Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie: doortastend optreden tegen ordeverstoorders klimaattop

Politie: doortastend optreden tegen ordeverstoorders klimaattop

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie zal "snel en doortastend" optreden tegen personen die de orde proberen te verstoren tijdens COP26, de klimaattop in Glasgow. Dat heeft de Schotse politiechef Iain Livingstone gezegd op een persconferentie, aldus de nieuwssite Glasgow Live.

"We zullen de rechten beschermen van mensen die vreedzaam willen protesteren tijdens COP26", zei Livingstone. "'Maar aan degenen die uit zijn op het gewelddadig verstoren van de orde en het veroorzaken van schade, aan degenen die uit zijn op het verstoren van de klimaatconferentie heb ik een duidelijke boodschap. We zullen snel en doortastend reageren."

Livingstone houdt er rekening mee dat de wereldleiders die naar de klimaattop komen te maken krijgen met actievoerders die blokkades opwerpen. De politiechef benadrukte dat al het mogelijke zal worden gedaan om ervoor te zorgen dat de wereldleiders de top kunnen bijwonen Hij zei dat het van cruciaal belang is dat de klimaatconferentie kan doorgaan.

Extinction Rebellion

De klimaattop begint zondag en wordt hoogstwaarschijnlijk ook het toneel van veel protesten. Een groep die in elk geval van zich zal laten horen, is Extinction Rebellion. Deze groep voert vooral actie met bezettingen en blokkades.

Livingstone zei dat de Schotse politie "klaar is voor de uitdagingen" die wachten tijdens de top. Hij liet weten dat het Schotse korps steun krijgt van 7000 agenten uit andere regio's van het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Buitenland

Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

1 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

1 uur geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

8 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

8 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

9 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

11 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

12 uur geleden