Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plastic jutten aan zee

Plastic jutten aan zee

WALCHEREN - Afgelopen zaterdag werd er gejut langs de Walcherse kust. Niet omdat er waardevolle schatten zouden zijn aangespoeld, maar vanwege het plastic en ander afval dat er helaas altijd te vinden is. Dat is de reden achter de Plastic Jutten Tour. Elke zaterdag in november met vrijwilligers een etappe langs de Walcherse kust lopen om zo veel mogelijk plastic en andere troep op te ruimen.

De tour is een initiatief van Stichting Doe Mee, Verlos de Zee! Dit is een landelijk initiatief dat mensen wil inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken. De stichting is in 2010 ontstaan op de stranden van Goeree Overflakkee. De stichting werkt samen met gemeenten om zogenaamde jutbakken te plaatsen. Dit zijn bakken die het doel hebben mensen uit te nodigen afval op de stranden te jutten en op te ruimen. Inmiddels zijn er meer dan 160 jutbakken langs de Nederlandse en Belgische kustlijn te vinden. 

De voorzitter van de Stichting, Monique Jankowski, is vanaf het begin betrokken bij Doe Mee, Verlos de Zee! Monique: "Ik liep vaker op het strand op te ruimen. Sommige mensen dachten zelfs dat ik een taakstraf had. Gelukkig durfde iemand me toch aan te spreken. Steeds meer mensen gingen mee helpen opruimen. Toen ik in het magazine van Natuurmonumenten las over het Doe Mee, Verlos de Zee initiatief besloot ik de jutbakken naar Zeeland te halen."

Litterati
Door de Plastic Jutten Tour wordt het belang van de jutbakken extra onder de aandacht gebracht. Tijdens een vergadering van de stichting opperden vrijwilligers Fleur Hoondert en Mario Montenegro het idee voor de opruimtour langs de Walcherse kust. Fleur: "Het is handig om met meerdere mensen te lopen. En gezellig, als afsluiting drinken we samen nog even wat." Hoe meer deelnemers, hoe meer plastic er wordt opgeruimd en hoe meer bekendheid de stichting krijgt. Fleur: "Vrijwilligers vertellen het door aan vrienden, familie en bekenden. Dat zorgt voor een grotere opbrengst en meer bekendheid van Doe Mee, Verlos de Zee." Het verzamelde afval wordt geregistreerd in de app Litterati. Op deze manier wordt een database aangelegd. Fleur: "Dat kan bijvoorbeeld waardevol zijn voor studenten die een scriptie schrijven. Aan de hand van de cijfers in de app kunnen zij een onderzoek starten. Wanneer er bijvoorbeeld veel meer plastic aan de Walcherse kust zou aanspoelen; hoe komt dat? Welke conclusies kun je dan trekken?"

Meedoen
De Plastic Jutten Tour vindt elke zaterdag in november plaats. Op 12 november de etappe Vlissingen-Zoutelande, 19 november Zoutelande- Oostkapelle en 26 november Oostkapelle-de Banjaard. De startcoördinaten zijn te vinden op www.verlosdezee.nl. Aanmelden via [email protected] is fijn, maar hoeft niet. Iedereen is welkom en later aanhaken mag ook. Natuurlijk kan er op andere dagen alleen of in groepsverband ook plastic en ander afval worden gejut. Monique: "Graag zelfs. Als het maar in de bak belandt!"

Meer uit Middelburg

Vrouw onder invloed belandt met auto in sloot op de Oude Vlissingseweg [UPDATE]

MIDDELBURG- Op de Oude Vlissingseweg, ter hoogte van het tankstation, is zaterdagavond een vrouw met haar auto de sloot in gereden. De ter plaatse gekomen politie nam een alcoholtest af bij de vrouw. Omdat de test positief was werd de vrouw aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. 

1 uur geleden
Twee scooters komen met elkaar in botsing op de Pottenmarkt

MIDDELBURG- Op de Pottenmarkt zijn zaterdagmiddag twee scooters met elkaar in botsing gekomen. Beide bestuurders werden ter plekke medisch onderzocht door het ter plaatse gekomen ambulancepersoneel. Niemand hoefde overgebracht te worden naar het ziekenhuis. Beide scooters liepen schade op door het ongeval.

2 uur geleden
Stuur jouw Walcherse foto naar De Bode

MIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Adrie Gideonse die gepubliceerd werd. 

19 uur geleden
Zaterdag 25 mei de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars

MIDDELBURG - Aanstaande zaterdag, 25 mei om 14.00 uur is het zover! Dan stroomt het Abdijplein in Middelburg vol voor de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars. Loop ook mee voor de Zeeuwse natuur en tegen de wereldwijde klimaatverandering.  Aansluitend op de mars kun je in de Klimaatcafé Special van ZB en ZMf duiken. Centrale vraag daarin is: 'wat doet het klimaat met jou?'

1 dag geleden
Minder afval in de afvalbak tijdens de Week zonder Afval

REDACTIE - In de Week Zonder Afval van 25 t/m 31 mei staat afvalpreventie centraal. Hoe kunnen consumenten ervoor zorgen dat ze minder afval produceren? Een week lang organiseert Zero Waste Nederland in samenwerking met tientallen partners, workshops, lezingen, evenementen en acties om de consument te helpen bewuster boodschappen te doen, zuiniger met spullen om te gaan, te delen, ruilen of lenen en minder snel weg te gooien. Consumenten kunnen zo op allerlei manieren ontdekken wat ze zelf kunnen doen.

1 dag geleden
Auto belandt op akker bij Arnemuiden

ARNEMUIDEN - De bestuurder van een personenauto is vrijdagmorgen met de schrik vrijgekomen bij een eenzijdig ongeval op de Van Cittersweg bij Arnemuiden. Zijn auto kwam op een akker tot stilstand.

1 dag geleden
Boekpresentatie 'Middelburg, van laag tot hoog' vanmiddag in De Drvkkery Middelburg

MIDDELBURG -  Voor een stad in laag-Nederland vertoont Middelburg opmerkelijk veel hoogteverschillen -misschien niet spectaculair, maar wel heel kenmerkend. Wie bijvoorbeeld fietsend of lopend de 'klim' maakt van de Balans naar de Groenmarkt, ervaart het hoogteverschil van om en nabij vijfmeter (!) aan den lijve. En zo kent de binnenstad heel veel meer saillante hoogteverschillen. 

2 dagen geleden