Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie nam in 2020 ruim 1500 messen in beslag bij tieners

Politie nam in 2020 ruim 1500 messen in beslag bij tieners

DEN HAAG (ANP) - De politie nam de afgelopen jaren meer messen en steekwapens in beslag bij jongeren in de leeftijd tot en met zeventien jaar. In 2020 werden 1565 messen in beslag genomen, in 2017 waren dat er nog 486. Ook waren meer tieners als verdachte betrokken bij een steekincident met een mes: 408 in 2020 tegen 162 in 2017, meldt de politie dinsdag.

In 2018 en 2019 registreerde de politie respectievelijk 201 en 413 verdachten in de leeftijd tot en met zeventien jaar die betrokken waren bij een steekincident. In die jaren werden 740 (2018) en 1375 (2019) messen in beslag genomen bij deze leeftijdsgroep. De cijfers baren de politie zorgen. "De totale jeugdcriminaliteit neemt af, maar tienergeweld neemt toe", aldus de politie.

Sinds vorig jaar vinden er steeds vaker steekincidenten plaats waarbij minderjarigen betrokken zijn. Het kabinet stelde eerder met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten een actieplan op om deze vorm van geweld tegen te gaan.

Hoofdcommissaris Frank Paauw van de Amsterdamse politie zei in 2019 bij AT5 al dat hij zich zorgen maakte over het grote aantal jongeren dat zich in Amsterdam bewapent met een mes. "Je ziet dat het op deze manier gewoon uit de hand aan het lopen is. Soms zie je jongeren onder de vijftien jaar die al met een mes rondlopen. Het wapenbezit zelf, het bij zich dragen van messen, begint gemeengoed te worden." Jongerenwerkers in de stad drongen eerder al aan op actie vanwege rapgroepen die elkaar online uitdagen, bedreigen en niet terugdeinzen voor geweld.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

ANWB verwacht verkeersdrukte in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dat het deze zondag druk zal zijn op de wegen in Duitsland. Dat komt vooral door vakantiegangers die terug naar huis gaan. De files ontstaan naar verwachting zowel richting het noorden als naar het zuiden.

29 minuten geleden
KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien op zondag

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat er zondagochtend van het westen uit buien het land binnentrekken die in de loop van de middag steeds actiever worden.

7 uur geleden
Zwarte Zaterdag in Frankrijk loopt op z'n eind

DEN HAAG (ANP) - De Zwarte Zaterdag in Frankrijk heeft zijn naam eer aangedaan. Op het hoogtepunt rond het middaguur stond er 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Aan het eind van de middag waren de meeste files volgens de ANWB opgelost.

12 uur geleden
Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

13 uur geleden
Haven Rotterdam begint vaccinatie alle zeevarenden

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam begint maandag met het vaccineren van alle zeevarenden. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de branchevereniging voor de zeescheepvaart KNVR.

15 uur geleden
Man die Nederlander aanviel in Italiƫ zou boos op VS zijn geweest

FLORENCE (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zeggen dat een Irakees die deze week een Nederlandse toerist neerstak in Florence geen religieus motief had. De Koerd heeft in de stad meerdere mensen aangevallen en zou daarbij zijn gedreven door een afkeer jegens Amerikanen.

17 uur geleden
Grootste groep lhbti-panel: ons land geen voorloper in acceptatie

HILVERSUM (ANP) - Een stuk minder lhbti+'ers vinden dat Nederland voorop loopt als het gaat om acceptatie van hun gemeenschap, vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder 3800 leden van die gemeenschap. Vorig jaar vond 48 procent dat, nu is dat 32 procent.

18 uur geleden