Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: journalist opgepakt om belemmeren en beledigen agenten

Politie: journalist opgepakt om belemmeren en beledigen agenten

AMSTERDAM (ANP) - Een verslaggever van de Volkskrant is maandag opgepakt bij een protest van actiegroep Extinction Rebellion in Den Haag. Volgens de politie maakte hij zich schuldig aan het belemmeren en beledigen van agenten. De journalist, Mac van Dinther, wordt gehoord. Daarna wordt duidelijk of hij vrijkomt of vast blijft zitten.

De Volkskrant heeft zich bij de politie beklaagd over de aanhouding van Van Dinther, aldus zijn leidinggevende Eelco Meuleman. "Hij zit nog vast, officieel op verdenking van het beledigen van een agent." Meuleman heeft Van Dinther kort gesproken. "Hij mocht één telefoontje plegen, hij zei dat hij behandeld werd als een zware crimineel."

Van Dinther vertelde zijn chef dat hij bij de actie van Extinction Rebellion door de politie aan de kant was geduwd en werd gesommeerd meer afstand te nemen. "Dat vond hij geen goede gang van gaan zaken, hij wilde dichter bij de groep actievoerders staan om te zien wat er gebeurde", vertelt Meuleman. De politie zou daarop hebben gezegd dat hij hen belemmerde, waarop Van Dinther dit als "kinderachtig" bestempelde. "Dat was blijkbaar genoeg om hem in het politiebusje te duwen."

Onafgemaakte tweet

Van Dinther wees de agent aan de hand van zijn politieperskaart die hij om zijn nek had hangen op het feit dat hij journalist is. "Daarop reageerde die agent met 'iedereen kan wel zeggen dat hij journalist is'." De Volkskrant zal via een advocaat erop aandringen dat de verslaggever vrijgelaten wordt, "maar vooralsnog zit hij vast".

Van Dinther schreef op Twitter dat hij "met geweld in een politiebusje gesleept is" omdat hij "te dichtbij stond". Meuleman had de hele dag contact met Van Dinther, maar kon hem sinds het bericht op Twitter niet meer bereiken. Daarop heeft hij bij de politie zijn beklag gedaan over de aanhouding van de journalist. Van Dinther heeft vanaf het politiebureau nog een onafgemaakte tweet geplaatst. Meuleman vermoedt dat de telefoon daarna "uit zijn handen is getrokken".

Opheldering

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt contact op te nemen met de politie om opheldering te vragen, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning. "Meestal wordt het dan snel opgelost."

De politie maakte maandagmiddag een einde aan de blokkades van de actiegroep Extinction Rebellion, onder meer bij een kruising naast het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer. Daar en onder meer bij de Koningstunnel naast station Den Haag Centraal zijn meer dan tien demonstranten opgepakt.

Meer uit Binnenland

Afvalverwerker AVR na brand nog dagenlang onbruikbaar

ROTTERDAM (ANP) - AVR in Rotterdam verwacht dat het verbranden van huisafval voorlopig nog niet kan opstarten na de brand die twee dagen lang bij de afvalverwerker heeft gewoed. "Alles ligt sinds donderdagmorgen stil. We hebben nog geen idee wanneer we weer kunnen opstarten, maar het gaat zeker dagen duren. Mogelijk zelfs langer", laat een woordvoerder van het bedrijf aan het ANP weten.

5 minuten geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagochtend in Rotterdam aangekomen, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

3 uur geleden
Brand bij afvalverwerker in Rotterdam geblust

ROTTERDAM (ANP) - De brand die sinds donderdagochtend woedde in een loods van afvalverwerker AVR in Rotterdam is uit. Volgens de veiligheidsregio is zaterdag rond 06.30 uur het sein brand meester gegeven. Er zouden geen smeulende brandresten meer zijn aangetroffen.

3 uur geleden
Asielzoekerscentra doen mee aan Nationale Burendag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd asielzoekerscentra in Nederland doen zaterdag mee aan Nationale Burendag. Deze door het Oranjefonds georganiseerde dag is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving. Vorig jaar kwamen ongeveer 12.000 mensen een kijkje nemen in een asielzoekerscentrum, aldus het COA.

7 uur geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway wordt zaterdag in Rotterdam verwacht, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

7 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Vele honderden demonstranten worden zaterdagmiddag in Heerlen verwacht voor een actie ter behoud van de spoedeisende hulp (SEH) en het beddenhuis van het Zuyderland Ziekenhuis in de Limburgse gemeente. Het ziekenhuis wil reorganiseren en vanaf 2030 de SEH evenals het beddenhuis verplaatsen naar het Zuyderland in Sittard-Geleen. Daar is volgens Zuyderland geen ontkomen aan door het almaar oplopend personeelsgebrek.

7 uur geleden
Samen quizzen, zingen en werken in de buurttuin op Burendag

DEN HAAG (ANP) - In heel Nederland gaan mensen zaterdag weer gezellige dingen doen met hun buren. Op deze Burendag doen buren dat al jaren om elkaar beter te leren kennen en hun buurt leefbaarder te maken.

7 uur geleden