Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Plan voor dorpsmolen voorlopig van de baan

Plan voor dorpsmolen voorlopig van de baan

SINT-PHILIPSLAND - Het plan om in de Kramerspolder bij Sint-Philipsland één extra windmolen te plaatsen ten behoeve van de inwoners gaat voorlopig niet door. Dat heeft de werkgroep afgelopen week bekendgemaakt. In november vorig jaar werden de plannen voor deze dorpsmolen kenbaar gemaakt en destijds werd aangegeven dat begin 2019 een concreet plan voorgelegd zou worden.

"Helaas blijkt dat niet mogelijk", stelt de werkgroep nu. De opbrengsten van de windmolen zouden, in tegenstelling tot andere windmolens, naar de eigen dorpsgemeenschap gaan. Er staan immers al vijf windmolens in Sint Philipsland en rond het sluizencomplex van de Philipsdam zullen er nog eens 35 verrijzen, maar de initiatiefgroep wilde nu zelf één extra molen bekostigen. "Maar, door de toename van het aantal zonnepanelen op ons eiland, kan niet alle stroom die een extra windmolen zou produceren op het net worden afgezet. Het gaat hierbij niet alleen om de panelen die er al liggen: het gaat vooral ook om een aantal grote projecten waarover inmiddels SDE-subsidie is afgegeven en die dus bij bedrijven in voorbereiding zijn."

Rendabel

Hoewel het slechts om een paar procent van de stroom gaat die de molen op zou wekken, is het toch niet rendabel om de windmolen te realiseren. De werkgroep is daarom nu aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de windenergie op te slaan of om te zetten naar waterstof. "Ook zijn we door initiatiefnemers benaderd om de Dorpsmolen te combineren met een groot zonnepark. Dat zonnepark is dusdanig groot, dat het dan rendabel is om een nieuwe kabel aan te leggen." Maar of dat doorgaat, is afhankelijk van de keuzes die de politiek gaat maken.

Beslissing

De gemeenteraad heeft onlangs het huidige beleid rondom zonneparken ingetrokken om weer grip te krijgen op de mogelijke aanleg van zonneparken in de gemeente Tholen. De raad wil eerst opnieuw met de bevolking in gesprek wil, om te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor eventuele nieuwe zonneparken. "We zitten dus niet stil, maar de voortgang loopt anders dan dat we graag zouden willen zien."

Meer uit Tholen

Vanmiddag code geel voor regenbuien met kans op onweer en hagel

THOLEN - April doet wat hij wil, luidt de gezegde. En dat blijkt ook vandaag weer. De dag begon nog zonnig in Tholen, maar de meteorologen van het KNMI hebben voor vanmiddag code geel afgegeven voor regenbuien met kans op onweer en kleine stukjes hagel. Het verkeer kan hier mogelijk hinder van ondervinden.

6 uur geleden
Wethouder Moerland steekt de handen uit de mouwen bij Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Wethouder Hilde Moerland stak zaterdagmorgen ook de handen uit de mouwen. Deze ochtend ging ze zowel Sint-Maartensdijk als Tholen helpen met het gereedmaken van de zwembaden voor het nieuwe seizoen.

8 uur geleden
Tholense Boys één zege verwijderd van titel, WHS gedegradeerd [SPEELRONDE 19]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 13 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 19.

12 uur geleden
Auto ramt lichtmast omver langs de Postweg, voertuig zwaar beschadigd

POORTVLIET - Een automobilist is dinsdagavond van de weg geraakt op de Postweg bij Poortvliet en tegen een lichtmast gereden. Door het eenzijdig ongeval raakte de personenauto zwaar beschadigd. De man achter het stuur kon zelf zijn voertuig verlaten en raakte niet gewond.

1 dag geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

THOLEN - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

1 dag geleden
Vele handen maken licht werk tijdens schoonmaakdag Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Dat vele handen licht werken maken blijkt zaterdagmorgen bij de schoonmaakdag van de twee Thoolse zwembaden. Eigenlijk is de NL-doet actie op 12 maart, maar dit komt voor een zwembad echt te vroeg in het jaar, zo vertelt José van Dalen.

1 dag geleden
Nieuwe landbouwweg naast N286 geopend: 'Vooruitgang voor Tholen'

THOLEN - Gedeputeerde Harry van der Maas en wethouder Corniel van Leeuwen van de gemeente Tholen hebben maandag de nieuwe parallelweg van de rondweg Poortvliet (N286) officieel geopend. Deze nieuwe weg draagt bij aan de verbetering van de verkeersveiligheid en doorstroming op de N286. "Dit is een mooie vooruitgang voor Tholen en de omgeving", aldus Van der Maas.

1 dag geleden