Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PO-Raad: overheid brengt scholen met weinig reserves in problemen

PO-Raad: overheid brengt scholen met weinig reserves in problemen

DEN HAAG (ANP) - Basisscholen die weinig reserves hebben, dreigen volgens de PO-Raad in financiële problemen te komen doordat de overheid overstapt op een ander financieringssysteem. Vanaf begin 2023 wordt de bekostiging van de scholen door het ministerie van Onderwijs per kalenderjaar vastgesteld, in plaats van per schooljaar.

NU.nl signaleerde dinsdag als eerste dat dit tot problemen kan leiden. De nieuwssite becijferde dat de scholen in de eerste zeven maanden van 2023, als het nieuwe systeem is ingegaan, opgeteld 58 procent van hun jaarlijkse gelden krijgen. In het oude systeem zouden ze in die maanden 65 procent krijgen.

De overstap zou neerkomen op een eenmalige bezuiniging van 500 miljoen euro. Het ministerie noemt die conclusie echter "onzin" en stelt dat de scholen "onderaan de streep gewoon 100 procent van het geld krijgen". Het bedrag dat scholen in de eerste maanden van 2023 krijgen is inderdaad lager, "maar in de latere maanden van het jaar is het bedrag dat ze ontvangen juist weer hoger dan het jaar ervoor", zo luidt de uitleg.

Boekhoudkundig verhaal

"Op dit moment rekenen scholen zich in de laatste 5 maanden van het kalenderjaar meer inkomsten toe dan ze feitelijk ontvangen. Dit telt op tot 500 miljoen euro", aldus het ministerie.

De PO-Raad wil ook niet spreken van een bezuiniging, maar dat wil volgens de woordvoerder van de organisatie niet zeggen dat er niks aan de hand is. "Als je het vanuit het ministerie bekijkt is het inderdaad een boekhoudkundig verhaal, maar voor een deel van de scholen is het wel echt een probleem", zegt een woordvoerder van de PO-Raad. "Voor scholen die een spaarpotje hebben is dit goed op te vangen, maar er zijn ook scholen die dat niet hebben." Op die scholen kan de aanpassing volgens hem leiden tot lagere investeringen in de onderwijskwaliteit, of bijvoorbeeld in betere ventilatiesystemen om coronabesmettingen te voorkomen.

Leerachterstanden

Het onderwijs krijgt dit schooljaar overigens ook extra miljarden vanuit het Nationaal Programma Onderwijs om leerachterstanden die voortkomen uit de coronapandemie weg te werken. Dat geld mag niet worden gebruikt om de reserves aan te vullen, zegt de woordvoerder van de PO-Raad.

De raad zegt al langer te pleiten voor een goede overgangsregeling. "We zijn daar al een paar jaar mee bezig, maar het ministerie heeft daar weinig op bewogen", zegt de woordvoerder. Hij vindt dat het ministerie de problemen voor scholen "bagatelliseert".

Meer uit Binnenland

Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

23 minuten geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

2 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

2 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

2 uur geleden
Maastunnel in januari paar weken dicht in zuidelijke richting

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers kunnen in de eerste weken van januari niet van noord naar zuid door de Rotterdamse Maastunnel rijden. De weg gaat dicht voor regulier onderhoud en vervanging van de vluchtdeuren in de tunnel.

3 uur geleden
Zeer zware spits verwacht op dinsdag door zware regenbuien

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat voorspelt een zeer zware spits op dinsdagavond. In de namiddag en de avond trekken zware regenbuien vanuit het zuidwesten over het land. Daarnaast is het na 16.30 uur al donker en is de dinsdagavondspits altijd relatief zwaar. Volgens Rijkswaterstaat kan er tot 600 kilometer file ontstaan op de rijkswegen.

3 uur geleden
IUCN: ruim 44.000 dieren en planten met uitsterven bedreigd

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 44.000 soorten dieren en planten op de hele wereld worden met uitsterven bedreigd. Dat is meer dan een kwart van alle soorten op aarde, blijkt uit de Rode Lijst die de internationale unie voor natuurbescherming IUCN maandag op de klimaatconferentie in Dubai heeft gepresenteerd. Een belangrijke oorzaak is klimaatverandering, aldus de IUCN.

3 uur geleden