Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plan voor nieuw oorlogsmuseum Kapelle valt goed

Plan voor nieuw oorlogsmuseum Kapelle valt goed

KAPELLE - Het Kapelse college van burgemeester en wethouders is positief over het plan van Stichting Vitality voor een nieuw oorlogsmuseum in Kapelle.

Als de plannen doorgaan, komt het nieuwe museum aan de Goesestraatweg, naast de Franse begraafplaats in Kapelle. De nieuwbouw vervangt het huidige oorlogsmuseum Vitality van Andries Looijen, aan de Vroonlandseweg.

Erfgoed

De stichting moet nog wel schaven aan haar plan, laat de gemeente Kapelle woensdag weten. Het Kapelse college heeft Erfgoed Zeeland gevraagd advies uit te brengen over het bedrijfsplan en die adviezen moet Vitality opvolgen. 'In een volgende fase worden de omwonenden nadrukkelijk betrokken in de besluitvorming', aldus de gemeente

Invalshoek

'Eén van de adviezen is om een eigen invalshoek te kiezen, zodat het museum onderscheidend is van andere musea in Zeeland. Het Franse verhaal is hierin het meest belangrijke element.' Stichting Vitality streeft ernaar om een geregistreerd museum te worden bij het Museumregister Nederland. Deze registratie geeft waarborgen voor de invulling van de functies van een museum.

Vrijwilligers

Het bedrijfsplan gaat volgens de gemeente uit van een organisatie die volledig door vrijwilligers wordt gerund, zonder betaalde krachten. 'Het nieuwe museum zou moeten draaien op honderd vrijwilligers. Op dit moment zijn ongeveer 25 vrijwilligers actief in verschillende werkgroepen.' Het advies is dat de stichting vooraf een ondergrens bepaalt voor het aantal vrijwilligers dat nodig is voor het nieuwe museum.

Financiën

De financiële onderbouwing is volgens Kapelle nog een onzekere factor in het bedrijfsplan. 'Dit moet verder worden uitgewerkt. De stichting rekent op forse bijdragen van het Franse bedrijfsleven.' Het college is bereid eenmalig 40.000 euro toe te kennen, op voorwaarde dat er een sluitende begroting bij het plan komt en dat de gemeenteraad de bijdrage goedkeurt.

Inpassing

De beoogde locatie voor het initiatief, naast het Franse ereveld en de algemene begraafplaats, vraagt om een zorgvuldige ruimtelijke inpassing, aldus Kapelle. 'Het ereveld is bescheiden in omvang in een groene, intieme setting. Het ontwerpen van een gebouw en de inrichting en het gebruik van het bijbehorend terrein moet zorgen voor een versterking van de bestaande kwaliteiten. Erfgoed Zeeland adviseert om een duidelijke keuze te maken voor een bepaald type museum. Ook adviseert men om een professioneel bureau te betrekken bij de inrichting.'

Meer uit Reimerswaal

Kapelle verbouwt voor groeiend vrouwenvoetbal

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle voldoet formeel niet aan de KNVB-norm van het aantal velden ten opzichte van de leden maar desondanks krijgen ze de trainingsschema's rond. De vereniging merkt echter wel dat het opkomende vrouwenvoetbal er voor zorgt dat het aantal kleedkamers niet toereikend is. Daarom worden die binnenkort onder handen genomen. 

1 uur geleden
Bijeenkomst voor lustrum Toujours Kapelle

KAPELLE - In mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats. Het organisatiecomité houdt maandagavond 4 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis in Kapelle voor wie ideeën heeft voor activiteiten of als vrijwilliger wil helpen.

6 uur geleden
Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

1 dag geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

2 dagen geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

2 dagen geleden
Fietsenstalling station Kapelle-Biezelinge uitgebreid

KAPELLE - Prorail breidt de fietsenstalling bij het treinstation in Kapelle uit. Maandag zijn de werkzaamheden begonnen.

4 dagen geleden
Ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in auto op de A4

WOENSDRECHT/ RILLAND- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle van de Koninklijke Marechaussee zijn zaterdagmiddag op de A4 tussen Woensdrecht en Rilland ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in een auto. De 39-jarige bestuurder van het Franse voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

5 dagen geleden