Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politici in verhit debat over klimaatmaatregelen

Politici in verhit debat over klimaatmaatregelen

AMSTERDAM (ANP) - Politici zijn het maandagavond tijdens een verhit verkiezingsdebat over het klimaat niet eens geraakt over wat er nu moet gebeuren met de fossiele subsidies. In De Balie in Amsterdam probeerden zes politici van PvdD, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, BBB en JA21 het publiek te overtuigen van hun standpunt.

Suzanne Kröger van Groenlinks-PvdA diende eerder deze maand zelf een motie in om te onderzoeken hoe snel overheidssteun aan de fossiele industrie gestopt kan worden. Tijdens het debat betoogde ze dat sommige maatregelen tegen fossiele subsidies nu al genomen kunnen worden. "Zo wordt er deze week nog gestemd over een amendement van een collega." De partij wil onder meer dat vrijstellingen in de energiebelastingen niet meer gelden voor energie-intensieve processen. "Het geld dat overblijft moet naar bijstandsgerechtigden."

Simon Ceulemans van JA21 stelde dat het afschaffen van de fossiele subsidies schulden oplevert en hij wil zijn kinderen "niet laten opgroeien met een schuld waar niemand iets aan heeft". Cor Pierik van de BoerBurgerBeweging benadrukte dat het beleid "pragmatisch en realistisch" moet blijven. Volgens Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren moeten de fossiele subsidies juist snel stoppen.

Tijdens het Klimaatdebat in De Balie hadden de politici het ook over de waterkwaliteit in Nederland, die er slecht aan toe is. Dat komt volgens onderzoekers onder meer door de grote industrie, door meststoffen en bestrijdingsmiddelen afkomstig van de landbouw en door medicijnresten. Harmen Krul van het CDA vond, net als linksere partijen, dat de waterkwaliteit op meerdere punten moet verbeteren. Hij eindigde de ronde over waterkwaliteit met: "we moeten ook letten op al het andere dat in het water belandt. We hebben net een weekend ADE achter de rug. Ik kan je vertellen: wat er dan in het water belandt, is ook niet goed."

Meer uit Politiek

SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

13 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

13 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

14 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

14 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

14 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

14 uur geleden
Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

15 uur geleden