Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Politici in verhit debat over klimaatmaatregelen

Politici in verhit debat over klimaatmaatregelen

AMSTERDAM (ANP) - Politici zijn het maandagavond tijdens een verhit verkiezingsdebat over het klimaat niet eens geraakt over wat er nu moet gebeuren met de fossiele subsidies. In De Balie in Amsterdam probeerden zes politici van PvdD, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, BBB en JA21 het publiek te overtuigen van hun standpunt.

Suzanne Kröger van Groenlinks-PvdA diende eerder deze maand zelf een motie in om te onderzoeken hoe snel overheidssteun aan de fossiele industrie gestopt kan worden. Tijdens het debat betoogde ze dat sommige maatregelen tegen fossiele subsidies nu al genomen kunnen worden. "Zo wordt er deze week nog gestemd over een amendement van een collega." De partij wil onder meer dat vrijstellingen in de energiebelastingen niet meer gelden voor energie-intensieve processen. "Het geld dat overblijft moet naar bijstandsgerechtigden."

Simon Ceulemans van JA21 stelde dat het afschaffen van de fossiele subsidies schulden oplevert en hij wil zijn kinderen "niet laten opgroeien met een schuld waar niemand iets aan heeft". Cor Pierik van de BoerBurgerBeweging benadrukte dat het beleid "pragmatisch en realistisch" moet blijven. Volgens Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren moeten de fossiele subsidies juist snel stoppen.

Tijdens het Klimaatdebat in De Balie hadden de politici het ook over de waterkwaliteit in Nederland, die er slecht aan toe is. Dat komt volgens onderzoekers onder meer door de grote industrie, door meststoffen en bestrijdingsmiddelen afkomstig van de landbouw en door medicijnresten. Harmen Krul van het CDA vond, net als linksere partijen, dat de waterkwaliteit op meerdere punten moet verbeteren. Hij eindigde de ronde over waterkwaliteit met: "we moeten ook letten op al het andere dat in het water belandt. We hebben net een weekend ADE achter de rug. Ik kan je vertellen: wat er dan in het water belandt, is ook niet goed."

Meer uit Politiek

Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

9 uur geleden
PVV stemt voor asielnoodmaatregelenwet met strafbare illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.

9 uur geleden
Meerderheid tekent zich af tegen onderwijsbezuiniging 177 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.

9 uur geleden
Geen nee NSC of geld constitutioneel hof naar cellentekort kan

DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.

11 uur geleden
Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

12 uur geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

13 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

13 uur geleden