
PO-Raad: overheid brengt scholen met weinig reserves in problemen
DEN HAAG (ANP) - Basisscholen die weinig reserves hebben, dreigen volgens de PO-Raad in financiële problemen te komen doordat de overheid overstapt op een ander financieringssysteem. Vanaf begin 2023 wordt de bekostiging van de scholen door het ministerie van Onderwijs per kalenderjaar vastgesteld, in plaats van per schooljaar.
NU.nl signaleerde dinsdag als eerste dat dit tot problemen kan leiden. De nieuwssite becijferde dat de scholen in de eerste zeven maanden van 2023, als het nieuwe systeem is ingegaan, opgeteld 58 procent van hun jaarlijkse gelden krijgen. In het oude systeem zouden ze in die maanden 65 procent krijgen.
De overstap zou neerkomen op een eenmalige bezuiniging van 500 miljoen euro. Het ministerie noemt die conclusie echter "onzin" en stelt dat de scholen "onderaan de streep gewoon 100 procent van het geld krijgen". Het bedrag dat scholen in de eerste maanden van 2023 krijgen is inderdaad lager, "maar in de latere maanden van het jaar is het bedrag dat ze ontvangen juist weer hoger dan het jaar ervoor", zo luidt de uitleg.
Boekhoudkundig verhaal
"Op dit moment rekenen scholen zich in de laatste 5 maanden van het kalenderjaar meer inkomsten toe dan ze feitelijk ontvangen. Dit telt op tot 500 miljoen euro", aldus het ministerie.
De PO-Raad wil ook niet spreken van een bezuiniging, maar dat wil volgens de woordvoerder van de organisatie niet zeggen dat er niks aan de hand is. "Als je het vanuit het ministerie bekijkt is het inderdaad een boekhoudkundig verhaal, maar voor een deel van de scholen is het wel echt een probleem", zegt een woordvoerder van de PO-Raad. "Voor scholen die een spaarpotje hebben is dit goed op te vangen, maar er zijn ook scholen die dat niet hebben." Op die scholen kan de aanpassing volgens hem leiden tot lagere investeringen in de onderwijskwaliteit, of bijvoorbeeld in betere ventilatiesystemen om coronabesmettingen te voorkomen.
Leerachterstanden
Het onderwijs krijgt dit schooljaar overigens ook extra miljarden vanuit het Nationaal Programma Onderwijs om leerachterstanden die voortkomen uit de coronapandemie weg te werken. Dat geld mag niet worden gebruikt om de reserves aan te vullen, zegt de woordvoerder van de PO-Raad.
De raad zegt al langer te pleiten voor een goede overgangsregeling. "We zijn daar al een paar jaar mee bezig, maar het ministerie heeft daar weinig op bewogen", zegt de woordvoerder. Hij vindt dat het ministerie de problemen voor scholen "bagatelliseert".
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
10 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
17 uur geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
21 uur geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.
1 dag geleden