Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ploumen: doorgaan met oude coalitie blamage van jewelste

Ploumen: doorgaan met oude coalitie blamage van jewelste

DEN HAAG (ANP) - "Een blamage". Dat vindt PvdA-leider Lilianne Ploumen van het voornemen van de oude coalitiepartijen om ruim zes maanden na de verkiezingen te gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. Volgens Ploumen is voortzetting van de oude coalitie slecht nieuws voor onder anderen de slachtoffers van de Toeslagenaffaire, Groningers met aardbevingsschade en "de tolken die zijn achtergelaten in Afghanistan".

"Het is een blamage van jewelste dat het kabinet dat hiervoor verantwoordelijk is, straks gewoon doorgaat. En de resultaten uit het verleden bieden weinig goede hoop voor de toekomst."

Ploumen sprak zaterdag in Eindhoven op een congres van haar partij. Ze wil de komende tijd niet alleen met partijen, maar ook met maatschappelijke progressieve organisaties de handen ineenslaan, zoals de klimaatbeweging, de vakbonden en Black Lives Matter. "Samen kunnen we verandering afdwingen." Dat wil ze de komende tijd bereiken bij de begrotingsbehandelingen, waar het demissionaire kabinet op zoek zal zijn naar bredere steun dan alleen van de oude coalitie. Die heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid.

Samenwerking GroenLinks

Op de ledenraad werd ook de nieuw gekozen voorzitter, Esther-Mirjam Sent, officieel op het schild gehesen. Vrijdag bleek dat zij ruim 52 procent van de stemmen had gekregen in een interne verkiezing, waarin zij zeven tegenstanders had.

Sent prees het feit dat de PvdA en GroenLinks in de formatie samen optrokken en alleen samen wilden aanschuiven. VVD en CDA wilden wel één linkse partij erbij, maar niet allebei. Sent zei blij te zijn dat Ploumen zich "niet een kabinet in liet rommelen zonder GroenLinks".

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

3 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

4 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

5 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

6 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

7 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

7 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

8 uur geleden