Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plannen voor nieuw museum in Tholen-Stad

Plannen voor nieuw museum in Tholen-Stad

THOLEN - Het is nog maar een plan, maar als het aan musicus Jan de Viet ligt, wordt het oude stadhuis van Tholen omgedoopt tot een museum voor muziekinstrumenten. "Met alle instrumenten die op dit moment in het oude Stadhuis staan, zou je de verschillende soorten muziek kunnen laten horen van het jaar 1600 tot nu. Dat is uniek."

In het jaar 2000 werd op initiatief van Jan de Viet de Stichting Anthonie Keldermans Concerten opgericht. In 2003 werd dit uitgebreid met zomeravondconcerten en nu is het volgens De Viet tijd voor een nieuwe stap.

Concerten

Jan de Viet begon in 2000 met een serie kamermuziekconcerten in het voormalig Stadhuis van Tholen. Uitsluitend professionele musici spelen daarbij veelal klassieke muziek op authentieke instrumenten. Sinds 2003 worden er door de stichting ook zomeravondconcerten georganiseerd en sinds 2012 worden er exposities georganiseerd en lezingen gegeven op het gebied van kunst, cultuur en musicologie. Zo werd er in het internationale Sweelinckjaar 2012 een lezing verzorgd door dr. Pieter Dirksen. "Door de jaren heen hebben we ook zelf instrumenten aangeschaft", vertelt Jan de Viet. "Zelf heb ik onlangs een Weense vleugel uit 1827 aangeschaft. Het komt niet vaak voor dat zo'n vleugel op de markt komt, maar hij moet wel gerestaureerd worden." Daarnaast zou de stichting ook graag het Clavecimbel wat op dit moment nog in bruikleen is, willen aanschaffen. "Maar, op dit moment is het voormalige stadhuis maar beperkt open voor bezoekers." En daar wil De Viet dan ook graag verandering in aanbrengen. "Dat plan is besproken met de wethouder, maar veel meer dan een plan is het op dit moment nog niet."

Subsidie

Ondertussen zit Jan de Viet niet stil. De gemeente Tholen heeft afgelopen week ingestemd met een subsidiebedrag van 2120 euro voor de realisatie van vijf nieuwe avondconcerten. De concertseries worden volgens de gemeente Tholen bezocht door inwoners vanuit heel Zeeland. Deze bovenregionale functie zorgt ervoor dat er nu zelfs bekeken gaat worden of deze concertreeks in aanmerking komt voor een bijdrage uit het provinciaal budget Regioarrangementen 2020. "Daarnaast zijn we ook andere fondsen aan het aanschrijven om wellicht het museum van de grond te krijgen", legt De Viet uit.

Educatie

De Stichting Anthonie Keldermans Concerten kreeg overigens afgelopen week ook te horen dat er een subsidiebedrag van 900 euro beschikbaar wordt gesteld voor een educatieve programma. "Dit is het derde jaar dat we dat educatieve programma aanbieden", vertelt De Viet. Scholen hebben vanuit de stichting een uitnodiging gekregen om langs te komen in het oude Stadhuis. "Het programma is gericht op kinderen uit groep 8." Samen met beiaardier Gerard de Waardt leert De Viet de kinderen wat meer over de verschillende instrumenten die in het Stadhuis staan opgesteld.

Vragenboekje

De leerkracht blijft op de begane grond om het een en ander uit te leggen, Jan de Viet staat zelf op de eerste etage om uitleg te geven over de verschillende muziekinstrumenten en Gerard de Waardt staat op de beiaardzolder om uitleg te geven. "We hebben daarbij een vragenboekje voor de kinderen samengesteld en op basis van onze informatie moeten ze de vragen beantwoorden", legt De Viet uit. Zo vertellen de heren wat meer over de instrumenten, ze laten hoen hoe de instrumenten klinken en ze vertellen iets over de functie van het instrument in de tijd waarin het gebruik werd. "In principe mogen alle basisscholen langskomen." Nieuw dit jaar is dat er zelfs een school uit Nieuw-Vossemeer (gemeente Steenbergen) langskomt. "De eerste klas die dit jaar op bezoek komt is groep acht van basisschool de Eevliet uit Poortvliet."

Meer uit Tholen

Auto in de sloot na eenzijdig ongeval op Oud Vossemeersedijk: bestuurder spoorloos

THOLEN - Aan de Oud Vossemeersedijk heeft zojuist een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Bij het voertuig werd geen bestuurders aangetroffen. 

4 uur geleden
Tholensebrug vanaf woensdagavond enkele uren dicht vanwege spoedreparatie

THOLEN - De Tholensebrug is vanaf woensdag tot en met donderdag gesloten voor verkeer. Dit komt door een spoedreparatie.

5 uur geleden
Groepje Tholenaren beklimt Franse berg voor strijd tegen MS

THOLEN - Een groepje mensen uit (onder meer) Tholen heeft maandag de Franse berg Mont Ventoux beklommen. Hiermee wilde zij geld ophalen voor de strijd tegen MS. Dit deden zij onder de naam klimmen voor Ria en Denise. De twee dames kampen zelf met deze ziekte.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij Bas en Delano: 'Je moet je aandacht goed bij je werk houden'

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Bas Maas en Delano van Hassel. 

1 dag geleden
Lente 2023 was de op twee na natste sinds 1906

THOLEN - De lente van 2023 was kletsnat. Er viel gemiddeld over het land 226 mm tegen 154 normaal, meldt Rico Schröder van Weeronline. Alleen in 1993 en 1979 was de lente nog natter. Wat betreft temperatuur en zonneschijn was de lente gemiddeld redelijk normaal. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedraagt 9,7 graden tegen 9,9 normaal en de zon scheen 560 uur tegen 565 gebruikelijk.

2 dagen geleden
Thoolse ateliers openen de deuren tijdens negende editie OPEN Atelierroute

THOLEN/SINT PHILIPSLAND - De negende editie van de OPEN Atelierroute gaat aanstaande zaterdag van start. Tijdens de route stellen kunstenaars uit de regio hun ateliers en expositieruimten open voor het publiek. 

3 dagen geleden
Aantal honingbijen dat afgelopen winter stierf in Zeeland flink toegenomen

ZEELAND - Het aantal honingbijen dat afgelopen jaar stierf in de winter, is flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research. In Zeeland stierven er afgelopen winter 27,8 procent meer honingbijen dan normaal. 

3 dagen geleden