Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plantalia biedt zwarte tomaten, Syberische kool en meer

Plantalia biedt zwarte tomaten, Syberische kool en meer

RITTHEM – De open dag bij zelfoogst- en pluktuin Plantalia in Ritthem is goed bezocht. Belangstellenden kwamen kijken naar de tuinderij die in juni startte, onder leiding van Karin Körver.

Bij zelfoogst- en pluktuin Plantalia groeien groentes op het land die in de supermarkt niet te koop zijn, zoals palmkool, zwarte tomaten, Syberische kool en zomerpostelein. Daarnaast groeien er tientallen bekende groenten en zelfs galiameloenen op de tuinderij. Iedere week mogen de aandeelhouders hun portie zelf oogsten. Er is ruime keuze uit verschillende soorten knollen, blad-/stengelgewassen en vruchtgewassen, zoals tomaten, courgettes en bonen. Tussen de heuvelbedden met kruiden geurt het naar tijm en basilicum en insecten vliegen af en aan naar de bloemen.

Onhaalbaar

Bezoekers zijn er ook volop tijdens de open dag van de tuinderij. “Het is leuk om zoveel mensen te ontvangen en te mogen vertellen wat we hier doen,” zegt Karin Körver, de initiatiefneemster van Plantalia. “We hebben lang gezocht naar een geschikte plek om een voedselbos te starten, maar dat bleek onhaalbaar in Zeeland. De grond is duur en het vraagt veel jaren voordat een voedselbos ver genoeg ontwikkeld is om ervan te kunnen oogsten. Een gemeenschapstuin geeft in korte tijd al veel resultaat.” De heuvelbedden zijn afgelopen voorjaar aangelegd met compost en biologische moestuinaarde. Binnen een enkel seizoen groeien er tientallen gewassen. “We gaan nog fruitbomen en fruitstruiken aanplanten,” vertelt Petra de Ruiter. “Ook komt er een manier om regenwater op te vangen, zodat we kunnen besparen op leidingwater.”

Betrokkenheid

De bezoekers zijn geïnteresseerd in het biologische concept. Lokaal verbouwd en zelf geoogst maakt dat je meer verbinding hebt met je eten dan wanneer je een klant-en-klaar maaltijd in de supermarkt haalt. De meewerkdagen hebben dan ook een dubbele functie. Enerzijds moet er veel gebeuren om het land te bewerken en vrij te houden van ongewenste plantjes, anderzijds is daar het sociale aspect, wat de betrokkenheid bij Plantalia en de gewassen vergroot. Sommige aandeelhouders vinden het fijn om elkaar te leren kennen. Meewerk mag, maar hoeft niet. Marry Enten (64) en Marili Kunnen (62) uit Middelburg zijn bij de open dag komen kijken. “Het is rustgevend om in de tuin te werken. Je ademt de frisse lucht en ziet hoe de planten groeien,” zegt Marili. Marry: “We hebben een eigen moestuin, maar als dat te zwaar wordt om te onderhouden dan is dit een prachtig alternatief om toch onbespoten en lokale groenten te eten.”

Proefmaand

Als aandeelhouder betaal je aan het begin van het seizoen een inleg, zodat er budget is om zaden en plantgoed aan te schaffen. Gedurende het jaar mag er elke week geoogst worden van hetgeen beschikbaar is. “Omdat dit het eerste jaar is – en de planten goed groeien – kunnen mensen zich nog aanmelden en tegen gereduceerd tarief aandeelhouder worden,” zegt Karin. “We hebben ook cadeaubonnen voor een proefmaand; om weg te geven of om zelf te proberen.”

Meer informatie

Meer informatie over zelfoogst- en pluktuin Plantalia, het inschrijfformulier en de prijzen is te vinden op
www.plantalia.nl.

Meer uit Middelburg

'De Filmkeuze van....' wordt vervolgd met nieuwe gasten bij Cinema Middelburg

MIDDELBURG - Cinema Middelburg geeft vanaf volgende week een vervolg aan de succesvolle reeks ‘De Filmkeuze van…’, waarbij  alles draait om films, gekozen door leuke Middelburgers. Cinema Middelburg weer nieuwe Middelburgers uitgenodigd om een film te kiezen die voor hen een speciale betekenis heeft.Willem Millenaar kiest voor de klassieker Le Mépris, de Frans-Italiaanse film uit 1963 onder regie van Jean-Luc Godard, gebaseerd op het boek Il disprezzo van Alberto Moravia. Op donderdag 28 september, om 20:00 uur zal Willem de film inleiden. “Toen ik gevraagd werd om een film te kiezen in de serie ‘mijn filmkeuze’ moest ik niet zo lang nadenken. Als liefhebber van de cinema in het algemeen en de Franse cinema in het bijzonder (tenslotte heb ik een Franse partner en ook familie te Cannes, directeur des cours en docent bij de Alliance française te Goes, plus jarenlang betrokken geweest bij Vive le Cinema - Film by the Sea) rolde gelijk de prachtige (en nu gerestaureerde) film ‘le Mépris’ - Nederlandse titel de verachting - bovenaan mijn lijstje. Deze film greep mij toen en nog steeds aan: kippenvel. In een prachtige locatie - de iconische villa, Bauhaus-achtig, prachtige idyllische beelden met oogverblindende filmshots, muziek die het verhaal nog meer diepgang geeft, een schitterend verfilmd einde... Wat heerlijk om deze film gerestaureerd te zien; een parel in Cinema Middelburg. Filmschrijver Paul (Michel Piccoli) worstelt met een opdracht: hij moet voor regisseur Fritz Lang (gespeeld door hemzelf) de Odyssee van Homerus (ook al indrukwekkend, want dit is mijn lievelingsboek ) bewerken tot een toegankelijk filmverhaal. De filmproducent (Jack Palance) is opvliegend en veeleisend. En zijn huwelijk met de fraaie Camille (Birgitte Bardot) zit in een lastige fase.”

