Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politie blij met opsporingscijfers, maar bezorgd over cybercriminaliteit

Politie blij met opsporingscijfers, maar bezorgd over cybercriminaliteit

MIDDELBURG -  De politiecapaciteit staat onder druk. Toch lukt het de Zeeuwse eenheid relatief veel overvallen, straatroven en woninginbraken op te lossen, zegt plaatsvervangend districtschef Okke van Gelderen van de Zeeuwse politie. Agenten zijn daarnaast steeds meer bezig met cybercrime. In de landelijke Week van de Veiligheid, die maandag 5 oktober begint, vraagt het korps hiervoor aandacht.De laatste twaalf maanden zijn in Zeeland 72 procent van de overvallen, 54 procent van de straatroven en 17,5 procent van de woninginbraken opgelost, vertelt Van Gelderen. “Dat zijn hoge percentages als je kijkt naar vergelijkbare regio’s, zoals Drenthe, Friesland en Overijssel. Als je vijf procent van de inbraken oplost, heb je het al goed gedaan.”

Vooruitstrevend

Van Gelderen is blij met de cijfers, die hij verklaart door vernieuwende opsporingstechnieken. Zo betrekt een rechercheur eerder andere partijen bij zijn onderzoek, legt Van Gelderen uit. “Met onze leestafel bespreken we snel met andere partijen welk onderzoeksmiddel we het beste kunnen inzetten om een zaak op te lossen. Daarmee zijn we in Zeeland best vooruitstrevend. We zien nu ook dat de politie elders in het land op deze manier te werk gaat.” 

Ook verzamelt de politie eerder ‘vluchtige gegevens’, zoals camerabeelden, die bij het verstrijken van de tijd steeds moeilijker te achterhalen zijn. 

Cybercriminaliteit

De toenemende cybercriminaliteit baart de politiechef wel zorgen. “We leiden mensen op, zodat we dit beter kunnen aanpakken.” Internetoplichters opsporen is onder meer lastig, omdat ze overal vandaan kunnen komen. Als voorbeeld noemt Van Gelderen een zaak waarbij via een nepwebsite vakantiehuisjes in Zeeland te boeken waren. “Het onderzoek voerde naar Duitsland en Polen en de Duitse politie gaat nu de daders aanhouden.”

Om de bevolking te waarschuwen voor de gevaren van internet, licht de politie het publiek in de Week van de Veiligheid, van 5 tot en met 11 oktober, voor over de verschillende vormen van cybercrime. Kijk voor meer informatie op de website deweekvandeveiligheid.nl.

Meer uit Middelburg

De derde editie van Swim to Fight Cancer in Middelburg

MIDDELBURG- Op 7 september is het weer zover. Dan duiken meer dan 100 deelnemers de binnenhaven van Middelburg in met als doel een indrukwekkend bedrag aan donaties op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek (KWF). Samen met de zwemmers, sponsoren, donateurs en (bedrijfs)teams wil de organisatie er een spetterend evenement van maken. Want wie wil er nu niet bijdragen aan een wereld waarin kanker hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn?

10 minuten geleden
Weekverwachting: vaak aangenaam zomerweer

De nieuwe week kent een zomerse start met 22 tot 27 graden en veel zon. 's Avonds stijgt wel de kans op (onweers)buien. Dinsdag is tijdelijk een mindere dag met flink wat buien bij maxima rond 22 graden. Vanaf woensdag is het een aantal dagen vrij aangenaam Hollands zomerweer met zon en oplopende temperaturen. Woensdag is het 22 tot 24 graden en donderdag 24 tot 27 graden.

4 uur geleden
Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

22 uur geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

1 dag geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden
Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

2 dagen geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden