Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie start campagne in coldcase Wies Hensen

Politie start campagne in coldcase Wies Hensen

BUDEL (ANP) - De politie is een campagne gestart in de zoektocht naar de dader of daders van de al ruim dertig jaar onopgeloste moord op Wies Hensen. De politie heeft aan de hand van verbeterde technieken een DNA-profiel samengesteld van een vermoedelijke dader, een man. Vanaf volgende week zaterdag wordt ook een nooit eerder in Nederland toegepast middel ingezet, waarmee burgers bij het onderzoek worden betrokken.

Op de kermis in Budel staat namelijk een Mobiel Media Lab, waar mensen met behulp van een Virtual Reality-bril rond kunnen kijken op de plek waar het slachtoffer destijds gevonden is.

De toen 32-jarige vrouw werd voor het laatst gezien op de kermis in Budel op 29 augustus 1989. De volgende ochtend werd zij dood gevonden in een sloot langs de Loonderweg in het Valkenswaardse dorpje Dommelen, zo'n 20 kilometer verderop. De plaats waar Hensen werd gevonden is nauwkeurig nagebootst en gereconstrueerd met speciale fotoapparatuur. Met behulp van een forensisch rechercheur kunnen mensen tijdens de Budelse kermis door de VR-bril rondkijken op de plek waar Hensen werd gevonden en zien welke belangrijke sporen er zijn in het onderzoek.

Twee onbekende mannen

De politie denkt dat Hensen met twee onbekende mannen de kermis verliet. Vermoedelijk komen deze mannen niet uit Budel, maar uit de buurt van Valkenswaard, aldus de politie. "Nadat ze weggingen van de kermis, moet er iets vreselijks zijn gebeurd", laat de politie weten. Ze kwam door verstikking om het leven en werd "op een mensonterende manier" in de sloot achtergelaten.

In het verleden werden enkele mannen gearresteerd, maar zij zijn geen verdachte meer. Hun DNA matcht niet met de gevonden sporen.

De politie zette eerder al een beloning in van 15.000 euro voor de gouden tip. Dat bedrag is nu verdubbeld. Via media, sociale media, posters en flyers vraagt de politie de komende dagen extra aandacht voor de coldcasezaak. Er is bovendien een vierdelige podcast met de zus en een nichtje van Hensen, een speciale webpagina en een speciaal telefoonnummer (040-2056466) voor deze coldcase waar mensen vertrouwelijk iemand van het Team Criminele Inlichtingen aan de lijn kunnen krijgen.

Meer uit Binnenland

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

23 minuten geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

32 minuten geleden
Nog niet bekend wanneer ADO-fans weer bij thuisduels mogen zijn

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet bekend wanneer supporters van ADO Den Haag weer bij thuiswedstrijden van hun club op de tribune mogen zitten. De burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie hebben er maandag over gesproken, maar daarbij is nog geen besluit genomen. Ze willen in "de komende dagen" horen wat ADO zelf van plan is voor de eerstvolgende thuiswedstrijd. Daarna hakken de bestuurders de knoop door.

2 uur geleden
Verdachte van delen foto gecrasht toestel nog vast

SCHIPHOL (ANP) - De man die zaterdagavond werd opgepakt omdat hij op Schiphol via de dienst AirDrop een foto van een neergestort vliegtuig had verspreid aan boord van een vlucht naar Dubai, zit nog altijd vast. Het gaat om een 23-jarige man uit de Verenigde Arabische Emiraten, meldt de marechaussee maandag. Bij de foto zat ook een dreigende tekst, waarbij werd "geïnsinueerd dat hetzelfde zou gebeuren met dit vliegtuig".

4 uur geleden
Rechtbank doet op 17 november uitspraak in omvangrijk MH17-proces

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag doet op 17 november uitspraak in de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17. De uitspraak gaat ongeveer anderhalf uur duren, heeft de rechtbank maandag laten weten. Waarschijnlijk vindt de uitspraak in de middag plaats.

4 uur geleden
Leiden niet meer in top 100 van beste universiteiten ter wereld

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden staat niet meer in de top 100 van beste universiteiten ter wereld, de Shanghai Ranking. Vorig jaar stond de universiteit nog op plek 83 in de lijst, en ook de jaren daarvoor bleef het instituut binnen de top 100.

5 uur geleden
Agractie roept op tot blokkades op drukke plekken

AALTEN (ANP) - Boerenbeweging Agractie roept zijn achterban op tot nieuwe protestacties. "We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. Denk er daarbij bijvoorbeeld aan standstills te organiseren op drukke plekken bij je in de buurt. Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren", zegt melkveehouder Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, in een maandag gepubliceerde videoboodschap.

5 uur geleden