Politici reageren woedend op hogere gaswinning
DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer zijn woedend dat de Groningse gaskraan in 2022 verder opengaat. Het kabinet krijgt vooral van de linkse oppositie veel kritiek op de aankondiging dat waarschijnlijk bijna twee keer zoveel gas nodig is als eerst geschat.
Het is SP-leider Lilian Marijnissen wel duidelijk waarom veel burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn. "Omdat die overheid en politici niet aan hun kant staan. Omdat die overheid onbetrouwbaar is. Omdat die overheid steeds valse beloftes doet."
"Hoe is dit mogelijk?" vraagt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich af. "De ellende in Groningen is enorm." Hans Vijlbrief, die maandag wordt beëdigd als staatssecretaris van Mijnbouw, heeft volgens Nijboer "heel wat uit te leggen en moet direct in actie komen". De sociaaldemocraat noemt het besluit "onacceptabel".
'Heel pijnlijk'
D66'er Raoul Boucke (partijgenoot van Vijlbrief) vindt het "heel pijnlijk voor de Groningers". "Te vaak zijn beloftes niet nagekomen. Het kabinet moet er alles aan doen om te voorkomen dat meer gaswinning in Groningen nodig is", aldus het Kamerlid. Hij oppert bijvoorbeeld het importeren van stikstof om gas uit het buitenland om te zetten naar gas dat huishoudens kunnen gebruiken. De vertraagde opening van een stikstoffabriek is een van de redenen dat meer gas nodig is in het gasjaar 2022.
"Hoeveel weken oud is 'omzien naar elkaar' ook al weer?" schrijft GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gekscherend, een verwijzing naar de titel van het recent gepresenteerde akkoord van de nieuwe coalitie.
Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het besluit "een nare tegenvaller". Hij merkt op dat de brief van het kabinet "niet eens over gevolgen voor Groningen, schade, etc" gaat.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Media) ziet "aanknopingspunten" in het plan van de VVD om de publieke omroep te hervormen. Dat zei hij tijdens een mediadebat.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De BBB is maandag in aanvaring gekomen met andere partijen, nadat mediawoordvoerder Claudia van Zanten de NOS ervan betichtte onevenwichtig te berichten, en daarmee mogelijk zelfs antisemitisme aan te wakkeren. Zij vindt dat de NOS eenzijdig verslag doet van de oorlog tussen Israël en Hamas, en dat Joodse mensen in Nederland daar last van hebben. Het BBB-Kamerlid vroeg eerder al of minister Eppo Bruins (Media) bereid was onderzoek te laten doen naar de berichtgeving van de NOS, maar Bruins benadrukt de onafhankelijkheid ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC vindt dat media de Code voor de Journalistiek, die in 1995 werd opgesteld door het Genootschap van Hoofdredacteuren, zouden moeten herzien zodat die meer in lijn is met de huidige praktijk. Die oproep doet NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer tijdens een mediadebat. Aanleiding voor hem is de in zijn ogen "disproportionele" aandacht die PowNed heeft voor het Sunneklaasfeest op Ameland. Coalitiepartner VVD begrijpt de zorgen van Soepboer, maar vindt de manier waarop hij zijn zorgen deelt "onverstandig".
8 uur geleden