
Plasticproductie minder door hoge olieprijs
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De productie van plastic wordt geraakt door de oplopende olieprijzen. Zo heeft in Azië een groot aantal petrochemische producenten, die grondstoffen maken voor kunststoffen, de productie verlaagd. Volgens handelaren in de regio gaat het in sommige gevallen om een beperking van de productie tot 80 procent van grondstoffen die gebruikt worden in allerlei zaken zoals speelgoed en auto-interieurs.
De plasticindustrie heeft last van een aantal factoren die de productie in de weg zitten. Zo stijgen de prijzen van ruwe olie. Daarnaast is er onzekerheid van de leveringen van nafta, een belangrijke grondstof voor kunststoffen, uit Rusland. Door de problemen is de productie van grondstoffen voor plastics in zogeheten kraakinstallaties in Zuid-Korea, Taiwan en Maleisië al veel minder.
Veel petrochemische fabrieken schorten ook hun aankopen van grondstoffen uit Rusland op. Ze aarzelen ook om ruwe olie in te slaan tegen de huidige hoge prijzen. Ook omdat hun eindproducten pas over een week of zes klaar zullen zijn en er in de tussentijd nog een hoop kan veranderen.
Vrachttarieven
De huidige hoge vrachttarieven maken de problemen nog groter. Die zorgen er ook voor dat bedrijven hun activiteiten nu stopzetten omdat ze geen grote verliezen willen riskeren. De winstmarges op producten als ethyleen en propyleen, die worden gebruikt om kunststoffen te maken, waren al laag en zijn verder gekrompen sinds de Russische invasie in Oekraïne.
Ook in Nederland staan een aantal naftakrakers zoals bij Shell in Moerdijk en Sabic in Geleen. Een woordvoerster van Sabic zegt in een reactie dat de installaties in Nederland nog volgens de normale planning draaien. Wel merkt het bedrijf dat de markten volop in beweging zijn en dat het bedrijf de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Daarover is ook contact met klanten en andere partijen.
De kraakinstallatie van Shell is momenteel in onderhoud, maar draait ondertussen nog wel. Shell wil niet ingaan op vragen over de capaciteit omdat dit concurrentiegevoelige informatie is.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.
2 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.
17 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.
20 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.
54 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.
2 uur geleden