Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin wil bondgenoten beschermen tegen 'kleurenrevoluties'

Poetin wil bondgenoten beschermen tegen 'kleurenrevoluties'

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische president Vladimir Poetin wil Rusland en bevriende landen beschermen tegen "zogenoemde kleurenrevoluties". Hij doelde daarmee op massaprotesten die overheden aan het wankelen kunnen brengen en volgens hem vanuit het buitenland worden beïnvloed.

Poetin deed de uitspraak nadat de door Rusland gedomineerde CSTO had ingegrepen in Kazachstan. President Kassym-Jomart Tokajev van die voormalige Sovjetstaat had een beroep gedaan op het militaire bondgenootschap nadat massaprotesten uit de hand waren gelopen. Betogers bestormden overheidsgebouwen en staken voertuigen in brand.

De Russische president voorspelde op een virtuele CSTO-top dat in de toekomst vaker geprobeerd zal worden om "de interne aangelegenheden van onze landen" te beïnvloeden. Hij zei dat sommige betogers in Kazachstan waren getraind in buitenlandse kampen en sprak over het gebruik van "Maidan-technieken".

Sociale media

Poetin verwees met die laatste uitspraak naar de protesten op de Maidan Nezalezhnosti, een groot plein in de hoofdstad van Oekraïne. Daar hadden massale protesten in 2014 geleid tot het vertrek van de toenmalige pro-Russische president. Die zag zich later genoodzaakt naar Rusland te vluchten.

Volgens Poetin worden tegenwoordig internet en sociale media gebruikt om burgers zover te krijgen de straat op te gaan. Hij riep de CSTO op met voorstellen te komen om dergelijke "pogingen tot destructieve interventies van buitenaf" in de regio tegen te gaan.

Grote protestbewegingen worden vaak vernoemd naar een bepaalde kleur. Zo was er in Iran een "groene beweging" van demonstranten en in Oekraïne vond in 2004 een zogenoemde Oranjerevolutie plaats. De president van Kazachstan heeft de escalatie van de protesten in zijn land omschreven als een poging tot een staatsgreep.

Meer uit Buitenland

Zelensky: honderdduizenden zonder drinkwater door damdoorbraak

KYIV (ANP) - Honderdduizenden mensen in Oekraïne hebben volgens president Volodymyr Zelensky geen normale toegang tot drinkwater. Door de vernieling van de dam in de Dnipro-rivier is ook een van de grootste waterreservoirs verwoest. Zelensky zegt dat de autoriteiten er alles aan doen om mensen te helpen, maar dat ze alleen hulp kunnen bieden in de gebieden die onder controle staan van Kyiv.

59 minuten geleden
Europeanen willen afzijdig blijven bij oorlog China-VS

BRUSSEL (ANP) - Als de Verenigde Staten slaags raken met China over Taiwan moeten de VS dat zelf opknappen, vinden de meeste EU-burgers volgens opiniepeilers. Het vertrouwen in de VS is de laatste jaren wat hersteld, maar driekwart zou toch graag zien dat de EU ook militair op eigen benen kan staan, concludeert de Europese denktank ECFR.

1 uur geleden
Paus Franciscus naar ziekenhuis voor buikoperatie

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is overgebracht naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn buikwand. Die vindt woensdagmiddag plaats in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. De paus moet daar naar verwachting een aantal dagen blijven. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.

1 uur geleden
Russische burgemeester: zeker zeven vermisten na verwoesting dam

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - Na de verwoesting van de dam in de Oekraïense Dnipro-rivier zijn ten minste zeven mensen vermist geraakt. Dat zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester van Nova Kachovka, de plaats bij de stuwdam. Een groot deel van die stad kwam dinsdag onder water te staan door de damdoorbraak.

3 uur geleden
Evacuaties gaan verder na verwoesting stuwdam Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - In Oekraïne gaat woensdagochtend de evacuatie door van mensen uit de gebieden die overstroomd zijn na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam een dag eerder. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden bijna tachtig nederzettingen door het water bedreigd.

4 uur geleden
Doden en gewonden door schoten op universiteitscampus VS

RICHMOND (ANP/RTR) - Twee mensen zijn omgekomen en vijf gewond geraakt toen een man het vuur opende op een universiteitscampus in de Amerikaanse stad Richmond, in de staat Virginia. Ook liepen meerdere mensen verwondingen op door de paniek die uitbrak. Een 9-jarig meisje werd door een auto aangereden. De politie heeft de schutter aangehouden.

5 uur geleden
Republikein Chris Christie kandidaat presidentsverkiezingen VS

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Republikeinse oud-gouverneur van de staat New Jersey Chris Christie heeft zich gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De 60-jarige Christie nam het in 2016 al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump.

6 uur geleden