Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie en OM steunen herzieningsverzoek Arnhemse Villamoord

Politie en OM steunen herzieningsverzoek Arnhemse Villamoord

ARNHEM (ANP) - Ruim 23 jaar na de Arnhemse villamoord willen politie en het Openbaar Ministerie hun volledige medewerking verlenen aan een tweede herzieningsverzoek dat bij de Hoge Raad wordt ingediend. De politie Oost-Nederland zegt geschrokken te zijn van de recente uitzendingen van KRO-NCRV over de moord uit 1998 en de kritiek op het politieonderzoek van destijds.

Politie en justitie reageerden dinsdag voor het eerst op de documentaireserie, waarin ernstige twijfels worden geuit aan de professionaliteit en integriteit van de destijds bij de zaak betrokken politiemedewerkers en de officier van justitie.

Bij de Arnhemse villamoord kwam de bewoonster van een villa aan de Apeldoornseweg om het leven. De rechter veroordeelde negen verdachten tot straffen variërend van vijf tot twaalf jaar. Advocaat Paul Acda strijdt namens zes veroordeelden voor eerherstel en dient bij de Hoge Raad een nieuw herzieningsverzoek in om de zaak heropend te krijgen. Hij is van mening dat de leider van het politieteam onder ede heeft gelogen voor het gerechtshof en valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Een eerder herzieningsverzoek werd in april afgewezen.

"Het is van belang dat genoemde, serieuze, aantijgingen zorgvuldig worden onderzocht", reageert de politie. De politie en het OM vinden een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad de beste optie. "Na een herziening van de zaak door de Hoge Raad kan het hof beoordelen of het handelen van politie en Openbaar Ministerie 23 jaar geleden, gevolgen heeft voor de veroordelingen. Alleen zo kan daadwerkelijk toetsing van de rechtsgang plaatsvinden. Dit is van groot belang voor de destijds veroordeelden. Ook verdienen betrokken collega’s het dat de aantijgingen goed worden onderzocht."

Meer uit Binnenland

Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

6 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

6 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

6 uur geleden
Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

16 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

16 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

19 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

20 uur geleden