gratis en op eigen gelegenheid bewegen en oefeningen doen.

3 dagen geleden
Deelcafé De Buurvrouw in Kapelle gaat weer open

KAPELLE - Alweer 5 jaar geleden zag Deelcafé De Buurvrouw het levenslicht in Kapelle. Sinds 12 september 2018 werd er volop ‘gedronken, gedeeld en gedaan’, en hebben de vrijwilligers van De Buurvrouw al gigantisch veel werk verricht om de missie om ‘een goede buur voor de ander’ te zijn te laten uitkomen.

3 dagen geleden
Openhuisweken bij Anne-Lique Mode in Yerseke

YERSEKE - Kom tijdens de openhuisweken van woensdag 27 september tot en met zaterdag 14 oktober de najaars- en wintercollectie ontdekken en passen bij Anne-Lique Mode in Yerseke.

3 dagen geleden
Tweederde deelnemers valt af, maar Daan Visser uit Schore finisht wel in Dragon's Back Race

SCHORE - In zes dagen 380 kilometer over de bergen van Wales klauteren. Daan Visser (38) uit Schore speelde dit klaar en heeft zo als eerste Nederlander de finish van de Dragon’s Back Race gehaald. De organisatie noemt het de zwaarste bergrace ter wereld. Tweederde van de atleten valt voor de eindstreep af. “Ik hou van een uitdaging”, lacht de militair.

4 dagen geleden
Wemeldings paar De Bourgraaf-Van den Bos viert diamanten huwelijksfeest

WEMELDINGE - Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar van de gemeente Kapelle is maandag op bezoek geweest bij echtpaar De Bourgraaf-van den Bos ter ere van hun 60-jarig huwelijksjubileum.

5 dagen geleden