
Politie pakt leden Dauwendaelse jeugdbende op, roept buurtbewoners op informatie te delen
MIDDELBURG - De politie heeft de afgelopen vier weken bijna twintig (jonge)mannen in de leeftijd van 15 tot 24 jaar aangehouden en verhoord tijdens een onderzoek naar criminele activiteiten in de wijk Dauwendaele. Politie en justitie hebben een veel beter beeld gekregen van deze groep, die zichzelf ‘Zone 8’ noemt. Op basis van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht gaan de politie en justitie proberen te bewijzen dat er sprake is van een criminele organisatie.
Eind 2020 werd een onderzoek opgestart. Onderzocht werd of sprake was van een criminele organisatie, volgens de wet een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven. Als politie en justitie bij de rechter kunnen bewijzen dat daar spraken van is kunnen de leden worden gestraft met een gevangenisstraf van maximaal zes jaar. Er werd onderzocht wie bij de groep betrokken waren, welke hiërarchie er geldt en welke strafbare feiten werden gepleegd. De aanpak was vernieuwend en staat los van diverse onderzoeken naar losse strafbare feiten, zoals de twee overvallen op een cafetaria aan de Johan van Reigersbergstraat op 18 januari 2020 en op 8 juli 2020. Een ander voorbeeld is de poging overval bij juwelier ‘t Gouddoppertje aan de Nieuwe Burg op 21 augustus 2020. Daarnaast richtte de recherche zich vooral op de organisatie erachter. De vraag wie de verdachten, die veelal woonachtig zijn in de Middelburgse wijk Dauwendaele, aanstuurde stond daarbij centraal.. Er werd voor deze werkwijze gekozen om zo de groepering als geheel aan te kunnen pakken.
Aansturing
De politie richtte zich in eerste instantie op ruim tien jongeren uit Middelburg, waar uitgebreid onderzoek naar werd gedaan. Op woensdag 26 mei werden tijdens een actiedag drie mannen in hun woningen in Dauwendaele en in het centrum van Middelburg gearresteerd. Het gaat om jongeren van 16, 19 en 20 jaar uit Middelburg. Op vrijdag 28 mei meldde zich nog een 24-jarige man op het politiebureau in Middelburg. Ook hij werd aangehouden. Het viertal wordt er van verdacht een actieve rol binnen de groep te hebben, andere jongeren aan te sturen en te zorgen voor onder andere het voorraadbeheer van de drugs, die werd verhandeld. De vier verdachten zitten nog vast. Een zittingsdatum is nog niet bekend.
Ripdeals
Tijdens het onderzoek bleek handel in verdovende middelen de core business te zijn van de groep. Regelmatig werden gebruikershoeveelheden op diverse openbare locaties in Middelburg verkocht. De contacten tussen de dealers en de gebruikers verliepen vaak via Snapchat. De gebruikers bestonden uit een paar vaste oudere gebruikers en verder veel jongeren uit Walcheren. De politie vermoedt dat meerdere jongeren zeker drie ripdeals hebben gepleegd. Een ripdeal is een criminele transactie waarbij de andere partij, vaak onder bedreiging met een (vuur)wapen wordt beroofd. Zo vond op zaterdagmiddag 17 april 2021 een ripdeal in Vlissingen plaats. De daders reden mogelijk in een auto. Rond donderdag 29 april 2021 vond in de buurt van de Friethoek aan de Johan van Reigersbergstraat in Middelburg ook een ripdeal plaats. Het slachtoffer woont in Terneuzen. De laatste ripdeal was een beroving op vrijdagavond 30 april 2021 in het centrum van Utrecht. Van deze berovingen zijn geen aangiften gedaan. De slachtoffers worden alsnog opgeroepen zich bij de politie te melden.
Op zoek naar informatie
Politie en justitie hopen met het onderzoek een eerste beeld te hebben gekregen van een criminele organisatie in Middelburg. De rechter zal op een later tijdstip beoordelen of juridisch gezien sprake is van een criminele organisatie en of bewezen is dat de verdachten daaraan hebben deelgenomen. Om volledige helderheid te krijgen over wie wat heeft gedaan en de rechter dus een zo volledig mogelijk dossier te kunnen voorleggen, is aanvullende informatie erg bruikbaar. De politie vermoedt dat nog veel inwoners uit de wijk Dauwendaele informatie hebben die hiervoor relevant kan zijn. Officier van justitie Gerda Oosterveld, en onderzoeksleider Mariska Moenis realiseren zich echter ook dat sommige buurtbewoners bang zijn voor represailles of intimidatie. Er is vastgesteld dat leden van de groep weinig bereidheid tonen andere leden ‘te verlinken’. Alle informatie, ook camerabeelden, kan waardevol zijn! Mensen die meer informatie hebben kunnen bellen met de politie via 0900-8844, of via het Politie WhatsApp nummer 06 - 1220 7006. Belt u liever anoniem, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000). U kunt ook een tipformulier invullen.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Een creatieve groep studenten van de HZ University of Applied Sciences heeft in het kader van een schoolopdracht een sieradenhouder ontwikkeld.
44 minuten geledenWESTKAPELLE - In de vuurtoren van Westkapelle is sinds eind april een foto-expositie te zien die gewijd is aan de cultuur van Westkapelle. De foto's zijn gemaakt door de Zeeuwse fotograaf Ruden Riemens.
2 uur geledenMIDDELBURG - Zaterdag 10 mei vond in Kapelle de Regiofinale plaats voor teams in supplement E. Het combinatieteam MTV/GV Koudekerke had zich geplaatst door de twee plaatsingswedstrijden te winnen.
17 uur geledenMIDDELBURG - In het weekend van 3 en 4 mei heeft de Middelburgse karter Guillermo van Pamelen een derde plaats bemachtigd op het open Duits kampioenschap. Vanuit heel de wereld kwamen meer dan 200 deelnemers uit o.a. Duitsland, Nederland, België, Zweden, USA, Polen, Engeland, Spanje, Denemarken, Hongarije, Oostenrijk, Filipijnen, India en Frankrijk naar Grimma.
1 dag geledenZOUTELANDE - Woningcorporatie Zeeuwland start deze maand met de vernieuwing van appartementengebouw De Tienden in Zoutelande.
1 dag geledenARNEMUIDEN - De brandweer van Arnemuiden heeft zaterdag de tweede plaats behaald bij de Gewestelijke brandbestrijdingswedstrijden in Wolphaartsdijk.
1 dag geledenMIDDELBURG - Op de begraafplaats aan de Westelijke Oude Havendijk in Middelburg is zaterdag, in aanwezigheid van honderden nabestaanden, een monument onthuld voor de 45 Molukse militairen van de KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) die hier begraven zijn. "Mijn vader zou dit prachtig hebben gevonden", vertelt Coen Lawalata (74). "Het is laat, maar eindelijk is er erkenning voor de moed en daden van mijn vader en de andere KNIL-militairen die streden voor Nederland."
2 dagen geleden