Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie grijpt in bij actie Greenpeace in Rotterdamse haven

Politie grijpt in bij actie Greenpeace in Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft ingegrepen bij een actie van Greenpeace bij Shell Pernis, de grootste olieraffinaderij van Europa. Activisten van de milieuorganisatie hadden de toegang tot de Tweede Petroleumhaven geblokkeerd met kano's, kajaks en een zeilschip, de Beluga. Ook hadden ze lijnen gespannen. "Daardoor was het scheepvaartverkeer gestremd. Dat is echt uit den boze", liet een woordvoerster van de politie weten.

De politie heeft de lijnen weggehaald en meerdere activisten aangehouden. Vanwege de veiligheid besloot Greenpeace na een tijdje dat de resterende 'kajaktivisten', zoals een woordvoerder ze noemde, beter zelf uit het water konden komen. Op het land ging de actie langer door. Zo waren diverse actievoerders op een silo van Shell geklommen. Die beplakten ze met voorbeelden van wat zij "misleidende fossiele reclames" vinden.

In de loop van de middag werd de actie helemaal beëindigd. Volgens Greenpeace zijn in totaal zeventien deelnemers aangehouden. Een politiewoordvoerder kon geen aantal noemen.

Verbod op fossiele reclame

Tientallen activisten uit binnen- en buitenland kwamen maandagochtend naar "het hart van de vervuiling", zoals zij het noemen. Met de actie wilde de organisatie de aandacht vestigen op reclames van bedrijven die zich met fossiele brandstoffen bezighouden.

Door middel van een Europees Burgerinitiatief hoopt Greenpeace een verbod op "fossiele reclame" dichterbij te brengen. Het komende jaar wil Greenpeace proberen een miljoen handtekeningen van Europese burgers te verzamelen die dit doel ondersteunen.

Reactie Shell

Shell was niet over de actie te spreken. "De demonstranten zijn illegaal op ons terrein waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden", stelde het bedrijf kort na aanvang. De multinational "respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige manier gebeurt", maar dat was hier volgens Shell niet het geval.

Inhoudelijk wijst Shell, dat tot de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld behoort, erop dat het ook miljarden euro's investeert in koolstofarme energie. "Denk bijvoorbeeld aan wind- en zonne-energie, waterstof, biobrandstoffen en laadpalen." De multinational zegt klanten te willen helpen met een overstap op schonere energiebronnen. "Dat betekent ook dat we hen willen laten weten welke koolstofarme producten we aanbieden of ontwikkelen, bijvoorbeeld via advertenties."

Greenpeace is van de duurzame ambities van het grote olie- en gasbedrijf niet onder de indruk. "Leuk dat Shell een paar groene projecten heeft, maar als het overgrote deel nog vies is, blijft Shell de klimaatcrisis aanjagen", reageerde de organisatie.

Meer uit Binnenland

Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

1 uur geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

1 uur geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

2 uur geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

5 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

6 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

9 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

9 uur geleden