Plasma lijkt herstel opgenomen coronapatiënt niet te versnellen
ROTTERDAM (ANP) - Het toedienen van bloedplasma met antistoffen leidt in veel gevallen waarschijnlijk niet tot sneller herstel van coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin in een tussentijdse evaluatie van hun onderzoek naar het gebruik van plasma. Ze hebben de studie tijdelijk stilgelegd, ook omdat momenteel maar weinig nieuwe patiënten in ziekenhuizen worden opgenomen. Het onderzoek gaat wel door, maar met een andere insteek.
Hoofdvraag van het onderzoek is of coronapatiënten baat hebben bij bloedplasma van mensen die zijn hersteld van een infectie met het virus. De gedachte erachter is dat de antistoffen die genezen patiënten in hun bloed hebben wellicht het herstel kunnen bevorderen. Nadat 86 patiënten op deze manier waren behandeld, hebben de onderzoekers hun resultaten tegen het licht gehouden. Ze constateren dat driekwart van de patiënten op de dag van opname zelf al antistoffen aanmaakte. Gemiddeld waren ze al tien dagen ziek toen ze plasma van anderen ontvingen.
Het gebruik van plasma gaat hiermee niet overboord. De onderzoekers willen nu hun opzet veranderen en zich specifiek gaan richten op patiënten die nog geen antistoffen hebben aangemaakt.
"We denken daarbij aan patiënten die na een aantal dagen ziekte niet vanzelf lijken te genezen, maar nog niet zijn opgenomen in een ziekenhuis", zegt hoofdonderzoeker Bart Rijnders. "Ook mensen die al kwetsbaarder zijn en dus een grotere kans hebben om alsnog opgenomen te worden, zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen."
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdam UMC is naar de rechter gestapt in de kwestie over patenten en patentaanvragen voor kankertherapieën van Ronald Plasterk. Het academische ziekenhuis heeft bij de rechtbank in Den Haag een bodemprocedure aangespannen tegen Plasterk en CureVac Netherlands, bevestigt een woordvoerder berichtgeving van NRC.
3 uur geledenDEN DOLDER (ANP) - Een 44-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden in Den Dolder, nadat hij was ontsnapt bij de psychiatrische instelling van Fivoor. De politie had een grote zoekactie opgezet, toen bleek dat de man er rond middernacht op de terugweg van begeleid verlof vandoor was gegaan. Omdat hij zich verzette bij zijn aanhouding, werd een politiehond ingezet.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door leveringsproblemen van bepaalde medicijnen ontstaan soms ernstige incidenten, staat in het Pharmaceutisch Weekblad. Het blad publiceerde de bevindingen van een klein verkennend onderzoek van onder meer het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en een masterstudent aan de Universiteit Groningen. De uitkomsten zijn niet representatief, maar er kwamen enkele ernstige incidenten uit naar voren. Iemand liep bijvoorbeeld een onomkeerbare vermindering van de nierfunctie op van 40 procent.
2 dagen geledenEINDHOVEN (ANP) - Twee sterfgevallen in de Verenigde Staten worden in verband gebracht met een niet goed functionerend medisch hartkastje van Philips. Een woordvoerder van het zorgtechnologieconcern bevestigt na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad dat de overlijdens "mogelijk een link hebben" met het apparaat.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Dat mensen soms wat langer moeten wachten op een afspraak bij de huisarts, komt onder meer door een tekort aan huisartsen in Nederland. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die zorg nodig hebben, en die patiënten hebben ook steeds meer zorg nodig. Dat zeggen de twee beroepsorganisaties, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Niet alle Nederlanders kunnen binnen drie werkdagen bij hun huisarts terecht voor een afspraak die geen spoed heeft. Dat terwijl die drie dagen wel de tijd is waar dokters naar streven. Zo'n 20 procent van de Nederlanders wacht vaak drie tot vijf dagen, 8,5 procent zegt tot wel twee weken te moeten wachten op een afspraak. Ook verschilt de wachttijd per provincie, blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door ruim 8000 Nederlanders.
2 dagen geledenNEW YORK (ANP) - De failliete farmaceut Purdue Pharma en de miljardairsfamilie Sackler moeten 7,4 miljard dollar (7,1 miljard euro) betalen om hun rol in de drugsverslavingsepidemie in de Verenigde Staten. De Sacklers worden ervan beschuldigd die opiatencrisis te hebben aangejaagd doordat hun bedrijf Purdue op grote schaal krachtige pijnstillers aanprees en verkocht. Nu treffen ze een schikking met openbaar aanklagers uit vijftien Amerikaanse staten.
2 dagen geleden