
'Plannen stadion Feyenoord moeten eind 2021 rond zijn'
ROTTERDAM (ANP) - De plannen voor de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord moeten in december van dit jaar rond zijn, anders weigert de gemeente Rotterdam steun te verlenen. Dat zeggen de Rotterdamse politici Dennis Tak (PvdA), Jeroen Postma (GroenLinks) en Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) donderdag in een interview met NRC.
Feyenoord heeft van de politici tot het einde van het jaar om de bouwkosten, financiering en businesscase op orde te krijgen. De PvdA en GroenLinks maken deel uit van de coalitie in de Rotterdamse gemeenteraad. Leefbaar is met 11 van de 45 zetels de grootste oppositiepartij.
Het nieuw te bouwen stadion is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Feyenoord City, waar ook 3700 woningen onder vallen. Een raadscommissie buigt zich donderdag over de stadionplannen waar Tak, Postma en Simons zich de afgelopen maanden "zeer kritisch" over hebben getoond. De bouw van het stadion, dat plek moet bieden aan 63.000 supporters, ligt zeer gevoelig in Rotterdam. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb moest in juni een gesprek met de directie van Feyenoord afgelasten na signalen van bedreigingen en intimidatie.
Dat gesprek ging vorige week alsnog door en toen bleek dat er zorgen zijn over de bouwkosten. Vanwege sterk gestegen prijzen voor bouwmateriaal kunnen de kosten voor de bouw van het stadion oplopen tot voorbij het door Feyenoord-directeur Mark Koevermans maximaal vastgestelde bedrag van 441 miljoen euro.
De gemeente wil voor 40 miljoen euro deelnemen aan het nieuwe stadion op Zuid. De Rotterdamse gemeenteraad moet eigenlijk 8 juli daarvoor goedkeuring geven. Maar de politici zeggen tegen de krant dat ze dat nog niet gaan doen. In plaats daarvan is er een vervangend amendement opgesteld waardoor het college van burgemeester en wethouders de opdracht krijgt een "investeringsbesluit" voor te bereiden.
"We willen voorkomen dat we 50 miljoen euro moeten bijleggen ten koste van de gewone Rotterdammer, omdat er tijdens de bouw ongelukken gebeuren en de kosten stijgen", legt Tak van de PvdA uit in NRC. "We knippen het besluit in tweeën. We geven nu een klap op voorwaarden van de gemeenteraad waar al aan voldaan is. En zeggen: kom vóór 31 december met een raadsvoorstel voor een definitief investeringsbesluit", aldus Postma (GroenLinks). Simons van Leefbaar: "We leggen de bal nu bij Feyenoord. We zien in december wel wat het eindresultaat wordt."
Het bestuur van Rotterdam heeft dan nog slechts enkele maanden om over het lot van Feyenoord City te beslissen. In maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Vanuit Utrecht en Amsterdam gaan de hele ochtend geen treinen van en naar Schiphol Airport door een stroomstoring die is ontstaan door brand in kabels, meldt een woordvoerder van ProRail. Dit duurt naar verwachting tot 12.15 uur. Eerder was dit ook het geval vanuit Rotterdam, Den Haag en Leiden, maar daar wordt het treinverkeer richting de luchthaven vanaf 08.15 uur weer opgestart, meldt een woordvoerder van NS.
39 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Ook de metrolijn E tussen Den Haag en Rotterdam rijdt dinsdagochtend niet in beide richtingen vanwege spanningsproblemen. Dat meldt vervoerder RET. Vanuit Utrecht en Amsterdam gaan de hele ochtend geen treinen van en naar Schiphol Airport vanwege een stroomstoring die is ontstaan door brand in kabels.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is maandagavond een toestel van de Oekraïense regering geland. De Airbus A319 landde rond 23.20 uur op de Polderbaan van de luchthaven.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Van en naar Schiphol Airport rijden dinsdagochtend geen treinen, meldt de NS. Dat komt door een stroomstoring. Het duurt naar verwachting tot 08.15 uur.
2 uur geledenWOERDEN (ANP) - De brand in een winkelpand met daarboven woningen in de oude binnenstad van Woerden is geblust. De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat de bewoners van acht appartementen door de schade nog niet terug kunnen naar hun woning. Er is opvang geregeld.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijleider Frans Timmermans gaat in gesprek met Lodewijk Asscher - een van zijn voorgangers - over de twijfels die Asscher heeft gekregen bij GroenLinks-PvdA. De oud-partijleider worstelt met het Israëlbeleid van de nauw samenwerkende partijen en ging daar maandagavond op in tijdens de Nacht van de Verlichting in de Waalse Kerk in Amsterdam.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Een diplomatieke oplossing in het conflict met Iran moet "permanent" zijn, vindt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken). "Dat is beter dan dat iedere paar jaar het Iraanse programma wordt gebombardeerd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers. Volgens Veldkamp is er binnen de EU brede overeenstemming over de noodzaak tot een diplomatieke oplossing.
12 uur geleden