
PO-Raad: geef scholen begeleiding na coronabesmetting in de klas
UTRECHT (ANP) - De PO-Raad stelt dat basisscholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD in het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een coronabesmetting in de klas. Dinsdag, in aanloop naar de persconferentie over de coronamaatregelen, lekte uit dat het kabinet na advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft besloten dat binnenkort niet meer een hele klas naar huis hoeft na besmetting van een kind.
Afgelopen weken zijn verspreid over het land tientallen basisschoolklassen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen. De PO-Raad, die basisscholen in Nederland vertegenwoordigt, is dan ook blij met de plannen van het kabinet. "Zoals het was, was het niet logisch", aldus een woordvoerder. "Het is voor ouders raar en lastig als hun kind weer naar huis moet en ook voor de kinderen zelf is het niet fijn: fysiek onderwijs is het beste voor ze." De raad zag al een soort "doemscenario" ontstaan, waarin het grootste deel van de kinderen komende tijd weer thuis komt te zitten. "Terwijl er in een klas heel veel kinderen zitten die helemaal geen contact hebben gehad met degene die besmet is."
Het OMT adviseerde eerder dat kinderen die nauw contact hadden met een besmette klasgenoot, wel thuis moeten blijven. Of het kabinet dit deel van het advies opvolgt, en wat 'nauw contact' dan precies betekent, is nog onduidelijk. Volgens de PO-Raad is het in ieder geval belangrijk dat deskundigen meekijken met scholen om te bepalen wie er naar huis moeten, "want als leraar kun je moeilijk bepalen wat nu precies te veel contact is."
Ook moet oog worden gehouden voor leraren zelf, stelt de raad. "Zij moeten zich ook veilig blijven voelen. Dat zal per persoon en situatie sterk verschillen. De ene leraar denkt 'ik ben gevaccineerd, het zal wel loslopen', de ander heeft misschien een kwetsbare huisgenoot. Door open te praten moeten teams kijken wat er nodig is om iedereen zich veilig te laten voelen."
Meer uit Binnenland
HELMOND (ANP) - In Helmond wordt in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hebben zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
1 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiƫntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Een 53-jarige man uit Zwolle is dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het jarenlang misbruiken van zijn zoon. Het misbruik vond volgens het slachtoffer tussen de vierhonderd en vijfhonderd keer plaats. De 52-jarige moeder van de jongen kreeg drie jaar.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het burgerinitiatief Amsterdam heeft een Keuze spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam omdat de stad volgens het initiatief de groei van het massatoerisme onvoldoende aanpakt. Amsterdam had van de groep tot dinsdag de tijd gekregen om zich te houden aan de eigen verordening uit 2021.
2 uur geledenREUSEL (ANP) - Op meerdere locaties waren dinsdagmiddag natuurbranden. Het ging onder meer om Oss in Brabant en Heerde op de Veluwe. De brandweer heeft ze geblust.
2 uur geleden