3 uur geleden
Scooterrijdster gewond in Middelburg

MIDDELBURG - Een scooterrijdster heeft vrijdagmiddag letsel opgelopen toen ze door onbekende oorzaak ten val kwam tussen Middelburg en Koudekerke.Het ongeluk gebeurde op de Groeneweg, die tussen de genoemde plaatsen loopt. Nadat het ongeluk rond 14.15 uur was gemeld, spoedden een politie-eenheid en een verpleegkundig specialist van de ambulancedienst zich ter plekke. Voor zover bekend liep de scooterrijdster geen ernstig letsel op maar of het slachtoffer naar het ziekenhuis moest worden vervoerd, is niet bekend.

10 uur geleden
Expositie Rothuizen Architecten: de Zeeuwse projecten van Taco Tuinhof en Ben Westenburger

MIDDELBURG - Vandaag, vrijdag 22 september 2023, opent Rothuizen Architecten en Adviseurs een grootse tentoonstelling op het siloterrein aan de Kleverskerkseweg 49 in Middelburg, over de Zeeuwse projecten van de derde generatie architecten van het bureau: Taco Tuinhof en Ben Westenburger. Voorafgaand aan de opening vindt een mini-symposium over het bureau plaats over 90 jaar bouwen aan Zeeland door Rothuizen door architect Johan de Koning en voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn.

1 dag geleden
Tentoonstelling 'Weggecijferd, Teruggevochten' in Middelburg

MIDDELBURG - Weggecijferd. Teruggevochten. Zo heet het bijzondere fotoboek waarin honderd ouders, getroffen in het toeslagenschandaal, worden geportretteerd. Op maandag 25 september wordt om 15.30 de tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ geopend door Renske Leijten op het Damplein.

1 dag geleden
Restauratie kademuur Korendijk-Kinderdijk in Middelburg van start

MIDDELBURG - De kademuur aan de Korendijk-Kinderdijk heeft onderhoud nodig. De stenen van het metselwerk zitten los. Om te voorkomen dat de kademuur verder aftakelt, laat de gemeente deze herstellen. Zo voorkomen we dat het metselwerk verder wordt aangetast.Het restauratieproces omvat het zorgvuldig herstellen van de kademuur. In eerste instantie worden losse stenen en voegen verwijderd. Vervolgens wordt de kademuur volledig gereconstrueerd. Waar nodig worden bijzondere muurplanten tijdelijk verwijderd samen met een ecoloog, met de intentie om ze na de restauratie terug te plaatsen. De muurplanten zijn mede belangrijk voor biodiversiteit en vogels.Interreg Vlaanderen-Nederland project Natuur-inbouw zet zich in om verlies van leefgebieden en rust- en slaapplaatsen van gebouwafhankelijke diersoorten zoals vleermuizen, huismussen, tegen te gaan en is daarom ook medefinancier van de restauratie. Daarnaast worden er enkele aanvullende verbeteringen uitgevoerd. De bomen tussen de parkeervakken krijgen meer leefruimte door de vervanging van kleine boomranden door een half-verharding vak. Het aantal parkeervakken blijft gelijk. Langs de Kinderdijk zijn er fietsparkeermogelijkheden. De fietsbeugels op die locaties zullen ook vernieuwd worden.Start werkzaamhedenBouwgroep Peters gaat voor gemeente Middelburg de kademuur herstellen. Vanaf 25 september begint de aannemer met inrichten van de bouwplaats. Vanaf 2 oktober start het echte herstelwerk. Het grootste deel van de restauratie zal worden uitgevoerd vanaf vlotten op het water. In samenwerking met Watersportvereniging Arne worden de steigers vooraf verwijderd. In geval van ernstige schade aan de muur kan het nodig zijn om aan de achterkant een deel vrij te graven. Op de kant is er ruimte nodig voor de bouwplaats met bouwmaterialen. Parkeren is daardoor op die plek tijdelijk niet mogelijk. De doorgaande weg blijft wel toegankelijk. De planning is om voor Pasen 2025 klaar te zijn.Geluid en stofvormingGeluid bij sloopwerk kunnen we helaas niet voorkomen. Bij het uitkappen van stenen komt naast geluid ook stof vrij. Voor de bouwvakkers en voor de buurtbewoners doen we ons best om dit tegen te gaan. We besproeien de muur met water als dat nodig is.

1 dag geleden
'Een ontdekkingsreis naar Nieuw Zeeland' wint Regionale Eo Wijers Prijs 2022-2023

MIDDELBURG - Op 21 september 2023 is tijdens de regionale finale van de Eo Wijers Prijsvraag 2022-2023 de winnaar van de regio Midden Zeeland bekend gemaakt. Het ontwerpteam van Bureau B+B urbanism and landscape architecture, RO&AD Architecten en Buiting Advies BV ontving van Luuk Prevaes, directeur Programma’s en Projecten bij Provincie Zeeland, de Regionale Eo Wijers Prijs 2022-2023 voor hun ontwerp ‘Een ontdekkingsreis naar Nieuw Zeeland’. Het team gaat door naar de landelijke finale op 12 oktober.

1 dag geleden
Automobilist rijdt door rood: fietser met spoed naar ziekenhuis na botsing

MIDDELBURG - Een fietser is donderdagmiddag met spoed naar het ziekenhuis in Goes gebracht nadat hij was aangereden op een kruising in Middelburg. Het slachtoffer werd rond 15.55 uur door een automobilist aangereden. Dat gebeurde op de kruising van de Torenweg met de Schroeweg. Politieagenten en ambulancemedewerkers schoten te hulp. 

1 dag geleden