Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politicoloog: verhaal BBB spreekt kiezers SGP en CU enorm aan

Politicoloog: verhaal BBB spreekt kiezers SGP en CU enorm aan

DEN HAAG (ANP) - Dat de BoerBurgerBeweging ook in biblebeltgemeenten enorm heeft gewonnen, verbaast politicoloog André Krouwel weinig. Het verhaal van de partij "dat de boerderij, het landschap en de manier van leven op het platteland wordt afgepakt" spreekt kiezers van de SGP en in mindere mate de ChristenUnie erg aan.

Bij welke partijen BBB-stemmers precies vandaan komen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar de SGP en de ChristenUnie leverden stemmen in, en de BBB scoorde in gemeenten met veel kerken en christelijke kiezers heel goed. Krouwel ziet een trend.

Boeren en burgers uit hechte christelijke gemeenschappen "verlaten hun traditionele vertegenwoordigers bij het CDA, maar nu ook de ChristenUnie en de SGP", aldus de politicoloog. Wel zijn voornamelijk SGP'ers verbonden aan de partij vanwege de organisaties en kerken waar zij vaak heel hun leven bij horen. "Ze lopen niet zo snel weg als bijvoorbeeld PvdA-kiezers in grote steden".

Alternatief

Maar SGP-kiezers "voelen zich aangetrokken tot het populisme, en vooral het anti-islampopulisme". Eerder bleek uit zijn onderzoek al dat een deel van de SGP'ers ook de PVV als alternatief zag.

Voor de BBB is de "boer een toonbeeld van wat er misgaat met Nederland": het stikstofbeleid wordt vanuit Den Haag opgelegd, en heeft vooral effect op plattelandsgemeenschappen, is het gevoel. Die gemeenschappen voelen zich volgens Krouwel al langer in hun bestaan bedreigd.

Minder verbonden

Het is dan ook niet zomaar gezegd dat die kiezers straks weer terugkeren naar de SGP en de ChristenUnie. Kiezers voelen zich vaak veel minder verbonden aan een partij, en kiezen pas op het laatste moment wat ze gaan stemmen. "Daarmee is een groot deel van het electoraat beschikbaar geworden." Het enige wat de SGP kan doen is "vasthouden aan die gemeenschappen, en de banden daarmee versterken".

Voor de ChristenUnie gaat al langer een ander verhaal op, ziet Krouwel. De ChristenUnie was "eerst nog een partij die eerst alleen in de biblebelt scoorde", maar zoekt haar electoraat inmiddels voor een groot deel heel ergens anders: bijvoorbeeld in grote kerkgemeenschappen in steden.

Meer uit Politiek

Kabinet komt oppositie niet tegemoet over onderwijsbezuiniging

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.

51 minuten geleden
Weinig steun voor motie Piri voor volledig wapenembargo Israël

DEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.

4 uur geleden
Kabinet mag van Kamerleden door met meeste justitie-onderwerpen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet mag blijven doorwerken aan de meeste onderwerpen op het gebied van Justitie en Veiligheid, vindt de Tweede Kamercommissie die daarover gaat. Alleen de transgenderwet en een reeks brieven over het experiment met legale wietteelt moeten volgens de Kamerleden wachten tot een nieuw kabinet aantreedt.

6 uur geleden
Linkse oppositie zegt vertrouwen in landbouwminister Wiersma op

DEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geen vertrouwen meer in landbouwminister Femke Wiersma (BBB). De motie van wantrouwen van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren werd gesteund door SP, DENK, D66 en Volt. Dat was niet genoeg voor een meerderheid, waarmee de motie is verworpen.

7 uur geleden
Minister Bruins tegen mbo's: blijf voorzichtig met vrijstellingen

DEN HAAG (ANP) - Alle mbo-opleidingen moeten voorzichtig zijn met het verlenen van vrijstellingen voor bepaalde praktijkvakken als de student daar al ervaring in heeft. Vanwege fraude met zogeheten certificaten voor 'eerder verworven competenties' (EVC's) in de zorg waarschuwde onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) daar eerder al voor. Die waarschuwing blijft staan en gaat nu gelden voor alle mbo-opleidingen.

7 uur geleden
Partijen vragen Piri af te zien van oproep tot wapenboycot Israël

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Eric van der Burg (VVD) en Don Ceder (ChristenUnie) hebben tevergeefs een dringend beroep gedaan op GroenLinks-PvdA om een voorstel voor een volledig wapenembargo tegen Israël niet in stemming te brengen. Zij wezen opnieuw op de ernstige gevolgen voor de veiligheid van de Israëlische bevolking als de door Kamerlid Kati Piri bepleite stop op de export van onderdelen voor het luchtverdedigingssysteem Iron Dome er komt.

8 uur geleden
Keijzer: in augustus kijken naar koopkracht huurders

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) gaat richting Prinsjesdag op zoek naar mogelijkheden om de koopkracht van huurders te verbeteren. Dat zei ze in een debat met de Tweede Kamer. SP'er Sandra Beckerman vindt dat het kabinet huurders dubbel heeft teleurgesteld door de huurbevriezing en de hogere huurtoeslag in te trekken.

9 uur geleden