Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plannen voor nieuw museum in Tholen-Stad

Plannen voor nieuw museum in Tholen-Stad

THOLEN - Het is nog maar een plan, maar als het aan musicus Jan de Viet ligt, wordt het oude stadhuis van Tholen omgedoopt tot een museum voor muziekinstrumenten. "Met alle instrumenten die op dit moment in het oude Stadhuis staan, zou je de verschillende soorten muziek kunnen laten horen van het jaar 1600 tot nu. Dat is uniek."

In het jaar 2000 werd op initiatief van Jan de Viet de Stichting Anthonie Keldermans Concerten opgericht. In 2003 werd dit uitgebreid met zomeravondconcerten en nu is het volgens De Viet tijd voor een nieuwe stap.

Concerten

Jan de Viet begon in 2000 met een serie kamermuziekconcerten in het voormalig Stadhuis van Tholen. Uitsluitend professionele musici spelen daarbij veelal klassieke muziek op authentieke instrumenten. Sinds 2003 worden er door de stichting ook zomeravondconcerten georganiseerd en sinds 2012 worden er exposities georganiseerd en lezingen gegeven op het gebied van kunst, cultuur en musicologie. Zo werd er in het internationale Sweelinckjaar 2012 een lezing verzorgd door dr. Pieter Dirksen. "Door de jaren heen hebben we ook zelf instrumenten aangeschaft", vertelt Jan de Viet. "Zelf heb ik onlangs een Weense vleugel uit 1827 aangeschaft. Het komt niet vaak voor dat zo'n vleugel op de markt komt, maar hij moet wel gerestaureerd worden." Daarnaast zou de stichting ook graag het Clavecimbel wat op dit moment nog in bruikleen is, willen aanschaffen. "Maar, op dit moment is het voormalige stadhuis maar beperkt open voor bezoekers." En daar wil De Viet dan ook graag verandering in aanbrengen. "Dat plan is besproken met de wethouder, maar veel meer dan een plan is het op dit moment nog niet."

Subsidie

Ondertussen zit Jan de Viet niet stil. De gemeente Tholen heeft afgelopen week ingestemd met een subsidiebedrag van 2120 euro voor de realisatie van vijf nieuwe avondconcerten. De concertseries worden volgens de gemeente Tholen bezocht door inwoners vanuit heel Zeeland. Deze bovenregionale functie zorgt ervoor dat er nu zelfs bekeken gaat worden of deze concertreeks in aanmerking komt voor een bijdrage uit het provinciaal budget Regioarrangementen 2020. "Daarnaast zijn we ook andere fondsen aan het aanschrijven om wellicht het museum van de grond te krijgen", legt De Viet uit.

Educatie

De Stichting Anthonie Keldermans Concerten kreeg overigens afgelopen week ook te horen dat er een subsidiebedrag van 900 euro beschikbaar wordt gesteld voor een educatieve programma. "Dit is het derde jaar dat we dat educatieve programma aanbieden", vertelt De Viet. Scholen hebben vanuit de stichting een uitnodiging gekregen om langs te komen in het oude Stadhuis. "Het programma is gericht op kinderen uit groep 8." Samen met beiaardier Gerard de Waardt leert De Viet de kinderen wat meer over de verschillende instrumenten die in het Stadhuis staan opgesteld.

Vragenboekje

De leerkracht blijft op de begane grond om het een en ander uit te leggen, Jan de Viet staat zelf op de eerste etage om uitleg te geven over de verschillende muziekinstrumenten en Gerard de Waardt staat op de beiaardzolder om uitleg te geven. "We hebben daarbij een vragenboekje voor de kinderen samengesteld en op basis van onze informatie moeten ze de vragen beantwoorden", legt De Viet uit. Zo vertellen de heren wat meer over de instrumenten, ze laten hoen hoe de instrumenten klinken en ze vertellen iets over de functie van het instrument in de tijd waarin het gebruik werd. "In principe mogen alle basisscholen langskomen." Nieuw dit jaar is dat er zelfs een school uit Nieuw-Vossemeer (gemeente Steenbergen) langskomt. "De eerste klas die dit jaar op bezoek komt is groep acht van basisschool de Eevliet uit Poortvliet."

Meer uit Tholen

Vrijmibotho 2024: Bekijk hier het programma met ook Thoolse artiesten

THOLEN - De voorbereidingen voor de negende editie van de Vrijmibotho zijn in volle gang. Op vrijdag 14 juni wordt er op de scheepswerf M. van Duivendijk opnieuw geld ingezameld voor lokale goede doelen. Dit jaar zijn er voor het eerst twee podia. Het programma bevat zowel bekende als minder bekende artiesten, met ook optredens van enkele Thoolse artiesten.

13 uur geleden
Kruytenburg Fair in Poortvliet afgelast door vele regen

POORTVLIET - De Kruytenburg Fair, die dit weekend in Poortvliet zou plaatsvinden, is afgelast. De afgelopen dagen heeft het veel geregend, waardoor het terrein bij de landschapscamping ongeschikt is geworden voor het evenement.

17 uur geleden
Dit jaar al bijna 500 aanslagen met explosieven, vaker in kleine gemeenten

THOLEN - Het aantal incidenten met explosieven neemt almaar toe. In 2022 waren er 343, vorig jaar 1057 en tot juni dit jaar 496. De politie-inzet leidde de afgelopen 2,5 jaar tot bijna 500 aanhoudingen, maar om het probleem bij de kern aan te pakken, is meer nodig, stellen politie, OM en lokale bestuurders. Zij pleiten in de Tweede Kamer voor een strategisch offensief waaraan ook partners van buiten het veiligheidsdomein deelnemen.

19 uur geleden
Onderzoek: 'Zo'n 30 procent van de Thoolse woningen heeft energielabel A'

THOLEN - Zo'n 30 procent van de woningen op Tholen heeft energielabel A dankzij goede isolatie, duurzame verwarmingssystemen en zonnepanelen op het dak. Dat percentage ligt iets onder het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

23 uur geleden
Elke (13) uit Tholen is regionaal kampioen op de rugslag

THOLEN - Elke Kriesels (13) uit Tholen won afgelopen maand de 50 meter rugslag tijdens de Regionale Zomerkampioenschappen (RZK) in Eindhoven en mag zich dus 'Brabants Kampioen' noemen!  "She did it again", riep haar moeder vlak na de wedstrijd. Elke is al eerder Brabants Kampioen geweest op de rugslag.

1 dag geleden
Stichting Leergeld zoekt tweedehands fietsen voor kinderen uit arme gezinnen

SINT-MAARTENSDIJK - Leergeld Oosterschelderegio organiseert dit jaar voor de derde keer een fietsinzamelingsactie in het kader van het thema 'Geen kind achterop.' Dankzij de steun van Stichting Leergeld kunnen kinderen uit gezinnen met weinig geld, net als hun leeftijdsgenoten, over een fiets beschikken.

1 dag geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

THOLEN - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn of niet. Ben je geslaagd, of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw Geslaagd-foto in via www.internetbode.nl/geslaagd en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

1 dag geleden