Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plaquette picknicktafel Bath feestelijk onthuld

Plaquette picknicktafel Bath feestelijk onthuld

BATH – Wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal heeft woensdag samen met Maarten Haentjens Dekker in Bath een plaquette onthuld over de historie van de omgeving.

De plaat, die gemonteerd is op een picknicktafel in het grasveld aan de entree van Bath, is gemaakt om Bath als historisch fort en fietsknooppunt meer aandacht te geven. Het idee hiervoor kwam vanuit de dorpsbewoners. Zij namen ook een groot deel van de realisatie voor hun rekening. 

Energie

Wethouder Sinke zei bij de onthulling trots te zijn op Bath. “Het wordt door de gemeente buitengewoon gewaardeerd dat de inwoners zelf aan de slag gegaan zijn. Er is veel energie uit het dorp gekomen. Het was een mooie samenwerking met een ontzettend mooi resultaat.”  Op de plaquette is een historische kaart van 1863 van de omliggende gemeenten, de Ooster- en Westerschelde en slikken en schorren te zien. Gravures, foto’s en teksten vertellen de bijzondere historische en recentere gebeurtenissen en verhalen van Bath.

Teksten

De teksten, die ook vertaald zijn in het Engels, zijn geschreven door Maarten Haentjens Dekker. Hij heeft de afgelopen twee jaar met veel plezier aan het project gewerkt. “Het idee ontstond eigenlijk toen hier de oude populieren gerooid moesten worden”, vertelt Haentjens Dekker. “Veel inwoners wilden graag dat er wat meer duurzame bomen, zoals notenbomen werden teruggeplant. Omdat toeristen en dagjesmensen nergens informatie konden vinden over de geschiedenis van Bath kwam bovendien het idee een plaquette te monteren op de picknicktafel zodat zij hierover, tijdens het eten van een boterhammetje, kunnen lezen.” 

QR-code

Zeeuwse Ankers, het platform van onder meer de provincie Zeeland, Erfgoed Zeeland, stichting Het Zeeuwse Landschap en stichting Landschapsbeheer Zeeland, verleende medewerking door een QR-code te maken, zodat bezoekers via de smartphone extra informatie over het fort kunnen lezen. Julia Borghouts nam hiervoor het grafisch ontwerp op zich.

Napoleon

Volgens de wethouder kenmerkt Bath zich door een roemruchte geschiedenis. “Napoleon is hier geweest. Bath had een strategische ligging ten opzichte van Brabant en lag langs een belangrijke vaarroute naar Antwerpen.” Maarten Haentjens Dekker vult aan: “De scheepsvaart maakte hier een draai en er hebben dan ook veel kanonnen op de wal gestaan. Het fort werd in 1787 gebouwd en heeft honderd jaar dienst gedaan als vestingwerk. Toen Napoleon een grote vloot wilde maken om Engeland aan te vallen zijn de kanonnen hier zo hard afgegaan ‘dat ze het in Leuven konden horen'.” 

Baden

Deze en nog meer informatie en bouwtekeningen van fort Bath heeft Haentjens Dekker de afgelopen jaren verzameld. “Vroeger stonden hier grote gebouwen met leistenen daken, maar daarvan is niets meer over. Het oude Bath ligt verdronken. Het had een grote kerk met twee torens. De naam 'Bath' verwijst naar 'baden', een kreek die het eilandje van Beveland scheidde. Hiernaar is het huidige Bath vernoemd.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

30 Jarig jubileum Dijkrock Rilland

RILLAND - Dijkrock Rilland wordt dit jaar (eindelijk) voor de 30ste keer georganiseerd en wel op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april.

1 dag geleden
Seizoen Oosterscheldekreeft geopend, veilig levert KNRM 32.000 euro op

KORTGENE/YERSEKE - Het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen is donderdag van start gegaan. Traditiegetrouw is daarbij de eerste kreeft geveild voor het goede doel. Dat levert de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 32.000 euro op.

2 dagen geleden
De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

2 dagen geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

4 dagen geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

5 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

5 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

6 dagen geleden