Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Poetin benoemt nieuwe gouverneur opstandige regio

Poetin benoemt nieuwe gouverneur opstandige regio

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een nieuwe waarnemend gouverneur benoemd tot het hoofd van de Russische oostelijke regio Chabarovsk. De vorige gouverneur, Sergej Foergal, werd anderhalve week geleden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij meerdere moorden. Zijn arrestatie leidde tot een golf van protesten,

Zaterdag gingen in de 600.000 inwoners tellende stad Chabarovsk nog tienduizenden mensen de straat op. De 50-jarige Foergal ontkent dat hij iets te maken heeft met de moorden op zakenlieden vijftien jaar geleden. Zijn rechtse Liberaal-Democratische Partij (LDPR) noemt de zaak politiek gemotiveerd. Foergal won in 2018 de verkiezingen nadat hij een rivaal van de regerende pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland had verslagen.

Poetin haalde maandag Foergal formeel uit zijn functie en benoemde Michail Degtjarjov, ook een LDPR-lid, als waarnemend hoofd van de regio. Dat staat in een decreet dat op de website van het Kremlin is gepubliceerd.

Protesten

De protesten tegen de arrestatie van Foergal duren nu al meer dan een week. De omvang ervan is ongewoon voor regio's in Rusland, evenals het feit dat de autoriteiten nog niet hebben opgetreden tegen de actievoerders.

In september volgend jaar zijn er regionale verkiezingen. Dan kunnen de inwoners weer een nieuwe gouverneur kiezen, aldus de Russische verkiezingscommissie.

Meer uit Buitenland

Dodental loopt op na recordhoeveelheid regen in Zuid-Korea

SEOUL (ANP/RTR) - De recordhoeveelheid regen in Seoul en omgeving heeft zeker negen mensen het leven gekost, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het noodweer gaat gepaard met overstromingen, aardverschuivingen en stroomstoringen.

24 minuten geleden
Turkije gaat voor kust weer naar olie en gas boren

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije stuurt een nieuw onderzoeksschip bij Antalya de zee op om 55 kilometer voor de kust proefboringen naar olie en gas te doen. President Erdogan stelt dat zijn land voor boringen van niemand toestemming nodig heeft. Volgens algemene internationale regels heeft een land vanaf de kust een eigen kuststrook van maximaal 22,2 kilometer. Dit is de territoriale zone. De zee en de bodem behoren tot de kuststaat.

41 minuten geleden
Keulse Dom komt in het donker te staan om energie te sparen

KEULEN (ANP/DPA) - De beroemde kathedraal van Keulen, de Dom, komt 's nachts voortaan in het donker te staan om elektriciteit te besparen. Het stadsbestuur heeft besloten de schijnwerpers uit te zetten omdat Duitsland minder Russisch gas krijgt sinds de Russische invasie in Oekraïne.

1 uur geleden
Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

3 uur geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

3 uur geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

4 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.

6 uur geleden