Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin op verrassingsbezoek bij Assad in Syrië

Poetin op verrassingsbezoek bij Assad in Syrië

DAMASCUS (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een verrassingsbezoek gebracht aan Syrië. In Damascus voerde hij gesprekken met zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad, meldden Syrische staatsmedia en het Russische persbureau Interfax.

Het is de eerste reis van Poetin naar Syrië sinds hij in 2017 de Russische luchtmachtbasis Hmeymim in de provincie Latakia bezocht. Rusland zet vanaf 2015 zijn luchtmacht in Syrië in om Assad te helpen in de burgeroorlog tegen de rebellen. Die vochten jarenlang in een vergeefse poging het Assad-regime omver te werpen.

Volgens Poetin is er enorme vooruitgang geboekt in Syrië. "In zijn gesprek met Assad merkte Poetin op dat we nu met vertrouwen kunnen zeggen dat er een enorm pad is afgelegd om de Syrische staat en de territoriale integriteit van het land te herstellen," citeerden de agentschappen Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Tekenen van vrede

"Poetin merkte ook op dat in de straten van Damascus de tekenen van hoe de vrede is hersteld, met het blote oog is te zien", aldus Peskov. "De Syrische president heeft waardering uitgesproken voor de hulp van Rusland en het Russische leger in de strijd tegen het terrorisme en het herstel van het vreedzame leven in Syrië," zei hij.

Poetin zou nog meer plaatsen bezoeken, zei Peskov, zonder verdere details te verstrekken. De Russische leider zou woensdag in Turkije een gaspijpleiding inhuldigen met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Meer uit Buitenland

Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

1 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

2 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

5 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

5 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

7 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

8 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

8 uur geleden