Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie en OM steunen herzieningsverzoek Arnhemse Villamoord

Politie en OM steunen herzieningsverzoek Arnhemse Villamoord

ARNHEM (ANP) - Ruim 23 jaar na de Arnhemse villamoord willen politie en het Openbaar Ministerie hun volledige medewerking verlenen aan een tweede herzieningsverzoek dat bij de Hoge Raad wordt ingediend. De politie Oost-Nederland zegt geschrokken te zijn van de recente uitzendingen van KRO-NCRV over de moord uit 1998 en de kritiek op het politieonderzoek van destijds.

Politie en justitie reageerden dinsdag voor het eerst op de documentaireserie, waarin ernstige twijfels worden geuit aan de professionaliteit en integriteit van de destijds bij de zaak betrokken politiemedewerkers en de officier van justitie.

Bij de Arnhemse villamoord kwam de bewoonster van een villa aan de Apeldoornseweg om het leven. De rechter veroordeelde negen verdachten tot straffen variërend van vijf tot twaalf jaar. Advocaat Paul Acda strijdt namens zes veroordeelden voor eerherstel en dient bij de Hoge Raad een nieuw herzieningsverzoek in om de zaak heropend te krijgen. Hij is van mening dat de leider van het politieteam onder ede heeft gelogen voor het gerechtshof en valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Een eerder herzieningsverzoek werd in april afgewezen.

"Het is van belang dat genoemde, serieuze, aantijgingen zorgvuldig worden onderzocht", reageert de politie. De politie en het OM vinden een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad de beste optie. "Na een herziening van de zaak door de Hoge Raad kan het hof beoordelen of het handelen van politie en Openbaar Ministerie 23 jaar geleden, gevolgen heeft voor de veroordelingen. Alleen zo kan daadwerkelijk toetsing van de rechtsgang plaatsvinden. Dit is van groot belang voor de destijds veroordeelden. Ook verdienen betrokken collega’s het dat de aantijgingen goed worden onderzocht."

Meer uit Binnenland

LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

32 minuten geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

53 minuten geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

2 uur geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

8 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

12 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

15 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

16 uur geleden